Kleurrijke werkomgeving met een vrouwelijke touch

Projecten 09-05
Kleurrijke werkomgeving met een vrouwelijke touch

Burobas ontwierp voor het nieuwe hoofdkantoor van Bevolkingsonderzoek Nederland een interieur waar samenwerking en ontmoeting worden gestimuleerd in een warme, kleurrijke en open omgeving.

Kleurrijke werkomgeving met een vrouwelijke touch

Tekst Rutger van Oldenbeek
Fotografie Bas Gijselhart

Het kantoor in Utrecht werd te klein, dus er was noodzaak voor een grotere ruimte. Bovendien ging Bevolkingsonderzoek Nederland (BVO NL) over van een regionale naar een landelijke organisatie. In iedere regio zit nog steeds een regiokantoor, daarnaast heeft BVO NL vaste en mobiele screeningslocaties. In Utrecht vinden geen onderzoeken plaats, wel is er een ontvangst- en opleidingsruimte voor medewerkers en externen.

Het nieuwe hoofdkantoor bevindt zich op de tweede en derde verdieping van multitenant kantoor The Cath aan de Catharijnesingel – een gebouw uit de jaren 60 op Hoog Catharijne, dat in 2023 volledig werd herontwikkeld naar ontwerp van IDeA architecten.

Aantrekkingskracht

Het kantoor is bedoeld om elkaar in een ongedwongen setting te ontmoeten en samen te werken. Zichtbaarheid, openheid en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijk. Daarom is de opzet van het ontwerp transparant en flexibel.

Bezoekers en medewerkers komen op de derde verdieping binnen in ‘De Magneet’, een naam die door BVO NL werd bedacht om aan te geven dat de ruimte een grote aantrekkingskracht op alle medewerkers heeft en iedereen elkaar hier tegenkomt. De ruimte in het hart van de verdieping is dan ook een ontmoetingsplek bij uitstek, waar de medewerkers komen om te lunchen, voor informeel overleg en voor afspraken. Er komt geen publiek en er is geen receptie of ontvangstbalie, en – heel bijzonder – het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat er wordt gewerkt. “Daarom zijn er ook nergens stopcontacten”, vertelt Bas van Rooij van Burobas. In het midden van De Magneet staat en lange tafel met verschillende soorten stoelen. “Daar zit geen hoogdravende gedachte achter”, zegt Van Rooij. “Na een proefzit-sessie werden meerdere stoelen prettig bevonden. En wij vonden het idee van een lange eettafel met een bonte verzameling stoelen eromheen ook beter bij het ontwerpconcept passen dan allemaal dezelfde stoelen.” Aan de buitengevel zijn coupézitjes en hoge tafels; op sommige plekken in De Magneet kun je ook zitten op kussens in de vensterbanken.

Er hangen verschillende soorten lampen, die bijdragen aan een warme, huiselijke sfeer. Op de vloer ligt een geweven vinyl van 2tec2, met een door Burobas ontworpen patroon dat intenser wordt naarmate je dieper in het hart van De Magneet komt. Als je naar de werkplekken gaat, wordt het dus rustiger en gaat de vloer over in een effen tapijt van Desso Tarkett in verschillende tinten.

Onderzoeken

In het interieur zijn verschillende warme kleuren toegepast, die voortkomen uit onderzoek, en weer verwijzen naar de onderzoeken die Bevolkingsonderzoek Nederland uitvoert. Daarbij staat geel voor borstkanker, roze voor baarmoederhalskanker en paars voor darmkanker – kleuren die ook bij de communicatie van BVO NL worden gebruikt. De drie kleuren zijn ingezet om zones af te bakenen op de vloer. Van Rooij: “De navigatie over de werkvloer wordt hiermee superhelder en intuïtief.” De drie thema’s worden daarnaast verbeeld op een aantal geperforeerde viltwanden, waarop de betreffende lichaamsdelen in enigszins geabstraheerde vorm zijn aangebracht.

Afgezwakte varianten van de kleuren vormen de basis van het hele interieur. Zo is er in de gesloten werk- en vergaderruimtes vilt in zachte, subtiele pasteltinten aangebracht, soms ook meerdere tinten per ruimte.

De vergaderruimtes zijn er in uiteenlopende groottes en capaciteiten, met hoge en lage tafels, en ook hier soms met stoelen in verschillende kleuren. Voor de ruimtes zijn mooi gedetailleerde scheidingswanden met houten kozijnen van Plan Effect gebruikt. Ook is er ter bescherming een houten lambrisering aan de onderkant van de binnenwanden gemaakt.

Mini Magneet

De vergader- en overlegruimtes zijn verdeeld over beide verdiepingen, net als de werkplekken – hoewel de tweede verdieping kleiner is en hier meer overleg- en multifunctionele ruimtes zijn. Er wordt flexibel gewerkt en niemand heeft een vaste plek, met uitzondering van de afdelingen facilitair en de servicedeskmedewerkers.

Er zijn 68 arbo werkplekken voor de circa 120 medewerkers, van wie sommige elke dag, en andere in deeltijd tot één keer per week of per maand werken. Iedereen kan een werkplek kiezen die het beste past bij het werk dat die dag wordt gedaan, waarbij de variatie in werkplekken zowel samenwerken en overleggen als rustig en geconcentreerd werken ondersteunt. De werkplekken zijn gegroepeerd in clusters voor teams van zes of acht personen, aangevuld met aanlandplekken met hoge krukken aan de vensterbanken. Er is een mooie meanderende afwisseling van open en gesloten ruimtes, waartussen de werkplekclusters steeds in de open ruimtes staan.

Op de tweede verdieping is een grote presentatie- en opleidingsruimte, met meubilair dat op verschillende manieren kan worden opgesteld, en een vloer van gele gemêleerde tapijttegels. Naast de presentatieruimte is een ‘keten-testruimte’. Medewerkers en bezoekers kunnen gebruik maken van een kleinere bar met pantry, een soort ‘mini Magneet’.

Nederlands design

Het meubilair werd gekozen in nauw overleg met medewerkers van BVO NL. “De mensen hier zijn zeer begaan met hun werkomgeving”, weet Van Rooij. “Daarbij is veel meubilair van Nederlandse designmerken gebruikt, ook om de CO2-footprint te beperken. We wilden geen meubelen die bijvoorbeeld helemaal uit China moeten komen. Die lage CO2-footprint was een belangrijk uitgangspunt, en een expliciete wens van de opdrachtgever.” Ook de materialen voor het vaste meubilair zijn met het oog op duurzaamheid geselecteerd.

Voor het vaststellen én vasthouden van de duurzaamheidsambitie van een project heeft Burobas trouwens een principe-document opgesteld, waarmee opdrachtgevers de gewenste mate van duurzaamheid kunnen bepalen. Van Rooij: “Daarin gaat het van groot naar klein, van bijvoorbeeld een gebouw geheel hergebruiken of alleen maar de meubelen, en van alles circulair tot slechts enkele onderdelen. Zo je concrete afspraken maken en is duurzaamheid niet alleen een abstract begrip.”

Vrouwelijk

“Dit is een van de mooiere kantoren die we hebben ontworpen”, stelt Van Rooij tot slot. “Het is open en licht, en niet heel uitbundig, maar ik word er echt blij van. Het interieur heeft een vriendelijke uitstraling en zorgt voor rust, ook wanneer het heel druk is.” Door de wisselwerking en de samenwerking met de opdrachtgever heeft het interieur ook wel een ‘vrouwelijke touch’, “Haast als vanzelf maar eigenlijk toeval, hoewel er meer vrouwen dan mannen werken.”

De samenwerking met Bevolkingsonderzoek Nederland heeft inmiddels een vervolg gekregen: Burobas is nu bezig met een interieurontwerp voor het kantoor in Deventer en de vaste en mobiele screeningslocaties voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Van Rooij: “Wij proberen een ‘healing environment’ te creëren die het bezoek aan deze locaties aangenamer maakt.”

www.burobas.nl

Legenda

Opdrachtgever Bevolkingsonderzoek Nederland
Interieurontwerp Burobas; Bas Lamers, Geertje Stumpel, Lotte Haast
Projectmanagement Arjenne Jetzes, Leonie de Vos, Plan@Office
Interieurbouw Roverdi (via Plan@Office)
Ontwerp viltwanden Burobas i.s.m. Rianne van der Putten
Losse meubelen Ahrend; Pedrali, Brunner, DUM, De Vorm, Planq, Dutchglobe, Vepa, Ahrend, Vitra, Muuto, Hay, Montis, Cascando, Buzzispace, Alki
Gordijnen Plan@Office; De Ploeg – Impuls
Vloeren 2tec2 (Play), Desso Tarkett (Grezzo, Grezzo Bloom, Desert)
Verlichting Plan@Office; In-zee/lumenear, Flos, Artemide, Tonone, Foscarini, Muuto, Hay, Petite Friture, &Tradition
Stoffering Kvadrat, Vescom
Systeemwanden (via Plan@Office) Plan Effect (Wood)
Vilt (via Plan@Office) o.a. In-zee (vilt), Ontwerpstudio Nanaa (vilt met grafische identiteit)
Materiaal vast meubilair Decolegno (Cleaf, HPL houtlook), Fenix (donkerblauw HPL en werkblad pantry), Silestone (werkblad ontvangstmeubel), Planq Rezign (fronten ontvangst- en pantrymeubel
Adviseur bouwfysica en installaties Tecco group
Oppervlakte 1110 m2 (3e verdieping) + 490 m2 (2e verdieping)