Zowel intern als extern streeft Gispen naar een verandering die past bij de ontwikkeling van het bedrijf én de huidige maatschappij. Enkele jaren geleden heeft het bedrijf een leidraad opgesteld voor de ambities in duurzaam ondernemen: ‘Gispen circulair 2025’. Op weg daar naartoe heeft Gispen naar eigen zeggen ook in 2019 flinke stappen gezet.
Focusgebieden en highlights
Om de circulaire ambities te bereiken, richt Gispen zich op vijf focusgebieden: afval elimineren, cirkels sluiten, betrokkenheid creëren, circulaire businessmodellen ontwikkelen en innovatief leiderschap tonen. Enkele highlights van 2019: Revitalisatie van meer dan 5.000 producten; twaalf nieuwe contracten, waarbij organisaties bewust voor Gispen kozen om hun inrichting (deels) in te vullen met gerevitaliseerde producten; 10.000 kg afvalplastic gerecycled voor de productie van Sett CE bank. De bank die in 2019 werd bekroond met de Dutch Design Award; Introductie Furniture as a Service (FaaS) en tot slot: erkenning van diverse partnerships en toelating op holdingniveau tot de CE100 – de top 100 van organisaties die hun kennis over de circulaire economie met elkaar delen.
Toenemende vraag naar hergebruik bestaand meubilair
Maurits van Berckel, commercieel directeur bij Gispen Nederland: “Onze ambities zijn niet langer alleen onze droom. Steeds meer opdrachtgevers geven aan dat ze naast design en functionaliteit, duurzaamheid en circulariteit belangrijk vinden voor de inrichting van hun werkomgeving. We zien een toenemende vraag naar hergebruik van bestaand meubilair. Dat juichen we toe, want alleen sámen kun je echt impact maken. Elke circulaire opdracht zien we dan ook als een cadeau. We zijn er trots op en dankbaar voor dat we in 2019 samen met opdrachtgevers verder vorm hebben kunnen geven aan onze transitie naar een circulair businessmodel.”
Samen impact maken
Enkele voorbeelden van circulaire samenwerkingen: Gispen mocht TRIODOS Bank, de duurzaamste bank van Nederland, inrichten met slim hergebruik van bestaande producten en met nieuwe duurzame producten. Voor de Nederlandse Spoorwegen heeft het bedrijf 1 op de 5 producten gerefurbished. Opdrachtgever ABN Amro Green maakt voor de inrichting van haar bankshops gebruik van een circulaire productenpool. En Gemeente Apeldoorn nam overbodige kasten van Rabobank over.
Voor meer informatie lees het volledige jaarverslag.