Het Nieuwe Instituut artistiek directeur Londen Design Biënnale

Het Nieuwe Instituut is in 2023 artistiek directeur van de vierde editie van de Londen Design Biënnale: een toonaangevend evenement op het gebied van hedendaags design. De biënnale vindt volgend jaar van 1 tot en met 25 juni plaats en brengt een internationale groep van designers, curatoren en ontwerpinstituten samen in het Somerset House in de Engelse hoofdstad. 
Het Nieuwe Instituut artistiek directeur Londen Design Biënnale | Project & Interieur
Het Nieuwe Instituut artistiek directeur Londen Design Biënnale | Project & Interieur
Het Nieuwe Instituut artistiek directeur Londen Design Biënnale | Project & Interieur
Het Nieuwe Instituut artistiek directeur Londen Design Biënnale | Project & Interieur

Onder leiding van algemeen en artistiek directeur Aric Chen wil Het Nieuwe Instituut het huidige format van de biënnale, bestaande uit nationale en territoriale paviljoens, onderzoeken onder de noemer Remapping Collaborations. Dit thema, dat zich verder zal ontwikkelen richting de opening van de Londen Design Biënnale, nodigt deelnemers van over de hele wereld uit om met elkaar door middel van design nieuwe vormen van internationale samenwerking te bedenken, uit te voeren en te presenteren.

Nieuwe methode voor Londen Design Biënnale

Het Nieuwe Instituut ontwikkelt een methode die deelnemers aan de Londen Design Biënnale in 2023 in staat stelt om de beoogde nieuwe samenwerkingsverbanden te definiëren, te creëren en vorm te geven. Deze specifieke aanpak zal worden gepresenteerd tijdens de Londen Design Biënnale Summit op 25 mei 2022 in het Chatman House, The Royal Institute of International Affairs. Aric Chen (algemeen en artistiek directeur Het Nieuwe Instituut): “Het huidige tijdperk van globalisering is aan het veranderen in een nieuwe situatie waarvan wij de uitkomst nog niet kennen. Wat we wel zeker weten is dat samenwerken bij de aanpak van deze steeds groter wordende mondiale uitdagingen belangrijker is dan ooit. Wij hopen dat deze biënnale als proeftuin kan dienen voor het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden om dat te doen.”

Podium voor internationale samenwerking

Victoria Broackes (directeur van de London Design Biënnale): “Als podium voor internationale samenwerking en uitwisseling zijn we verheugd om met Aric en het team van Het Nieuwe Instituut samen te werken voor de volgende editie van de London Design Biënnale. De uitdagingen waar de wereld nu voor staat kunnen niet door één persoon, gemeenschap of land worden opgelost. Daarom nodigen we deelnemers uit om samen te komen en de problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd te adresseren door middel van design.”

Wereldwijde invloed van design stimuleren

Sir John Sorrell CBE (voorzitter van de London Design Biënnale): “De London Design Biënnale is in 2016 opgericht om internationale samenwerking en de wereldwijde invloed van design te stimuleren. We kijken ernaar uit om ‘s werelds meest ambitieuze en vindingrijke ontwerpers, curatoren en designinstellingen samen te brengen, vooruitstrevende ideeën te presenteren en zo inspiratie en hulp te bieden om problemen die ons allemaal aangaan op te lossen.”

(Fotografie: Richard Bryant en Marwan Magroun)