In tien stappen naar optimale ventilatie in verpleeghuizen

Algemeen 12-01-2021
In tien stappen naar optimale ventilatie in verpleeghuizen

Initiatiefnemers van het Masterplan Ventilatie hebben een stappenplan gepubliceerd voor optimale ventilatie in verpleeghuizen. Om de besmettingsrisico’s met luchtweginfecties in verpleeghuizen zo klein mogelijk te houden, is inzetten op aanvullende ventilatiemaatregelen aan te raden. Goed ventileren helpt om de overdracht van luchtweginfecties te beperken, als aanvulling op de standaard Covid-19-maatregelen. In een infographic zijn de tien belangrijke adviezen rondom ventilatie in verpleeghuizen op een rij gezet.
In tien stappen naar optimale ventilatie in verpleeghuizen

De rol van optimale ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus is in de media en politiek al maanden onderwerp van gesprek. Instanties als de WHO, het ECDC (‘Europese RIVM’) en het RIVM stellen dat ventilatie helpt om de overdracht van luchtweginfecties, zoals Covid-19, te beperken. Het RIVM stelt dat het mogelijk is dat het virus in slecht geventileerde ruimtes urenlang in de lucht blijft in de vorm van fijne vochtdruppels (aerosolen).

Wanneer optimale ventilatie?

Wanneer is duidelijk of ventilatietechnisch gezien het maximale uit de ventilatievoorzieningen gehaald wordt? Dat is te controleren met de infographic voor goede ventilatie in verpleeghuizen. De infographic, die onderdeel is van het Masterplan Ventilatie, is in lijn gebracht met de checklist Covid-19 en ventilatie van ActiZ: de branchevereniging van zorgorganisaties.

Adviezen voor facility managers en gebouwbeheerders

In de infographic zijn de tien belangrijke adviezen voor goed ventileren in verpleeghuizen in bijeengebracht. Enkele van deze adviezen zijn:

  • Controleer of er voldoende verse lucht binnen komt via de aanwezige inblaasroosters;
  • Controleer of de te openen ramen op de juiste manier gebruikt worden;
  • Check de installatie-instellingen en het onderhoud;
  • Beperk de centrale recirculatie;
  • Inventariseer het risico op onderlinge luchtstromen;
  • Monitor de luchtkwaliteit (de kooldioxide concentratie).

Deze en de andere adviezen richten zich op facility managers en gebouwbeheerders van verpleeghuizen. De Infographic is te bekijken op de website www.masterplanventilatie.nl.