Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor

Projecten 01-03-2022
Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor

Graziosi Progetti renoveerde het kantoor van een financiële dienstverlener in Amsterdam Zuid, en creëerde op verzoek van de eigenaar een stijlvolle werkomgeving met geheel eigen karakter. De opdrachtgever wilde voor zijn bedrijf geen ‘standaard’ kantooromgeving maar een eigenzinnig interieur, warm en met ingetogen luxe. Een zakelijke maar tegelijkertijd huiselijke werkomgeving, waar bovendien zijn kunstcollectie goed tot zijn recht zou komen. 
Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor

Graziosi Progetti was behalve voor het ontwerp van deze renovatie ook verantwoordelijk voor het projectmanagement, onder leiding van architect Laurens Schönberger. Het pand uit de jaren twintig, ooit gebouwd als woonhuis, is allereerst gestript tot op de kale muren en vloerbalken en vervolgens volledig verduurzaamd en geklimatiseerd. Om het karakteristieke buitenaanzicht te respecteren, zijn de gevels en het dak aan de binnenzijde geïsoleerd.

Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor

Zakelijkheid en huiselijkheid

Het interieurontwerp van NiNa Graziosi combineert zakelijkheid met huiselijkheid door de toepassing van hoogwaardige materialen en bijzonder, deels vintage, meubilair. De natuurstenen entree straalt allure uit, terwijl het houten plafond hier voor warmte zorgt. Ook in de rest van het pand is op verzoek van de opdrachtgever veel hout toegepast, met afzelia fineer voor wanden en plafonds en afzelia parket voor de vloeren. Samen met het zijden behang, de gordijnen met gestoffeerde koof en de tapijten zorgt dit voor een behaaglijke sfeer. Op de verdieping zijn verschillende kamers samengevoegd tot één grote kantoorruimte. Om hier een gevoel van intimiteit te behouden, suggereren twee witte balken aan het plafond de kleinschaligheid van de vroegere kamers. In deze balken bevinden zich de kanalen voor het klimaatsysteem, in het afzeliahouten plafond er tussen zijn minuscule ledlampjes verzonken die amper zichtbaar zijn, maar veel licht geven.

Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor

Totstandkoming interieur Graziosi Progetti

Het interieur ontstond in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, die uitgesproken ideeën had wat betreft kleurkeuze, materialen en meubilair. Inspiratiebronnen als de serie ‘Mad Men’ en de film ‘A Single Man’ vonden hun weerslag in een ‘mid century modern’ esthetiek, met meubilair van onder andere Knoll en USM Haller. Iedere ruimte ademt karakter, dankzij bijzondere stukken zoals de Guanabara Pedestal Dining Table van Jorge Zalszupin. Dit persoonlijke karakter wordt nog versterkt door de hedendaagse kunst, waarbij de opdrachtgever een voorkeur heeft voor werken die een bepaalde rust inhouden. Verspreid door het kantoor hangt werk van onder meer Daan van Golden, Koen Vermeule, Bob Bonies, Maarten Baas, Jan Dibbets, Erwin Olaf en Ruud van Empel.
Dankzij de grote inbreng en betrokkenheid van de opdrachtgever past dit kantoorinterieur als een tweede huid. NiNa Graziosi: “Hij daagde me uit om vanuit zijn persoonlijke smaak te ontwerpen. Hierdoor heb ik onverwachte en bijzondere keuzes gemaakt, met als resultaat dit buitengewone interieur.”

Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.

Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor

Graziosi Progetti renoveert Amsterdams kantoor