International Architecture Award 2022 voor Capital C

De voormalige Diamantbeurs die is getransformeerd tot Capital C in Amsterdam, is bekroond met de prestigieuze International Architecture Award 2022. Het historische gebouw, aangewezen als rijksmonument, heeft een ingrijpende renovatie ondergaan, naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architecten.
International Architecture Award 2022 voor Capital C | Project & Interieur
International Architecture Award 2022 voor Capital C | Project & Interieur
International Architecture Award 2022 voor Capital C | Project & Interieur

De International Architecture Award wordt jaarlijks georganiseerd door het Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, in samenwerking met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en wordt beschouwd als een toonaangevende erkenning in de architectuur. In 2020 verscheen al een uitgebreide projectbeschrijving van Capital C in vakblad Pi.

International Architecture Award voor iconisch gebouw

De Diamantbeurs in Amsterdam, gebouwd in 1911, is gerenoveerd tot een centrum voor de creatieve industrie dat de naam Capital C heeft gekregen. Met de ingrijpende renovatie is het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel in ere hersteld. De renovatie omvatte de restauratie van monumentale kenmerken en aanpassing van het interieur, om tot een moderne en flexibele kantooromgeving te komen. Bovendien is de glazen, stalen koepel High Light toegevoegd. Erik Smits, projectarchitect bij ZJA: “Met de restauratie van de Diamantbeurs en de nieuwe openbare ruimte op het dak is er weer een iconisch gebouw toegevoegd aan het hart van Amsterdam. Het rijksmonument is hiermee weer een belangrijk onderdeel van de stad. Het ontwerp voor Capital C zorgt voor een eigentijdse herziening van een bijzonder monumentaal pand, zodat historie, openbare ruimte en de dynamiek van de internationale creatieve industrie en kunst kunnen samenkomen.”

(Fotografie: JW Kaldenbach)