Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam

Voor de Nederlandse vestiging van Cognizant transformeerde Ideal Projects een bestaand kantoor in een inspirerende werkomgeving met een hoog ‘studio-gehalte’.
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur
Inspirerende studio voor Cognizant Amsterdam | Project & Interieur

Het kantoor van internationaal technologiebedrijf Cognizant is gevestigd in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam-Overamstel, waar tot 2003 de kauwgoms van Maple Leaf werden gemaakt. De opdrachtgever was al gevestigd op de eerste en tweede verdieping van het gebouw. Het hoofdkantoor op de Zuidas werd opgezegd en aan de hand van een PVE werd een nieuw ontwerp gemaakt voor het kantoor in de Kauwgomballenfabriek. De ‘corporate wereld’ en de ‘innovatieve digitale wereld’ van het bedrijf werden hier samengevoegd in één gebouw op twee verdiepingen. Ideal Projects, dat al eerder interieurs voor Cognizant ontwierp, kreeg de opdracht het kantoor te verbouwen en opnieuw in te richten.

Formule 1-auto in kantoor Cognizant

“Het was een standaard kantoor met een open kantoortuin”, vertelt interieurarchitect Iefke Machielsen van Ideal Projects; architect Bruno Vermeersch was betrokken bij de ontwikkeling van het werkplekconcept en de ‘testfit’-fase. “De wens van de opdrachtgever was een ‘flagship’ kantoorinterieur waarin samenwerken, ontmoeten en ‘customer experience’ centraal staan. Het werkplekconcept heeft weinig reguliere werkplekken, zodat er meer ruimte ontstaat voor interactieve brainstormplekken met een ‘studio-gehalte’. Het uitgangspunt daarbij was zoveel mogelijk hergebruik van bestaande wanden, ruimtelijke volumes en los meubilair.”
De entree verhuisde van de tweede naar de eerste verdieping, waar bezoekers worden ontvangen bij een balie met luxe koffiebar. “Deze verdieping is heel klantgericht, Cognizant laat hier zien wat het allemaal kan”, zegt Machielsen. “Er komen vaak groepen die een route door het gebouw volgen, waarbij ze eerst komen in een lobby space met robot en langs een wand met beeldschermen worden geleid die de nieuwste ontwikkelingen laten zien.”
Bikvanger bij de entree is een Formule 1 Aston Martin. Die staat er tijdelijk, maar de kleur van de auto – een petrol groenblauw – was een belangrijke bron van inspiratie voor het interieurontwerp, en paste bij de branding van Cognizant. De kleur komt onder meer terug in de vaste meubelen die zijn afgewerkt met Fenix Verde en een blad van gespikkeld Feelgood Plastics. De lobby space kan worden afgesloten met een gordijn van Vescom. Machielsen: “Dat zorgt voor openheid en flexibiliteit, en verzacht het industriële karakter van het gebouw. Bovendien versterken de gordijnen het ‘studio-idee’ en dragen ze bij aan de akoestiek.”
De petroltinten komen ook terug in de grote tapijteilanden in de hoge open middenruimtes. De kleden zijn van de serie ‘watercolors’ uit de Highline Express Arts & Crafts Collection van Ege, en volgens Machielsen “een beetje Monet-achtig, net als waterachtige kleurverloop van de raceauto.”
Het middengebied op de eerste verdieping is een plein met verschillende soorten plekken voor ontmoetingen, met uiteenlopende modellen stoelen, krukken, fauteuils en tafels in een uitnodigende mix. “Alles is hier flexibel”, zegt Machielsen, “en kan worden weggehaald voor bijvoorbeeld grote bijeenkomsten.”

Dozen

De eerste en een deel van de tweede verdieping van het kantoor waren eerder verbouwd door Ideal Projects. De tweede verdieping was toen nog het kantoor van Mirabeau, een bedrijf dat door Cognizant is overgenomen, en ingericht door Origins Architecture. Verschillende elementen uit de eerdere ontwerpen zijn bewaard gebleven – waaronder een aantal grote ‘dozen’ van underlayment met werk- en overlegplekken. Achter de Formule 1-auto is bijvoorbeeld een volume met vergaderruimtes. “Het underlayment was te industrieel voor het nieuwe interieurconcept”, zegt Machielsen “daarom hebben we het hier petrol gebeitst.” De akoestische panelen van ruw bouwmateriaal werden vervangen door lila en zachtgrijs petvilt van Refelt.
Tegenover het volume ontwierp Ideal Projects een nieuwe grote tribunetrap, de Arena, die door interieurbouwer Issos werd vervaardigd van antracietkleurig Viroc – cementgebonden vezelplaten die stevig genoeg zijn om er op te lopen. De Arena wordt gebruikt voor onder meer bijeenkomsten en trainingen, en kan eveneens worden afgesloten met een gordijn. Onder de Arena zijn hergebruikte phoneboots geplaatst, op een felgele gietvloer die mooi contrasteert met het antraciet van de trap.
Naast de Arena is de Makersspace, een soort laboratorium waar onder andere studenten van technische universiteiten geavanceerde en futuristische apps en technologieën voor Cognizant ontwikkelen; ook deze ruimte maakt deel uit van de klantenroute, die er uitleg krijgen over de ontwikkelingen. Vanwege het budget en hergebruik als uitgangspunt bleven de meeste glazen wanden bewaard. Daarnaast is bij sommige semi-open ruimtes gekozen voor gordijnen in plaats van wanden. Aan het ontmoetingsplein is nog een presentatieruimte, de ‘Immersive Room’ waarin 360 graden rondom beelden worden geprojecteerd op de wanden. De ruimte is een zwarte doos met aan het plafond veel high tech apparatuur, waaronder projectoren en speakers, en wordt afgesloten met grote zwarte gordijnen waaromheen Ideal Projects een felgeel stalen kader ontwierp.

Vintage

In het kantoor hingen ontsierende akoestische plafondeilanden; die werden verwijderd en voor de akoestiek werden blokjes foam aangebracht in het nu weer zichtbare oorspronkelijke cassettenplafond. In de ontvangstruimte op de eerste verdieping is het plafond geschilderd in zacht olijfgroen, wat voor een warm en menselijk contrast met het hoge industriële plafond in de rest van het kantoor zorgt. De verlichting werd overal geüpgraded, waarbij veel pendellampen werden vervangen door RGB-spots, DALI-gestuurde ledlijnen en RGB-spots. Op de eerste verdieping hangen vooral trackrails met RGB-spots waarmee veel kan worden aangelicht.
Het uitgangspunt was zo veel mogelijk meubelen her te gebruiken of te ‘refurbishen’. In het ontwerp is naar een mooie balans gezocht tussen nieuwe meubelen in de representatieve zones en meer hergebruik in de vergaderruimtes en voor de reguliere werkplekken. Machielsen: “De opdrachtgever wilde ook niet dat het te netjes zou worden. Daarom staat op een aantal plekken vintage meubilair.” De oude receptiebalie werd omgebouwd tot pantry met informele zitjes voor overleg. Van de hergebruikte bureaus werd de opstelling veranderd, op één plek bijvoorbeeld rondom een maatwerk plantenbak. Overal in het pand staat planten, vanwege het binnenklimaat en voor contrast met het technologische karakter van de ruimte.

Aardetinten

Op de tweede verdieping is het werkcafé met uitgebreide lunchpantry, uitgevoerd in zachte, warme aardetinten. Machielsen: “De manier waarop een ruimte is vormgegeven, de materialen die zijn gebruikt, de toegepaste kleuren enzovoorts bepalen in hoge mate het karakter van die ruimte. Al deze factoren beïnvloeden op hun beurt de gevoelens en het handelen van de mens die in de ruimte werkt. In Feng Shui is samen eten het element aarde, en daarom heb ik bewust gekozen voor het toepassen van aardetinten.”
De pantry bevond zich voorheen onder een tussenverdieping in een lage donkere ruimte, met een zwart akoestisch plafond en een eveneens zwart keukenblok. Machielsen verplaatste de pantry naar een hoge lichte ruimte langs de gevel, met aan het plafond grote potten met hangplanten – geen echte hier, omdat ze te hoog hangen om te bewateren. De medewerkers lunchen in treincoupé-banken (Casala Bricks) en aan bistrotafels, die in het lagere deel staan. Dit zorgt voor meer geborgenheid en sfeer, wat het gevoel van samen eten versterkt. In de coupébanken kan ook worden gewerkt, tegenover de banken is een lange terracottawand met ervoor een crèmekleurig betegelde plantenbak, waarin in de toekomst kruiden zullen worden gekweekt voor de geurbeleving.
In het hoge deel staat een maatwerk barmeubel met Maarten Baas krukken van Lensvelt. Voor de pantry en de overige maatwerkmeubelen is als plaatmateriaal Belspan LF+ van Unilin gebruikt – 100 procent herwonnen hout met een laag Formaldehyde-gehalte. Het robuuste pantryblad is van SolidTrends, een terrazzo-achtig Solid Surface materiaal.

Tijdsdruk project Cognizant

Ook op de tweede verdieping zijn volumes uit het vorige ontwerp hergebruikt, met erin en erop diverse soorten werk- en overlegruimtes. Centraal in de ruimte zijn verschillende informele ontmoetings- en samenwerkplekken, met – vanwege de duurzaamheid – vintage meubelen in een huiskamerachtige setting.
Aan de linkerzijde ligt een groot antracietkleurig kleed met erop flexibele open projectruimtes tussen Vitra Dancing Walls, waarvan de opstelling eenvoudig kan worden veranderd. Op de tweede verdieping is ten slotte ook de boardroom, met aan één zijde een groene akoestische geperforeerde wand en aan de andere kant een gespannen akoestisch doek met een door de opdrachtgever gekozen stockafbeelding. In het midden staat een grote tafel van Occony, met een drager van gerecycled afvalpapier dat wordt geperst tot plaatmateriaal – een schoon materiaal zonder toxische stoffen. Machielsen schreef vergaderstoelen van Arco voor, “omdat het belangrijk is te kiezen voor partners die lokaal en duurzaam produceren.”
Na de transformatie door Ideal Projects is het kantoor van Cognizant een prettige en inspirerende, zeer gevarieerde werkomgeving, die met recht studio kan worden genoemd. Bijzondere prestatie daarbij is het project van ontwerp tot en met uitvoering in slechts vier maanden is gerealiseerd. “Een hectische periode met een enorme tijdsdruk”, zegt Machielsen, “en er was een strikte deadline: het project moest voor de Grand Prix Formule in Zandvoort in september vorig jaar klaar zijn, want het bedrijf is hoofdsponsor van de Formule 1-auto.” Ideal Projects is inmiddels al weer bezig met het hoofdkantoor van Cognizant in Parijs, waarbij ook de grafische laag wordt ontworpen.

www.idealprojects.com

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: Ronald Smits)

LEGENDA
Opdrachtgever Cognizant
Interieurontwerp Ideal Projects; Bruno Vermeersch, Iefke Machielsen, Beate van Baal, Erwin Chaltin, Richard de Melker, Jaap Bosma
Interieurbouw Issos
Projectinrichting InteriorWorks
Losse meubelen Johanson Design, Casala, Occony, Arco, Hay, Vitra, Lensvelt, De Vorm, Refelt
Vintagemeubilair Decennia Design
Plaatmaterialen Baars & Bloemhoff
Gordijnen Vescom
Kleden Ege
Vloerbedekking Tarkett
Verlichting Prolicht
Lichtadvies D&A Licht
Interieurbeplanting Hydrozorg
Akoestiek Bijlprojecten
Akoestische fotowand Laskoo Happy Walls
E-installaties Verweij Elektrotechniek
W- installaties Stonecold
Aannemer Van Zoelen
Oppervlakte 2405 m²

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.