Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed

Sherylleysner Interior Architecture tekende voor de complete renovatie van het kantoorpand van Emborion Vastgoed, en ontwierp niet alleen het interieur, maar ook de aanpassingen aan de buitenzijde van het gebouw. Het resultaat is een transparante, warme en aangename werkomgeving die precies past bij de opdrachtgever(s).

Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur
Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur
Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur
Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur
Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur
Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur
Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur
Geslaagde metamorfose voor Emborion Vastgoed | Project & Interieur

TEKST Rutger van Oldenbeek
FOTOGRAFIE TodaysBrew

]Het kantoor van Emborion Vastgoed staat in het ‘Fruitpacking District’ – een bedrijventerrein vlakbij NS-station Barendrecht. Het Fruitpacking District maakt deel uit van een gebied dat in de toekomst wordt getransformeerd tot de nieuwe wijk de Stationstuinen, met onder meer circa 3.500 woningen en 67.000 m2 aan voorzieningen. In het pand huisde oorspronkelijk Olympic Fruit, een familiebedrijf op het gebied van import en export van fruit dat 20 jaren geleden ook Emborion oprichtte. Het vastgoedbedrijf werkt momenteel samen met de gemeente Barendrecht aan de ontwikkeling van de nieuwe wijk.

Procesmatig

Het kantoor – van toen nog Olympic Fruit – werd enkele jaren geleden getroffen door een brand, en Sherylleysner Interior Architecture kreeg de opdracht het pand op te knappen en van een nieuw interieur te voorzien. Sheryl Leysner kwam in contact met opdrachtgevers Thijs en Ans van den Heuvel, en Lodewijk en Dineke van Meeuwen van Emborion Vastgoed via Cairn Real Estate, het vastgoedbedrijf waarvoor ze eerder het interieur van het kantoor van Pharos in Hoofddorp ontwierp: “De opdrachtgevers waren op zoek naar een (interieur)architect voor de renovatie van het kantoor, en waren direct enthousiast over ons portfolio en de manier waarop wij het project wilden uitvoeren.” Leysner moest daarvoor wél met bouwcoördinator Jan Boer van JML Bouw door één deur kunnen, “Maar we hadden meteen een goede klik. We hebben beide een procesmatige manier van werken, en dat vond ook de opdrachtgever zeer prettig.” Leysner vroeg zich wel af waarom ook een architect bij het project moest worden betrokken: “De bovenste verdieping moest worden vergroot en de gevel en het dak op een aantal plaatsen aangepast, en ik stelde dat daar geen architect voor nodig was. Ik heb er vervolgens een ontwerp voor gemaakt, dat door JML Bouw en de uitvoerende partijen technisch verder is uitgewerkt.”

Cabrio

De bovenste (derde) verdieping, het zwaarst door de brand getroffen, werd vergroot en voorzien van een nieuwe, grotendeels glazen gevel, die aan een kant vrijwel geheel kan worden geopend, “als een soort cabrio”, stelt Leysner. Als de gevel is geopend, vormt de kantoorvloer één geheel met het naastgelegen, door een luifel overdekte dakterras. De voorheen zwarte luifel werd met hout bekleed en er werd een grote opening in gemaakt voor meer daglicht, “en hij ziet er nu veel vriendelijker uit”, aldus Leysner.

Ook op een aantal andere plaatsen werd de gevel van het gebouw aangepast en transparanter gemaakt, daarnaast ontwierp Leysner de buitenruimte voor de entree: “Daar lagen vooral grijze tegels en dat vond ik niet passen bij de warme uitstraling van het familiebedrijf.” De plint van het gebouw werd en ingepakt met bamboe, en voorzien van een toplaag van natuursteen, de grijze tegels voor de entree werden vervangen door zandkleurige. De olijfbomen in bakken van cortenstaal werden gehandhaafd – waardoor de buitenruimte nu een aangename, haast mediterraan aandoende plek is geworden.

Vlinders

Een andere belangrijke ingreep binnen betreft het gesloten vluchttrappenhuis aan de achterzijde van het gebouw. Dat werd door Sherylleysner getransformeerd in aantrekkelijke, open ruimte – met een gebouwhoge bamboe trap met witte balustrade. Glazen wanden vervangen de voorheen gesloten wanden op elke verdieping, zodat er steeds direct contact is met het trappenhuis. Boven de trappen zijn daklichten toegevoegd en hangen tal van lampen in de vorm van gekleurde vilten vlinders, de Butterfly. Deze up- en downlighter werd ontworpen en geproduceerd door Leysner’s eigen Ruwe Bolster lamps & furniture in samenwerking met Marjan Veltkamp van Fields. Leysner: “Het trappenhuis is nu meer een ‘experience’ en verbindt alle verdiepingen.” Het is bovendien klaar voor de toekomst: als straks de loodsen achter het gebouw worden gesloopt, kunnen er ramen in de buitengevel worden geplaatst. In het trappenhuis met lift aan de entreezijde werd een aantal door de brand beschadigde glazen traptreden op voorstel van Jan Boer aangeheeld met treden van bamboe. “Een Ruwe Bolster-achtig idee, dat mooi laat zien hoe soepel de samenwerking tussen team Sherylleysner en JML Bouw verliep.”

Ronde vormen

Het kantoor van Emborion op de bovenste verdieping is ruim opgezet en heeft een warme en luxueuze, haast hotelachtige uitstraling – dankzij de toepassing van hoogwaardige materialen als bamboe, linnen behang, notenhout en natuursteen. Kenmerkend zijn daarnaast de vele organische, ronde vormen en afgeronde hoeken – van bijvoorbeeld de glazen scheidingswanden, de banken en de plantenbakken. Leysner: “Dat is altijd al mijn voorkeursstijl geweest, ik ontwierp zo al op de academie.” Het plafond is deels verdiept en afgewerkt met okerkleurig akoestisch spuitwerk, wat mooi past bij de bamboevloer in de open middenruimte. In de vergaderruimten, belcellen en directiekamers liggen tapijttegels in een warme zandkleurige tint.

Bij het dakterras maakte Leysner een uitnodigende grote driehoekige bar met afgeronde hoeken, met aan een kant een halfhoge vaste bank. Wanneer de glazen pui naar het terras wordt geopend, zit je op die bank zo goed als buiten. Ook het terras werd door Leysner opnieuw ingericht, met golvende banken en bamboe plantenbakken.

Met uitzondering van de stoelen en werktafels, en hier en daar wat vintage meubelen, is al het meubilair door team Sherylleysner ontworpen maatwerk. Achterin het kantoor staat een opvallende bank met een dubbel gekromde rugleuning. Leysner: “Die moest er uitzien als een loungebank, maar actief zitten, en het was een uitdaging voor de interieurbouwer die te maken. We hebben door middel van trial & error verschillende vormen uitgeprobeerd en vervolgens eerst een paar proefmodellen laten maken.”

Eigen identiteit Emborion

Op de tweede verdieping is het kantoor van de beroepsvereniging voor groente- en fruittelers Oxin Growers, dat het kantoor al zo’n tien jaar van eigenaar Emborion huurt, ook al voor de brand. “De huur liep af en Emborion wilde het bedrijf graag als huurder behouden”, vertelt Leysner. “De opdrachtgever vroeg me daarom ook een ontwerp voor Oxin Growers te maken om ervoor te zorgen dat ze zouden blijven. Ze waren zeer enthousiast en hebben nu voor 10 jaar bijgetekend.” Oxin Growers mocht trouwens ook de nieuwe naam voor het gerenoveerde gebouw bepalen, en koos voor Kiem. De signing in het hele gebouw werd ontwikkeld in samenwerking met bureau MAAQ.

Het interieurontwerp voor Oxin Growers is met de vele ronde vormen vergelijkbaar met dat van Emborion, maar er is gekozen voor andere kleuren en materialen die het kantoor een eigen identiteit geven. Leysner: “Er zijn iets minder luxe materialen gebruikt, zodat de bezoekers niet het idee krijgen dat er met geld is gesmeten en zich er direct thuis voelen. Zo ligt er in de open space een gietvloer in plaats van het bamboe bij Emborion.” In plaats van noten is hier veel blank eikenhout toegepast, en ook de andere toegepaste kleuren zijn hier lichter dan bij Emborion. Als accent en voor de akoestiek is op verschillende plekken kleurrijk vilt in ronde vormen aangebracht.

Zowel bij Emborion als Oxin Growers hangen op verschillende plaatsen Ruwe Bolster-lampen in uiteenlopende vormen, ook in de toiletten. Die zijn eveneens met veel aandacht vormgegeven – in beide kantoren volgens hetzelfde concept met stenen lambrisering, maar in verschillende kleurstellingen.

Event space

In de entreeruimte op de begane grond staat een organisch gevormde ontvangstbalie, met erboven als blikvanger de grootste van alle Ruwe Bolster-ontwerpen in het gebouw – een reusachtige artisjok-vormige lamp die verwijst naar de oorsprong van het bedrijf. Emborion heeft hier nog een directiekamer en er is een aantal vergaderruimtes, en recent werd een door Sherylleysner ontworpen multifunctionele ‘event space’ opgeleverd. Leysner: “Deze grote ruimte stond aanvankelijk leeg. Emborion is een startup en wilde wachten met het invullen van de ruimte tot ze in het kantoor zaten, en kijken hoe het ging lopen.” De ruimte is flexibel ingericht, met een grote plantenwand en geïntegreerde video wall, verplaatsbare klaptafels met custom made bladen, een aantal vintage kastjes en Ruwe Bolster lampen aan een verdiept terracottakleurig spuitwerkplafond. Behalve voor events, borrels en bijeenkomsten kan de ruimte ook worden gebruikt als flexwerkplek door de ondernemingen die bezig zijn met het ontwikkelen van de nieuwe wijk.

De eerste verdieping van het pand staat nu nog leeg, maar wordt vanaf 1 januari 2024 ook verhuurd aan Oxin Growers. Er komen flexplekken en een vergadercentrum, team Sherylleysner is al bezig met het ontwerp: “In dezelfde stijl maar nog warmer dan het kantoor op de tweede verdieping, zodat het een echte hospitality uitstraling krijgt.”

Legenda:

Opdrachtgever Emborion Vastgoed/Oxin Growers
Interieurbouw Steega Interior
Losse meubelen SV Collection, Desque
Sfeerverlichting o.a. Ruwe Bolster (vlinderlampen i.s.m. Fields)
Vloeren Moso Bamboo
Vilten wandbekleding Hollandfelt
Behang Arte
Stoffering More Projectinrichting (Artimo)
Glazen binnenwanden en overige afbouw Jaleco Totaal Projectafbouw
Nieuwe trap Stalent
Akoestische spuitplafonds Acosorb
Interieurbeplanting Van Groene Huize
Sanitair o.a. Geberit, Villeroy & Boch
Signing MAAQ building identity
Elektrische installatie Rehorst
W-installatie Klimaatservice Holland
Bouwcoördinatie JML Bouw