Leeuwendaal: een excellente werkplek

Projecten 10-01
Leeuwendaal: een excellente werkplek

Brique Architecten ontwierp voor het nieuwe kantoor van Leeuwendaal een warm, rijk en comfortabel interieur met een optimale akoestiek.

Leeuwendaal: een excellente werkplek

TEKST Rutger van Oldenbeek
FOTOGRAFIE Maarten Noordijk

Leeuwendaal: een excellente werkplek

Leeuwendaal-directeuren Edward Hermans en Arjen Kuyten willen hun medewerkers een excellente werkplek bieden – passend bij het karakter van het organisatieadviesbureau, waar het beste uit mensen halen centraal staat. Toen Leeuwendaal op zoek ging naar een geschikte ruimte voor hun nieuwe kantoor, werd Brique Architecten al in de verkenningsfase gevraagd mee te kijken naar de verschillende opties. “Dat hebben we zo’n 10 jaar geleden ook gedaan toen we hun vorige kantoorinterieur ontwierpen”, vertelt architect Annegien van Dijk van Brique. “We hebben net als toen samen verschillende ruimtes bezocht om Leeuwendaal al van te voren te kunnen adviseren wat de mogelijkheden zijn.” De keuze viel uiteindelijk op het gerenoveerde bedrijfsverzamelgebouw W1, aan de Winthontlaan in de nieuwe Utrechtse wijk Merwede. Van Dijk: “Het bijzondere aan deze ruimte is dat die heel breed is voor een kantoor, en met een vrije hoogte van drie meter onder het verlaagde plafond ook hoger dan een standaard kantoor. Dat waren twee zaken die zowel wij als de opdrachtgever heel mooi vonden. De extra hoogte ervaar je direct, de brede zone in het midden maakte het mogelijk om er mooie maatwerkmeubelen te plaatsen die de ruimte extra kwaliteit geven.” Glazen binnenwanden zijn toegepast over de volledige hoogte en ook de deuren zijn drie meter hoog, wat een gevoel van luxe geeft.

Leeuwendaal: een excellente werkplek

Prettig, gebruiksvriendelijk en comfortabel

Leeuwendaal wilde een kantoor waar de medewerkers graag naar toe zouden komen. “Eigenlijk wat de meeste bedrijven willen na de coronaperiode”, zegt Van Dijk. “Maar Leeuwendaal wilde niet alleen dat de mensen er komen om elkaar te ontmoeten, maar ook om te werken. Een kantoor dat dusdanig prettig, gebruiksvriendelijk en comfortabel is dat je er de hele dag kunt zijn en waar je ook geconcentreerd kunt werken.” Wat hierbij een, misschien wel dé hoofdrol speelt is de akoestiek. Van Dijk: “We hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat die optimaal is, om zo de verschillende taken – overleggen, bellen en geconcentreerd werken – goed naast elkaar te laten functioneren. Als er even wat moet worden besproken op de werkvloer, hoef je daarvoor nu niet steeds naar een afgesloten kamer. Ook zijn er concentratiewerkplekken en ruimtes voor bijvoorbeeld videogesprekken.”

Leeuwendaal: een excellente werkplek

Subtiel spel

Behalve door de ruimte zelf wordt de uitstraling van het kantoor bepaald door de materialisering. “De gevoelsbeleving van de materialen is een belangrijk uitgangspunt geweest”, zegt Van Dijk. “We hebben bijvoorbeeld verschillende soorten tapijten toegepast, van heel vlak met een patroon tot heel hoogpolig, pluizig en zacht of meer grafisch en hard – en alles daar tussenin.” De tapijten zijn uitgevoerd is warme kleuren en gaan een subtiel samenspel aan, wat niet alleen bijdraagt aan de akoestiek, maar ook aan de esthetiek. Van Dijk: “De kleuren van de tapijten bepaalden ook in belangrijke mate de keuze voor de andere kleuren en materialen.”

Leeuwendaal: een excellente werkplek

Ook voor de wanden zijn rijke materialen gebruikt. Sommige zijn afgewerkt met wollig vilt, andere met een glanzend, ‘Escherachtig’ behang of behang met een reliëf. Daarnaast zijn er harde, geribbelde wanden van gefreesd mdf, waarvan sommige in een goudachtige bruintint zijn gespoten. “Deze wandafwerkingen zijn op maat gemaakt door de meubelmaker en waren zo’n beetje het duurste product van het hele project”, aldus Van Dijk. Ook de wanden leveren een belangrijke bijdrage aan de goede akoestiek.

Leeuwendaal: een excellente werkplek

Maatwerkmeubelen voor Leeuwendaal

Het kantoor bestaat uit twee vleugels; in de rechtervleugel zijn aan de gevel werkplekken en overlegruimtes, waarbij open en gesloten ruimtes elkaar afwisselen. Op de kop van de werkvleugel is een ruime lobby. In de linkervleugel zijn assessmentruimtes en ruimtes voor ondersteunende functies. Leeuwendaal doet veel assessments voor hogere functies in de publieke sectoren, waarbij onder meer tests worden afgenomen en rollenspellen worden gespeeld. De assessmentruimtes zijn gesloten én geluidsdicht. Van Dijk: “De privacy en vertrouwelijkheid zijn erg belangrijk en je mag niets horen op de gang of in de kamer ernaast.”

Leeuwendaal: een excellente werkplek

In beide vleugels staan in de brede middenzone door Brique ontworpen maatwerkmeubelen, met meer informele werk en ontmoetingsplekken. De lineair opgestelde meubelen gaan van laag naar hoog en bestaan uit onder meer banken, tafels, scheidingswanden en werkbladen – in zachte en ronde vormen die uitnodigen tot gebruik. Ze zijn uitgevoerd in uiteenlopende stoffen en zachte en hardere structuren in verschillende kleuren, en dragen net als de vloeren en wanden bij aan de esthetiek van het kantoor. In combinatie met de tapijten eronder dragen de meubelen ook bij aan de goede akoestiek, waardoor je er gesprekken kunt voeren zonder dat iemand op de werkplekken er last van heeft. “Bovendien voorkomen ze dat de lange vleugels met links en rechts kamers ongezellig en fabrieksmatig worden”, stelt Van Dijk.

Leeuwendaal: een excellente werkplek

Het losse standaard meubilair werd door de opdrachtgever gekozen in samenwerking met SV Collection, dat ook de meubelen voor het vorige kantoor van Leeuwendaal leverde. De bestaande witte bureaus en zwarte bureaustoelen konden prima opnieuw worden gebruikt. Een aantal stoelen verhuizen al jaren met Leeuwendaal mee en werden (inmiddels al voor de tweede keer) opnieuw door SV gestoffeerd. De groene stoffering van de schermen tussen de bureaus werd vervangen door een eigentijdse beige stof. Ook veel van het andere bestaande meubilair is meegenomen naar de nieuwe locatie. Tussen de bureaus staan nieuwe schuifdeurkasten met geïntegreerde plantenbakken, in een bijzondere bronskleur.

Feminien

Wat ten slotte niet werd aangepakt was het systeemplafond, “Niet alleen vanwege de kosten”, zegt Van Dijk. “Het plafond had al een zeer hoge akoestische kwaliteit, en die hadden we met een ander plafond waarschijnlijk nooit zo goed gekregen.” Dat die akoestiek zo goed is, vindt ook de opdrachtgever – en de klachten over bijvoorbeeld afleiding door pratende collega’s in het vorige kantoor zijn geheel verdwenen. Van Dijk: “Er zijn zelfs mensen die vinden dat het geluid misschien iets te veel wordt gedempt en dat je het bijna ‘voelt’ in je oren.”

Met het interieurontwerp is Brique er zonder meer in geslaagd een excellente werkplek voor Leeuwendaal te creëren – een warme en gezellige omgeving waar de medewerkers graag zullen komen. “Een van de receptionisten omschreef het interieur als een ‘omhelzing’ en het naar kantoor gaan als een soort thuiskomen”, zegt Van Dijk. “Maar het grappige is dat de opdrachtgevers ons juist hadden meegegeven dat ze geen ‘huiskamergevoel’ wilden. Er staan bureaus en het is gewoon een kantoor, en dat mag je ook zien. Een zakelijke omgeving dus, maar wel een huiselijke. Het is misschien niet het juiste woord, maar wij geven een soort ‘feminien’ gevoel aan een interieur, en de opdrachtgevers vonden dat perfect passen bij hun bedrijf.”

Legenda:

Opdrachtgever Leeuwendaal
Interieurontwerp Brique Architecten; team Roos Bendien, Hilda van Gortel, Annegien van Dijk
Interieurbouw Steegaa Interior
Meubelen SV Collection; Wagner (bureaustoelen), Iduna (Moov vergadertafels en kasten met plantenbakken), Conceptual (Cameo vergaderstoelen en Shelter stoelen), Sellex (Set krukken), Stua (projectstoelen), Basix (werkplekken)
Stoffen Kvadrat
Refurbished bureaus, stoelen en tussenschermen SV Collection
Stoffering (vitrage en karpetten) Hilbrink projectstoffering
Verlichting SV Collection i.s.m. RC Lights
Vloerbedekking en karpetten Object Carpet, Leoxx, Forbo, Tarkett
Behang Arte (Focus 26543)
Materiaal keukenbladen, kastjes en balie Fenix, Abet
Aannemer DCV Bouw
Oppervlakte 1.340 m2