Herengracht Industrie Prijs 2024 voor Stadhuis Den Helder

Algemeen 31-05
(Foto's: Max Hart Nibbrig)
(Foto's: Max Hart Nibbrig)

De jury van de Herengracht Industrie Prijs 2024 heeft de H.I.P. toegekend aan het Stadhuis Den Helder (opgeleverd in 2023), ontworpen door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten. De winnaar krijgt een speciaal door Joep van Lieshout ontworpen trofee en een geldbedrag van €2.500. De H.I.P. 2024 werd op donderdag 30 mei uitgereikt tijdens een feestelijke avond in het Stedelijk Museum Amsterdam.

(Foto's: Max Hart Nibbrig)
(Foto's: Max Hart Nibbrig)

Enerverend stadhuis

De jury onder voorzitterschap van Dikkie Scipio (Kaan Architecten) motiveert de keuze als volgt: “Met het project Stadhuis Den Helder (zie ook https://www.pi-online.nl/nieuws/nieuw-hoofdstuk-voor-willemsoord) zijn Office Winhov en Van Hoogevest Architecten erin geslaagd de band van de stad met haar marine cultuur te vernieuwen en van beide historische werfgebouwen een goed functionerend en enerverend stadhuis te maken. Tegelijkertijd hebben zij met deze ingreep een lang verwaarloosd gebied opnieuw weten te verbinden met de stad. Het stadhuis is op trefzekere wijze ondergebracht in twee gebouwen. De jury rept van een poëtisch interieur en is onder de indruk van de consequentheid waarmee de architectonische benadering in beide gebouwen is doorgevoerd.”

Herengracht Industrie Prijs 2024 voor Stadhuis Den Helder

Het Stadhuis Den Helder was onlangs ook de categoriewinnaar ‘Stimulerende Omgevingen’ bij de verkiezing van het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024.

Herengracht Industrie Prijs 2024 voor Stadhuis Den Helder

Verrassende oplossingen

De andere genomineerden waren het hoofdkantoor van Lieven de Key door Studioninedots, Museum Singer Laren door Bedaux de Brouwer Architecten, Rijkskantoor Haarlem door Beyond Space in samenwerking met MVSA en het Schoenenkwartier Waalwijk door Civic Architects. Opvallend is dat alle vijf genomineerde projecten bestaande gebouwen zijn die werden gerenoveerd en vernieuwd, respectievelijk geschikt gemaakt voor nieuw gebruik. Dit treedt in de praktijk steeds vaker op. Sloop en nieuwbouw met uitbreiding van het aantal vierkante meters zijn niet meer vanzelfsprekend, en de jury juicht deze ontwikkeling toe.

Herengracht Industrie Prijs 2024 voor Stadhuis Den Helder

De jury was onder de indruk van de verrassende oplossingen die deze projecten bieden en de boeiende ruimtes die in de gebouwen zijn gecreëerd: “In de projecten vormt het interieur een onlosmakelijke laag van architectuur. Het is niet als make-up op de structuur aangebracht. In de projecten is gepoogd om structuur en ruimte zodanig op elkaar aan te sluiten, dat ze elkaar als het ware lijken te kussen. Tot slot is in de projecten op uiteenlopende wijze geprobeerd om duurzaamheid in de tijd zichtbaar te maken, het interieur te wapenen tegen de tand des tijds en het zodanig flexibel te maken dat het zich kan aanpassen aan nieuwe bestemmingen.”

Herengracht Industrie Prijs 2024 voor Stadhuis Den Helder

Laatste editie

De genomineerde projecten zijn geselecteerd uit een shortlist van ruim 30 projecten. In aanmerking voor de prijs kwamen interieurs in zowel nieuwbouw, renovatie, transformatie als herbestemmingsprojecten, die in Nederland zijn gerealiseerd en opgeleverd in de jaren 2021, 2022 en 2023. In eerste instantie zijn door de jury en de partners verbonden aan deze editie (Kvadrat, QbiQ, Cosentino, Tarkett, FritsJurgens, Acosorb, Gessi, Modular, Jung en Lensvelt) maar liefst 126 projecten voorgedragen voor de longlist.

Het was de vijfde en laatste keer dat de Herengracht Industrie Prijs werd toegekend – iets dat overigens al bij de start van de interieurprijs was aangekondigd.

herengrachtindustrieprijs.nl