Hergebruik vloeren Forbo in EWI Delft

branded 16-11-2021
Hergebruik vloeren Forbo in EWI Delft

Dat was een bijzondere uitdaging die Forbo aanging: het terugnemen van alle oude Marmoleumvloeren uit het iconische gebouw van de faculteit EWI op de campus van de TU Delft en deze in materialen voor meubels en nieuwe vloeren hergebruiken. De eerste zichtbare resultaten zijn geweldig.
Hergebruik vloeren Forbo in EWI Delft

In het gebouw van EWI Delft lagen Marmoleumvloeren van Forbo. In het kader van de duurzame renovatie worden die circulair verwijderd en vervangen door nieuwe vloeren. Forbo, dat einde vorig jaar werd verkozen tot duurzaamste bedrijf van Nederland, pakte de handschoen op, omdat het een uitdagende klus was die past binnen de eigen circulaire visie van het bedrijf, waarbij gerecyclede materialen worden hergebruikt in nieuwe producten. Sectormanager Piet Looijen bij Forbo Flooring Systems: “Het was een uitdaging het oude Marmoleum zo schoon mogelijk te slopen, af te voeren, in een complex procedé te recyclen en vervolgens weer in nieuwe producten terug te laten komen. Inmiddels ligt er nieuw Marmoleum op de verdiepingen en is het gerecyclede materiaal deels toegepast in de circulaire coatings van het meubilair.”

Hergebruik vloeren Forbo in EWI Delft

Duurzame visie

Projectmanager verhuizen en inrichten van de TU Delft Liset Stolwijk vult aan: “Het resultaat is fantastisch en de samenwerking met Forbo past goed binnen de duurzame visie van de universiteit. Het meubilair van het bedrijf CooLoo is van 100 procent circulaire stoffering gemaakt. Zo gebruikt CooLoo naast schuim uit oude matrassen ook Marmoleum restafval voor haar meubels. De meubels hebben een stalen constructie en zijn weer volledig recyclebaar zonder afvalstromen. Dat circulaire principe hebben we verder doorgetrokken in de aanschaf van het meubilair. De plantenbakken zijn van het afval van kokosnoten. Het meubilair is van gerecycled materiaal, met zo weinig mogelijk constructieve elementen. Het meubilair is bovendien heel uniform, dus makkelijk herbruikbaar. Inmiddels heb ik zes etages helpen inrichten met meubilair, planten, computers en overige inventaris.”

Hergebruik vloeren Forbo in EWI Delft

‘Duurzaamheidsgedachte Forbo past in EWI Delft’

“We werken al jaren goed met Forbo samen en hun vloeren lagen in het gebouw. De duurzaamheidsgedachte van Forbo paste helemaal op onze eigen visie. Mooi dat we dit project samen doen en er ook weer duurzame, natuurlijke Mamoleumvloeren zijn teruggekomen. Je merkt dat studenten het fijn vinden om hier weer te zijn.” Annemieke knikt: “Het werkt mee of je ergens graag wilt zijn om te werken en te studeren. Elkaar ontmoeten in een fijne omgeving is een issue voor jonge mensen en daar hoort een mooie en duurzame inrichting bij. Het hele plaatje klopt zo; een strakke vloer en mooi meubilair en dat vanuit een duurzame insteek. Wanneer ze straks bij een bedrijf solliciteren moet de kantooromgeving niet alleen aangenaam en uitdagend zijn, maar ook duurzaam. Dat verhaal willen we in dit gebouw vertellen en vooral laten zien.”

Hergebruik vloeren Forbo in EWI Delft

Kijk voor meer informatie op www.forbo-flooring.nl/onderwijs