Geïnspireerd door de lockdown: Objects of Fascination

In volle lockdown zat iedereen gekluisterd aan zijn eigen tafel en haalden we inspiratie uit de objecten die ons omringden. De tentoonstelling Objects of Fascination, van 24 september tot en met 14 november, brengt op een originele manier uiting aan deze periode en alle objecten die ons inspireerden. 43 nationale en internationale architecten, kunstenaars en ontwerpers werden gevraagd hun object in een aluminium tafel te vertalen. Het resultaat zijn evenveel tafels in grillige vormen van onder meer het Belgische architectenbureau 51N4E, Fala Atelier uit Portugal en Piovene Fabi uit Italië. Initiatiefnemers van het project zijn architectenbureau CENTRAL, fotograaf Maxime Delvaux en UR.
Geïnspireerd door de lockdown: Objects of Fascination | Project & Interieur
Geïnspireerd door de lockdown: Objects of Fascination | Project & Interieur
Geïnspireerd door de lockdown: Objects of Fascination | Project & Interieur
Geïnspireerd door de lockdown: Objects of Fascination | Project & Interieur
Geïnspireerd door de lockdown: Objects of Fascination | Project & Interieur

In de coronaperiode besloten fotograaf Maxime Delvaux en de architecten en urbanisten van de bureaus CENTRAL en UR om de lockdown te gebruiken als een gelegenheid om hun gezamenlijke inspiratiebronnen te verkennen. Objects of Fascination is daar het resultaat van. De verplichte ‘pauze’ kon even goed een moment voor introspectie en reflectie zijn en dus vroegen ze heel wat collega’s actief in de beeldende kunsten, de architectuur en de designwereld na te denken over de volgende vraag: “Waardoor raak je gefascineerd? En welk object belichaamt jouw fascinatie?” De ene liet zich inspireren door de Franse Memphis ontwerpster Nathalie Du Pasquier, door een werk van de Amerikaanse kunstenaar Ken Price of een foto van de legendarische fotograaf Terry Richardson. De andere haalde hoop of troost in het oeuvre van architecten als de Italiaanse Lina Bo Bardi of de Japanner Kazuo Shinohara.

Creatieve project Objects of Fascination

De persoonlijke verkenningstocht werd omgezet in het creatieve project Objects of Fascination waarbij de inspirationele verhalen verkend werden door middel van beelden en tot leven werden gebracht in de vorm van een alledaags voorwerp: een salontafel uit aluminium. De tafel als fysieke getuige van dat ene moment waarop de huiselijke omgeving de enige beschikbare plek van inspiratie was. Het resultaat van het project is een meubelserie die bestaat uit 43 lage tafels gemaakt van gepolijst aluminium. Het persoonlijke ‘fascinatie’ object werd zorgvuldig uitgekozen en digitaal hertekend. Objects of Fascination verkent zo de digitale technologie en het vakmanschap door middel van gevonden vormen. De groep tafels vormt een intrigerend wereldbeeld, een poging om op een fysieke manier vorm te geven aan de veelheid van culturele inspiratiebronnen.

Gelijknamige boek

De 43 tafels worden vanaf 24 september tentoongesteld bij MAD Brussels. Ze worden getoond in combinatie met verschillende referentieobjecten, video’s en beelden die het maak- en inspiratieproces onthullen. Bij de tentoonstelling hoort ook het gelijknamige boek Objects of Fascination, dat in het kader van dit project werd gemaakt.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.