Investering van vier miljoen euro voor innovaties van Physee

Physee, ontwikkelaar van coatings, solar- en sensortechnologie, heeft vier miljoen euro ontvangen in de eerste helft van hun Series A-investeringsronde. Deze technologie genereert zowel energie als data die het energieverbruik van gebouwen optimaliseert. De scale-up zet dit nieuwe kapitaal in voor opschaling van de technologie, na onlangs met twee wereldwijde glasfabrikanten een salespartnership te zijn gestart.
Investering van vier miljoen euro voor innovaties van Physee | Project & Interieur

 

Sinds de oprichting in 2014 ontwikkelde Physee drie producten: de SmartSkin-gevel, die gebouwen tot 30 procent energiezuiniger moet maken en tegelijkertijd meer comfort moet brengen aan de gebruiker, de PAR+-coating en Power+-coating. Vanuit de ambitie met technologie een meer duurzame, comfortabele en gezonde wereld te maken, richt Physee zich op gebieden waar de impact van energietransitie het grootst is. Ferdinand Grapperhaus jr., ceo van de onderneming: “We zwemmen al zes jaar tegen de stroom in omdat wij zien dat het anders kan én moet. Alleen merken we dat veel investeerders in Nederland disruptieve en duurzame hardware-innovaties vaak nog nieuw en eng vinden om in te investeren. En met name op zoek zijn naar een herkenbaar en makkelijk te schalen software-platform. Juist daarom zijn we onze nieuwe aandeelhouders zeer dankbaar voor het vertrouwen. Zij nemen verantwoordelijkheid en zijn zo een driver for change. Samen gaan wij het verschil maken door deze impactvolle technologie op te schalen.”

Physee: wereldwijde carbon footprintreductie van 10 procent

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het wereldwijde energieverbruik. Eind 2019 bracht Physee de SmartSkin-technologie op de markt: een innovatieve combinatie van sensoren, zonnecellen en een batterijsysteem geïntegreerd in de raamkozijnen. De technologie analyseert gegevens als temperatuur, licht en luchtkwaliteit waarmee via een zelflerend algoritme die klimaatinstallaties (zoals zonwering, verlichting, ventilatie en airconditioning) van het gebouw zelfstandig aanstuurt. Gebouwen worden hierdoor volgende de scale-up tot 30 procent zuiniger, en dragen bij aan het comfort, geluk en de productiviteit op de werkvloer. “We brengen 90 procent van onze tijd door in gebouwen en voor een duurzamere toekomst moeten we deze dan ook op hernieuwde wijze ontwikkelen én gebruiken, zowel thuis als op kantoor”, aldus Grapperhaus.

Oplossing voor dreigend voedseltekort

Nu de wereldbevolking snel groeit naar zo’n 9 miljard mensen is er in 2050 twee keer zoveel voedsel nodig en is er minder land om dit op te verbouwen. Het afgelopen jaar ontdekte Physee in het lab een manier om planten sneller te laten groeien met dezelfde hoeveelheid zonlicht. De door Physee ontwikkelde transparante PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor gewassen 7 procent sneller groeien. Met de nieuwe investering test het bedrijf het komende jaar samen met de Universiteit van Wageningen hoeveel sneller gewassen, zoals tomaten, groeien op dezelfde hoeveelheid grond.

Vier miljoen voor versnellen ontwikkeling en opschaling

Bedrijven over de hele wereld moeten onder druk van de klimaatdoelstellingen én verwachtingen van gebruikers veranderen. Physee speelt op deze energietransitie in en helpt met het energiezuiniger maken van gebouwen en kassen. De scale-up verwierf in deze investeringsronde nieuw kapitaal van Timeless Investments, Shape Capital, DWI Grundbesitz en het European Research Fund. De komende maanden rondt Physee de volledige investeringsronde af. Daan van der Vorm, eigenaar Shape Capital en Vorm Holding: “Wij zijn al een aantal jaar betrokken bij Physee en de snelheid waarop zij hun innovatie op de wensen van de markt weten af te stemmen is voor ons indrukwekkend en doorslaggevend. Wij investeren namelijk graag in duurzame oplossingen die onze sector op zijn kop zetten. De wereld kan dergelijke spelers goed gebruiken, zeker nu de landbouw- en vastgoedsector grote behoefte aan data-gedreven oplossingen hebben. Ik ben trots dat wij als investeerder én partner bij kunnen dragen aan dit succes.” Een van de nieuwe aandeelhouders is de Duitse projectontwikkelaar DWI Grundbesitz, die Physee gaat begeleiden bij het uitrollen van de SmartSkin-verkoop in Duitsland. Naar verwachting volgt verkoop in andere landen snel door samenwerkingen met de juiste partners.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.