Heyday maakt app voor 1,5-meter-economie op de werkvloer

Veel maatregelen die nu van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn waarschijnlijk voor langere tijd nodig. Dit betekent dat Nederland, ook in de werkomgeving, zich de komende tijd moet gaan voorbereiden op de ‘1,5-meter-economie’. Chantal Snijders, projectmanager bij Heyday: “Het is niet anders: ook op de werkvloer moeten collega’s afstand houden van elkaar. Ons softwaresysteem iBASX helpt zowel organisaties als medewerkers hierbij.”
Heyday maakt app voor 1,5-meter-economie op de werkvloer  | Project & Interieur
Heyday maakt app voor 1,5-meter-economie op de werkvloer  | Project & Interieur

De werkomgeving zal, zodra de maatregelen versoepeld worden, zo moeten worden ingericht dat het veilig is voor medewerkers, gasten en leveranciers. 1,5 meter afstand blijft de norm. “Het opnieuw indelen van de werkomgeving kan meer ruimte tussen werkplekken creëren, maar biedt geen garantie voor succes. Het is ook zaak om het aantal personen in een pand goed te monitoren en medewerkers te helpen bij het bewaren van een veilige afstand,” legt Chantal Snijders uit. “Door duidelijke afspraken met medewerkers te maken en werkplekken alleen beschikbaar te stellen op basis van reservering kun je hier op sturen. Een medewerker mag dan alleen naar kantoor komen als er een werkplek is gereserveerd.”

Het systeem van Heyday

In de normale situatie verzamelt iBASX op basis van sensoren onder meer informatie over de bezetting en benutting van de werkomgeving. Op basis van deze data is het voor gebruikers ook mogelijk om real-time een werkplek of vergaderruimte te reserveren. Nu de werkomgeving klaargemaakt moet worden voor de 1,5 meter economie, kan iBASX ingezet worden om afstand te bewaren tussen collega’s. Via het platform zijn alleen werkplekken te reserveren die 1,5 meter afstand behouden. De werkplekken die niet aan deze afstand voldoen zijn simpelweg buiten gebruik en dus ook niet te reserveren. Voor deze toepassing zijn sensoren niet benodigd, maar geven wel extra informatie over het gebruik van de werkplekken.

Werkplek op veilige afstand

Chantal Snijders: “Een medewerker kan zo vanuit huis een werkplek reserveren voor de dag dat hij of zij op kantoor wil werken. Hij of zij is dan zeker van een werkplek op veilige afstand en heeft – net als de werkgever – de garantie dat er ook niet te veel mensen in het pand zijn. Daarnaast kunnen we, als er in een pand sensoren hangen, met iBASX controleren of de werkplekken die niet beschikbaar zijn, ook niet worden gebruikt. Op deze manier garanderen we elke medewerker een veilige werkplek en wordt beschikbare kantoorruimte optimaal benut.”

Eerder publiceerde Pi-Online al over het 1,5 meter-concept van iotspot.