Livingprojects brengt 'WOW' naar GLOW

Tijdens de Inspiring Cities Clinic op GLOW Eindhoven, inspireerde Livingprojects samen met Signify gemeentes over de duurzame én creatieve mogelijkheden van led-verlichting. In het kader van de Green Deal – het pakket met beleidsinitiatieven dat de EU moet helpen met de groene transitie – is het vervangen van verouderde buitenverlichting door led een cruciale stap in de duurzaamheidsplannen van gemeentes. Livingprojects voegde ‘WOW’ aan GLOW toe door tijdens de clinic letterlijk te laten zien dat je met een goed lichtontwerp naast duurzaamheidsvoordelen ook een betere sfeer kan creëren, veiligheid verhogen én zelfs het imago van het gebouw en de omgeving kan versterken.

Livingprojects brengt 'WOW' naar GLOW | Project & Interieur
Livingprojects brengt 'WOW' naar GLOW | Project & Interieur
Livingprojects brengt 'WOW' naar GLOW | Project & Interieur

Creativiteit, technologie, kunst en verwondering komen jaarlijks samen tijdens GLOW Eindhoven. Samen met de oprichter van dit lichtfestival, Signify bood Livingprojects projectmanagers en beheerders van de openbare ruimte van gemeentes de unieke kans om GLOW als vip te ervaren tijdens de Inspiring Cities Clinic. Tijdens deze clinic werden niet alleen de voordelen van led-verlichting gedeeld, maar nam Livingprojects lichtontwerper Nick Dankers gasten ook live mee in de wereld van doeltreffende, spraakmakende en duurzame lichtontwerpen voor toekomstbestendige gemeentes.

Icoon in de spotlight

Bij de inschrijving voor de clinic konden genodigden aangeven welk iconisch gebouw in hun gemeente ze graag in het licht willen zetten. Hiermee maakten ze kans op een lichtontwerp dat Nick live tijdens de clinic zou gaan schetsen. Uiteindelijk werden de Sint-Pancratiusbasiliek in de gemeente Tubbergen en de Gevangenpoort in de gemeente Den Haag uitgekozen. Het ontwerp wat Dankers creëerde gaat verder dan enkel verduurzaming; het verkent ook hoe een betere sfeer kan worden gecreëerd, de veiligheid kan worden verhoogd en het imago van het gebouw en de omgeving kan worden versterkt. Gasten kregen zo een unieke blik op het proces van idee tot realisatie. Ook aan het woord tijdens de clinic was Bennie Biesterbos, de 'lichtman' van gemeente Deventer. Hij vertelde hoe zijn gemeente op verschillende locaties licht heeft toegepast om de sfeer, veiligheid en duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen.

Optimaal resultaat

Wanneer gemeentes de stap zetten om gedateerde verlichtingssystemen te vervangen, wordt er vaak uit gemak voor gekozen om het oude lichtplan een-op-een te vervangen met led-verlichting. “Dat kunnen we natuurlijk doen, maar een betere benadering is om nauwkeurig te onderzoeken wat past bij een specifiek gebouw of gebied en wat juist niet. Door te kiezen voor een op maat gemaakt lichtontwerp dat naadloos aansluit bij de karakteristieken van een stad of dorp, kunnen gemeentes niet alleen besparen, maar creëren ze ook een prettigere en veiligere leefomgeving”, vertelt Dankers.

Over Livingprojects

Livingprojects is een creatieve, technische organisatie gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en maken van spraakmakende oplossingen met licht en audiovisuele technieken. De key-propositie van de organisatie luidt ‘We add wow’, waarmee Livingprojects klanten de belofte doet altijd voor 100 procent kippenvel te zorgen.