Housing Team Forbo speelt in op vraag naar vloerexpertise

Neem de drijvende duurzame woonwijk Schoonschip, een enorm studentencomplex van Greystar in Diemen, de tiny houses van B&G Totaalbouw, de starterswoningen van Startblock of het volledig van afvalplastic gemaakte Save Home. Allemaal projecten waar het Housing Team van Forbo Flooring bij was betrokken. Met het Housing Team speelt de vloerproducent in op de groeiende vraag naar vloerexpertise bij projectmatige woningbouw. Een gesprek met Victor Mulder en Mario Walda (resp. sales- en projectmanager Housing) over volledige ontzorging van voor- tot achterdeur, gratis vloerdesign, kleuradvies, akoestiek, schoonloopsystemen en duurzaamheid.
Housing Team Forbo speelt in op vraag naar vloerexpertise | Project & Interieur
Housing Team Forbo speelt in op vraag naar vloerexpertise | Project & Interieur
Housing Team Forbo speelt in op vraag naar vloerexpertise | Project & Interieur

Volgens Mulder schieten de wooncomplexen als paddenstoelen uit de grond nu de woningnood zo hoog is. Denk daarbij aan woningbouwverenigingen, studentenorganisaties en projectontwikkelaars die plannen ontwikkelen, maar ook aan een mix van kleinere of grotere duurzame en innovatieve initiatieven die de woningbouw proberen aan te jagen. Mulder: “Een mooi voorbeeld is Spring in Barendrecht; een oud kantoorpand dat door Aadam architecten werd getransformeerd naar een micro-woningencomplex.” Spring is speciaal ontworpen voor starters, internationale studenten, spoedzoekers, seizoen-expats en statushouders. Het complex is van alle gemakken voorzien zoals een gym, wasserette en diverse gezamenlijke ruimten zoals een bibliotheek, een studieruimte en een eetkeuken. Voor de balans en harmonie in het interieur is ervoor gekozen om in alle woningen Allura Wood te leggen dat er natuurlijk uitziet, maar toch gemakkelijk is te onderhouden. In de entree, het café en de gangen ligt een combinatie van kleuren uit de CO2-neutraal geproduceerde Marmoleum Concrete-collectie.

Forbo heeft duurzaamheid hoog in het vaandel

Een ander aansprekend project waar het Housing Team een hand in had, werd uitgevoerd voor Greystar, een bedrijf dat wereldwijd meer dan 500.000 woningen bezit en verhuurt, en in Nederland een fiks studentencomplex liet bouwen. Mulder: “Daar liggen nu Allura Flex-vloeren, die aan het eind van hun levensfase of na vervanging door ons worden teruggenomen voor hergebruik of recycling. Die terugneemservice is een van de manieren waarmee we als Forbo laten zien dat we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.”

Schoonschip in Amsterdam is een particulier initiatief en de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa. Houten huizen verbonden door steigers als straten. Elke woonboot is anders, maar stuk voor stuk zijn ze overduidelijk met veel aandacht en liefde ontworpen. Vooral ook met liefde voor de planeet. Walda: “De woonboten zijn allemaal energieneutraal gebouwd van duurzame materialen zoals gecertificeerd hout, gerecycled beton, hoogwaardig isolatieglas, stro, bamboe en leemstuc. De centrale ruimte en een aantal boten zijn voorzien van ons Marmoleum.”

Of neem de Woonwensfabriek bij Raab Karcher in Assen (en later op meer plekken in het land). Mulder: “De consument is gewend om de keuken en het sanitair mee te financieren in de hypotheek en betrekt die keuken en het sanitair vaak bij de bouwmaterialenhandel. Via de Woonwensfabriek kun je nu ook een Forbo-vloer kopen en meenemen in de financiering.” Andere voorbeelden die het Housing Team van Forbo inmiddels ‘bevloerde’: de tiny houses die B&G Totaalbouw/Weijers BTS bouwt met standaard een Allura-vloer in het woongedeelte en Eternal in de badkamer, de duurzame en demontabele snelbouw-woningen met Allura Ease-vloer (zonder een druppel lijm gelegd) van De Gebouwheer, de fabrieksmatig geproduceerde starterswoningen van Startblock uit Emmeloord met Novilon en Coral bij de voordeur of het eerste volledig van afvalplastic gemaakte Save Home in Oosterbeek met haar Marmoleum-vloer.

Meedenken en service

Maar waarom kiezen al deze partijen voor Forbo. Mulder: “Omdat wij onze klanten van de voor- tot de achterdeur volledig ontzorgen. Met een uitgebreid pallet aan kwaliteitsvloeren, materialen en aanvullende diensten. We denken bijvoorbeeld graag mee over kleur- en vloerdesign; gratis uitgevoerd door onze eigen ontwerpers, indien gewenst. Daarnaast geven we samen met Forbo Eurocol middels System Solutions een garantie op ons werk. Is er iets mis met het materiaal (of in de opbouw van dekvloer tot en met vloerbedekking) dan lossen we dat op.” Ook advies over vloerverwarming en specifieke oplossingen voor entreezones, gangen en gemeenschappelijke ruimten behoren tot de Forbo standaardzorg. Walda: “Kort gezegd, hebben we voor elke ruimte een vloeroplossing. Mooie, kwalitatief goede producten, geleverd door een betrouwbare partner.’”

Mulder: “Daarnaast staat duurzaamheid heel hoog op de Forbo ladder. Zo is Marmoleum de enige CO2-neutraal geproduceerde vlakke vloer ter wereld. We produceren verder zo duurzaam mogelijk, met groene energie bijvoorbeeld, we nemen de snijrestanten weer terug om te recyclen en ook belangrijk: onze vloeren worden in Nederland geproduceerd. Een gemiddelde vloer legt 69 kilometer af van fabriek naar klant. Dat kost veel minder CO2-uitstoot dan een vloer invaren of -vliegen vanuit bijvoorbeeld China. Bovendien zijn onze vloeren volgens de strengste eisen geproduceerd. Zo weet je zeker dat er geen (grond-) stoffen in onze producten zitten die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Ook onze MVO-maatstaven zijn hoog. Denk bijvoorbeeld aan toezicht op fatsoenlijke arbeids- en leefomstandigheden bij onze toeleveranciers. Forbo is dan ook SA8000 gecertificeerd.”

Contactgeluidreductie

Volgens Mulder zijn Forbo’s ‘akoestieke’ oplossingen een andere belangrijke troef: “Zo kun je het contactgeluid bijvoorbeeld sterk verminderen met onze Flotex tapijtoplossingen. Dat is leverbaar in honderden verschillende dessins, elk ontwerp dat de klant maar wil en ook in elke maat en vorm, bijvoorbeeld een rond kleed.” Daarnaast levert Forbo een akoestiek ondervloersysteem dat geluidsoverdracht tegengaat en vloeroplossingen als Marmoleum Decibel en ‘akoestieke’ hoogvliegers als Sarlon en Modul’up die het geluid in een ruimte aanzienlijk verminderen. Volgens Mulder is dit vooral belangrijk bij oudere gebouwen die gerenoveerd worden. “Nieuwe panden worden zo ontworpen en gebouwd dat de akoestiek en de contactgeluidreductie veelal in orde zijn.”

Walda: “Ook schoonloopsystemen zijn in deze markt heel belangrijk. VVE’s, eigenaren van studentencomplexen en woningbouwverenigingen zijn vaak zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzorging van het gebouw. Dan is het slim ervoor te zorgen dat de rommel (vuil en vocht, red.) niet van buiten naar binnen komt. Dat scheelt niet alleen in de schoonmaak, maar houdt de vloeren daarachter langer goed omdat het zand in de schoonloopmat blijft zitten en de vloer niet kan beschadigen.” Forbo levert Nuway voor buiten en Coral voor binnen.