IKC+ Katwijk brengt onderwijs, zorg en opvang samen

Projecten 16-05
(Foto's: Bas Gijselhart)
(Foto's: Bas Gijselhart)

IKC+ (Integrale Kindcentrum) Katwijk is een multifunctioneel gebouw voor verschillende gebruikers. Het huisvest niet alleen regulier en gespecialiseerd basisonderwijs, maar ook een kinderopvang, gezinshulp en, de ‘plus’ in de naam, een moderne sportzaal. Het gebouw is dus veel meer dan enkel een school.

(Foto's: Bas Gijselhart)
(Foto's: Bas Gijselhart)

De uitdaging was om een generiek gebouw te ontwerpen dat logisch en flexibel in elkaar zit. Dat was ook de wens van de gebruikers; hoewel er vijf verschillende organisaties zitten, is het één gebouw voor iedereen. Bovendien wilden we een gebouw neerzetten dat zeker honderd jaar mee kan en past in de specifieke omgeving van Katwijk aan Zee.

IKC+ Katwijk brengt onderwijs, zorg en opvang samen

IKC+ Katwijk staat voor verbinding, samenwerking en ontmoeting

In het ontwerp van IKC+ Katwijk staat verbinding centraal. De architectuur stimuleert ontmoetingen tussen de leerlingen en samenwerking tussen de partners. IKC+ Katwijk is een langgerekt gebouw met diverse huiselijke ruimtes langs een centrale as – een binnenstraat – die fungeert als ruggengraat van het gebouw. Deze ‘binnenstraat’ is voorzien van nissen, plekjes en hoge vides met extra daglicht, en loopt door in de sporthal.

De sport-, kinderopvang-, jeugdzorg- en onderwijsinstanties hebben elk hun eigen domein binnen het gebouw, maar zijn nauw verbonden door deze centrale as. Deze ‘hanenkam’ symboliseert de gezamenlijkheid van de verschillende functies en biedt een fysieke verbinding tussen alle ruimten in het gebouw.

De hal zorgt voor een gemakkelijke oriëntatie; aan het begin ligt de entree en aan het einde de grote sportzaal, van waaruit de hal in gekeken kan worden. De centrale hallen aan de uiteinden zijn hoog met daartussenin een verlaagd deel, dat zo een meer intieme uitstraling heeft. Door het verhoogde centrale dak valt een overvloed aan daglicht de hal binnen.

De lokaalzones aan de buitenkant zijn licht en uniform ontworpen en liggen aan multifunctionele leerpleinen. In deze dynamische, speelse ruimten kunnen leerlingen van de verschillende scholen elkaar vanzelfsprekend ontmoeten.

IKC+ Katwijk brengt onderwijs, zorg en opvang samen

Een natuurlijke en robuuste gevel

IKC+ Katwijk heeft een zandkleurige gevel, opgebouwd met een groot formaat baksteen. Aan de lange zijde heeft het diepe nissen met bankjes waar kinderen kunnen zitten en zich kunnen verstoppen. Er is bewust gezorgd voor sterke verbinding met de groene buitenruimte wat het buitenspelen aanmoedigt.

De gevel is opgebouwd uit bijzonder metselwerk in verschillende verbanden, met een neutrale, ton-sur-ton voeg. Dit combineert mooi met de bronskleurige kozijnen van geanodiseerd aluminium en de gevelbankjes gemaakt van massief Travertin. Dankzij deze materialen ontstaat een onderhoudsvrije gevel die met de tijd mooi veroudert en tegen een stootje kan.

Aan de buitenkant is de binnenstraat zichtbaar door de uitstekende ‘kam’, die aan de kopgevel een sterk silhouet vormt. Op die manier creëren zowel de binnen- als buitenruimtes samen een herkenbaar geheel.

IKC+ Katwijk brengt onderwijs, zorg en opvang samen

Duurzaam op meerdere manieren

Niet alleen is het gebouw energieneutraal en klimaatadaptief, op de groene daken liggen ook zonnepanelen die de lokalen verlichten. Daarnaast bevindt zich in de kelder een collectief warmte uitwisselingssysteem (WKO), waar in de toekomst de hele wijk gebruik van zou kunnen maken. Bovendien is de huisvesting voor IKC+ Katwijk op de groei gebouwd en ook in die zin duurzaam. Zo is er in de draagconstructie rekening gehouden met eventuele uitbreiding boven op het dak van zes tot acht lokalen.

IKC+ Katwijk brengt onderwijs, zorg en opvang samen

 

IKC+ Katwijk brengt onderwijs, zorg en opvang samen

IKC+ Katwijk brengt onderwijs, zorg en opvang samen