Funda constateert toenemende interesse voor kantoorruimte

Het laatste kwartaal van 2021 nam op funda in business de interesse in commercieel vastgoed toe. Het totaal aantal bekeken bedrijfspanden op het platform lag 17 procent hoger dan in het derde kwartaal. Daarmee kwam nog net voor het eind van het jaar een eind aan de dalende lijn die begin 2021 was ingezet.
Funda constateert toenemende interesse voor kantoorruimte | Project & Interieur
Funda constateert toenemende interesse voor kantoorruimte | Project & Interieur

Ook het aantal contactaanvragen met bedrijfsmakelaars steeg tussen het derde en vierde kwartaal, met 14 procent, aldus funda in business. Hierbij valt vooral de interesse in kantoorruimtes op. Daarentegen nam, na een eerdere stijging, de interesse in horecalocaties juist weer af. Dit lijkt gerelateerd aan de coronamaatregelen, die in het vierde kwartaal werden aangescherpt. Joost Dop, ceo bij funda: “Opvallend aan de cijfers van het vierde kwartaal is de toenemende interesse in kantoorruimtes. We horen van makelaars dat de vraag in de markt daarbij ook verandert, doordat men dankzij de coronacrisis anders kijkt naar de inrichting van kantoren en werkplekken. Alleen bij horeca zien we de interesse dalen in het vierde kwartaal, na een stijging in het derde kwartaal. Onze cijfers laten vanaf half november, toen de eerste strengere maatregelen ingingen voor de horeca, een daling zien in de interesse in horecapanden.”

Meer interesse en andere wensen  

De interesse in kantoorruimtes steeg niet alleen ten opzichte van het derde kwartaal in 2021, maar ook ten opzichte van een jaar eerder – het vierde kwartaal van 2020. Roy Duijn, vennoot en bedrijfsmakelaar Vastgoed van Snelder Zijlstra: “Bedrijven bereiden zich voor op het nieuwe normaal en zoeken daarvoor passende ruimte. Er is vraag naar gelijke metrages als voor de coronacrisis, maar de ruimte wordt anders ingedeeld. Voor het eerst bewegen ook de wat grotere kantoorzoekers zich. In deze zoektocht krijgen faciliteiten voor werknemers meer aandacht en door het hybride werken wordt een wij-gevoel op kantoor belangrijker.”

Meer bedrijfspanden aangemeld op funda

In het vierde kwartaal van 2021 werden meer nieuwe bedrijfspanden aangemeld op funda in business dan in het derde kwartaal (een stijging van 10 procent). Onderaan de streep daalt het aantal bedrijfspanden dat op het platform staat echter. Door de toenemende interesse en het afnemende aanbod wordt ook op de markt van commercieel vastgoed de concurrentie op beschikbaar aanbod steeds groter.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.