Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence

Linda Nieuwstad maakt handgemaakte, monumentale bloemen en bloemstillevens van restmaterialen als vrachtwagenzeil, vilt, gerecycled leer, wollen dekens, velours en metaal. Haar sculpturen zijn zo groot dat je erin kunt rondlopen en lijken uit een schilderij uit de Gouden Eeuw te zijn gestapt. Ze werkt zowel nationaal als internationaal in opdracht van particulieren en bedrijven, voor de openbare ruimte, musea, hotels, horeca en events. Onlangs heeft ze voor het Italiaanse 25hours Hotel in Florence dergelijke levensgrote groene objecten gemaakt, evenals knalroze bloemen die de plafonds van de herentoiletten bedekken. Een opdracht van en in samenwerking met de Italiaanse architect en ontwerper Paola Navone.
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur
Linda Nieuwstad ontwerpt plantenparadijs in Florence | Project & Interieur

Het onlangs geopende boetiekhotel met 171 kamers en een groene binnentuin waar Linda Nieuwstad aan het werk is geweest, is gevestigd in een voormalig klooster. De ruimtes zijn getransformeerd, verbouwd, uitgebreid en ingericht door de in Milaan gevestigde ontwerper Paola Navone en haar team. Voor de inrichting hebben ze zich laten inspireren door Dantes beroemde La Divina Comedia (de Goddelijke Komedie). Het ontwerp zit dan ook vol luchtige toespelingen op dit verhalende gedicht; de hel en het paradijs en worden op speelse wijze afgewisseld en bieden een wandeling door Dantes absurde wereld van deugden en ondeugden.

Eervolle opdracht voor Linda Nieuwstad

Voor Linda Nieuwstad is het een eervolle opdracht en een nieuwe ervaring om akoestische bladeren te ontwerpen voor het hart van het hotel: een grote, hoge ruimte met een grote glazen koepel. De ontwerper is gewend om levensgrote bloemen en bloemstillevens te bedenken die ze van met name gerecycled textiel als zacht velours, oude wollen dekens uit de kringloopwinkel en glimmend vrachtwagenzeil maakt, gecombineerd met stevige bloemstelen van gelaste metalen buizen. Nu moest ze in de huid kruipen van de in Milaan gevestigde ontwerper en haar team die specifieke kleuren voor ogen hadden en bladeren die ‘flapperig’ moesten zijn, niet netjes afgewerkt maar rafelig.

Absurde bladeren en gigantische roze rozen

Nieuwstad schetste zeven verschillende soorten bladeren, losjes geïnspireerd op bestaande bladeren van onder andere de vleesetende plant, maar ook absurde exemplaren die goed passen bij het kenmerkende werk van Navone; zij combineert alle type contrastrijke materialen – zoals keramiek met staal en plastic tuinslangen met marmer – tot spannende interieurs.
Voor haar bladeren had Nieuwstad groene tennisdoeken als restmaterialen in gedachten maar die bleken niet beschikbaar. Het werden vier meter hoge, bijna vetplantachtige dikke bladeren gemaakt van de stoffen van Navone uit Milaan waar Nieuwstad restmaterialen als wollen dekens, velours en gaasdoek aan toevoegde. Niet alleen was het naaiwerk bijzonder complex, ook moest ze honderdvijftig kilo staal gebruiken om de gepoedercoate stelen van aan elkaar gelaste stalen buizen te maken.
Nieuwstad ontwierp daarnaast megagrote knalroze op rozen geïnspireerde bloemen van zacht velours, glimmend vrachtwagenzeil en kunstleer. De zeven bloemen van 1.20 meter doorsnede lijken als een boeket van de plafonds van de herentoiletten naar beneden te vallen. De handgemaakte bladeren met hun akoestische eigenschappen doen niet alleen goed werk in de hoge door glas gedomineerde ruimte van het restaurant en de lobby, maar passen samen met de echte groene planten als een handschoen in het bijzondere paradijselijk interieur.

Langere samenwerking met Paola Navone

De ontwerper werkt al langer samen met Paola Navone. Het was 2016 toen de art director van Navone Nieuwstad aansprak tijdens de Salone del Mobile, waar zij met haar XL-bloemen onderdeel uitmaakte van de installatie ‘Kiss My Name’ bij Ventura Lambrate. Dat leidde tot een blijvend contact met Navone en uiteindelijk tot opdrachten, zoals het vervaardigen van enorme roze primula’s voor een door Navone ingerichte winkel in Hongkong en dus recentelijk voor het 25hours Hotel in Florence.

Over Linda Nieuwstad
Nieuwstad werkt zowel nationaal als internationaal in opdracht van particulieren en bedrijven, voor de openbare ruimte, musea, hotels, horeca en events. Zo maakte ze bloemen voor het hoofdkantoor van Microsoft in Stockholm, en voor een warenhuis in Hongkong. Ze vervaardigde bloemen voor de vazen van Piet Hein Eek, enorme lelies voor het Amsterdam Dance Event (ADE) en bloemen in opdracht van KLM en NS/Prorail. Ze exposeerde bij Masterly Milaan en Masterly The Hague, evenals bij de tentoonstelling Homo Faber in Venetië.

(Fotografie: Laura Fantacuzzi, Dario Garofalo, Ernie Enkelaar)