Hourglass ontvangt ‘Award of Excellence’

De Council of Tall Buildings & Urban Habitat (‘CTBUH’) heeft onlangs bekend gemaakt dat Hourglass is bekroond met een ‘Award of Excellence’. Hiermee is het gebouw ook genomineerd voor de CTBUH Award in de categorie ‘Best Tall Building under 100 meters’ die zal worden uitgereikt tijdens de ‘2021 Tall + Urban Innovation Conference’. Dit jaar vindt het congres virtueel plaats van 18 - 21 mei.
Hourglass ontvangt ‘Award of Excellence’  | Project & Interieur
Hourglass ontvangt ‘Award of Excellence’  | Project & Interieur
Hourglass ontvangt ‘Award of Excellence’  | Project & Interieur
Hourglass ontvangt ‘Award of Excellence’  | Project & Interieur
Hourglass ontvangt ‘Award of Excellence’  | Project & Interieur

Met een CTBUH Award worden wereldwijd uitzonderlijke bijdragen erkend van architecten, opdrachtgevers en constructeurs aan de ontwikkeling van hoge gebouwen, de gebouwde omgeving en duurzame bouwpraktijken van het hoogste en breedste niveau.

Sleutelpositie

Hourglass, ontworpen door Dam & Partners Architecten in opdracht van Maarsen Groep en Zadelhoff, is in 2016 aangekocht door Bouwinvest. Het gebouw dat in de zomer van 2020 werd opgeleverd, heeft een prominente plaats op de Zuidas: gelegen op de noordoosthoek van het Kenniskwartier, grenzend aan het toekomstige Station ZuidenZuidasdok. Aansluitend op deze sleutelpositie heeft Hourglass een multifunctioneel karakter. Het programma omvat circa 22.000 m2 kantoorruimte, 115 long-stay hotelappartementen, een publiek restaurant en commerciële voorzieningen op de begane grond. De afwisseling van hoge en lage gebouwen in deze omgeving was de aanleiding om het volume op te bouwen uit drie vleugels van verschillende hoogten tot 80 meter met een L-vormige footprint. Het pand is duurzaam, multifunctioneel, flexibel en toekomstbestendig ontwikkeld en is daarom gewaardeerd met het Breeam Excellent-certificaat.

Zandlopervorm van Hourglass

Het ontwerp van Hourglass is geïnspireerd op de beeldhouwwerken van kunstenaar Constantin Brâncusi, gevierd om zijn geometrische sculpturen. Tevens is het markante silhouet een logisch gevolg van de behoefte van de huurder aan een combinatie van besloten en open werkplekken. Om aan die wens vorm te geven, heeft Dam & Partners Architecten een kantoorruimte ontworpen met verschillende atria die naar boven toe smaller of breder worden, als ook vloeren die van gevel tot gevel doorlopen. “Zo creëerden we diversiteit in vloergebruik. En omdat de omliggende werkruimtes aan de ramen liggen en min of meer even diep zijn, krijg je vanzelf de vorm van een zandloper. Want die is eigenlijk niks meer dan de logische schil rondom dat gebruik,” licht architect Diederik Dam toe.

Tijdloze en internationale uitstraling

Het getailleerde silhouet, lichte zandsteen en royale gebruik van glas geven het gebouw een tijdloze en internationale uitstraling. De monumentaliteit – in de vorm van schuine natuurstenen gevels met glazen incisies, wordt versterkt door de positionering van de ramen in de gevel: rechtstaand voor een optimale reflectie. Bij binnenkomst worden bezoekers verrast door de openheid van diverse atria, de hoge groene wand en het warme materiaalgebruik. Het interieur voor de kantoorhuurder – een van grootste juridisch dienstverleners van Nederland – is ontworpen door het Rotterdamse bureau Powerhouse Company. Door nauwe samenwerking sluiten interieur en exterieur naadloos op elkaar aan.

Fotografie: Sebastian van Damme

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.