Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam

Algemeen 10-06-2022
Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam

Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar gemaakt voor de toekomst. De Nederlandse verzekeraar Athora Netherlands kocht het kantoorpand in 2013 en heeft ambitieuze plannen.
Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam

Erik Vester, Head of Real Estate & Alternative Fixed Income bij Athora Netherlands: “Het Holbeinhuis ligt op een van de meest prominente locaties van Rotterdam en verdient een renovatie waarmee het eerst gebouwde kantoorgebouw aan de Coolsingel weer jaren vooruit kan. De renovatieplannen zijn een tastbaar voorbeeld van de manier waarop we onze vastgoedportefeuille verduurzamen en toekomstbestendig maken.”

Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam

Architect Holbeinhuis

Kraaijvanger architects is opnieuw betrokken. Eerder ontwierp het Rotterdamse architectenbureau tussen 1951 en 1954 het Holbeinhuis voor de ‘Basler Transport Versicherungs Gesellschaft’. Nu creëert Kraaijvanger een onderscheidende, exclusieve signatuur waarin historische, klassieke elementen worden gecombineerd met een eigentijds, urban interieur met een stoere Rotterdamse touch. Samen met CBRE Development Services maken ze van het Holbeinhuis een toonaangevende werkplek voor professionele bedrijven in Rotterdam waar vanaf medio 2023 nieuwe gebruikers hun intrek kunnen nemen. De verhuur hiervan wordt verzorgd door CBRE Advisory & Transaction Services Office Rotterdam.

Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam

Allure & duurzaamheidsambitie 


Het gebouw is vernoemd naar de Duitse kunstschilder Hans Holbein de Jongere, die Erasmus vier keer portretteerde. Op de gevel prijkt over drie etages het door Louis van Roode vervaardigde mozaïek van 14 bij 7 meter. Door de jaren heen zijn er verschillende aanpassingen aan het gebouw gedaan waardoor het pand zijn uitstraling van weleer heeft verloren. Daarnaast zijn de installaties sterk verouderd. Voor Athora is dit daarom hét moment om te investeren in een kantoorgebouw op een A-locatie en daarmee invulling te geven aan haar duurzaamheidsambities en beleggingsstrategie. “Het renoveren en verduurzamen van het gebouw past bij onze duurzame beleggingsstrategie”, aldus Erik Vester. “In Nederland investeren wij in kantoren, woningen en logistiek. Hierbij streven wij naar een optimaal beleggingsresultaat in combinatie met een duurzaamheidsambitie. Voor kantoren investeren wij alleen nog in objecten die een A-label hebben of tenminste de potentie hebben. Daarnaast verduurzamen we bestaand vastgoed. Binnen deze strategie past het Holbeinhuis voor de volle 100 procent en wij zijn trots dat wij met deze investering dit kenmerkende pand zijn allure weer terug kunnen geven.”
Kraaijvanger Architects werd geselecteerd om het gebouw een upgrade te geven; zowel in uitstraling, energetische prestaties en gebruik. In het ontwerp wordt de nadruk gelegd op de tijdloze kwaliteit van het pand en het terugbrengen van de oorspronkelijke allure. David Hess, architect en partner bij Kraaijvanger: “Door de vele kleine verbouwingen door de decennia heen, was er een gesloten uitstraling ontstaan. We wilden de enorme kelder toegankelijk en bruikbaar maken en het gebouw meer geschikt te maken voor een multi tenant invulling.” Door het aanbrengen van vides worden de kelder, de begane grond en de entresol ruimtelijk met elkaar verbonden en ontstaat er een fysieke verbinding tussen de drie bouwlagen. Zo ontstaat er tevens een verbinding tussen de Coolsingel en de achtergelegen Sint-Luciastraat. Het huidige trappenhuis wordt aangesloten op het bordes van de entresol en daarmee is er een directe connectie met de entree. Het gebouw wordt weer uitnodigend en gaat opnieuw een dialoog aan met de Coolsingel.
Na de renovatie beschikt het Holbeinhuis over negen hoogkwalitatieve kantoorvloeren van 450 tot 1.100 m² VVO. Daarnaast biedt het kantoor bij oplevering twee dakterrassen waarvan één gemeenschappelijk, een entresol met koffievoorzieningen en aanlandplekken, flexibele vergaderfaciliteiten en ontmoetingsplekken in de basement en een gastvrije host. Het pand zal na de renovatie beschikken over energielabel A en Breaam Very Good dankzij onder andere de installatie van ledverlichting, warmteterugwinning en het gebruik van groene daken.

Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam

Rotterdamse landmark


“Het Holbeinhuis is een landmark in Rotterdam”, aldus Its Bakker, director development Services bij CBRE, dat ook betrokken is bij de herontwikkeling van de Amsterdamse Poort. ”Op deze unieke kantoorlocatie te midden van de dynamiek van de stad, staat het faciliteren en ontzorgen van de gebruikers centraal. Het klassieke pand wordt getransformeerd naar een duurzaam, high-end kantoor met eigentijdse faciliteiten waarbij het authentieke karakter wordt gekoesterd. Wij zijn dan ook enorm trots dat wij in samenwerking met Athora dit geweldige gebouw gereed mogen maken voor de toekomst.”
Michel Blokland associate director Advisory & Transaction Services CBRE: “Het vernieuwde Holbeinhuis sluit uitstekend aan op de toenemende vraag in de Rotterdamse kantorenmarkt naar kwalitatieve kantoorruimte, waarbij het kantoor een prettige ontmoetingsplek moet zijn.” Dit wordt dé plek aan de Coolsingel die fungeert als huiskamer voor ondernemend Rotterdam. Een welkome werkplek waar werken, ontmoeten en in de buitenlucht ontspannen moeiteloos in elkaar overgaan.

Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam

Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam
Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam
Het Holbeinhuis: huiskamer van ondernemend Rotterdam