Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Algemeen 25-09-2020
Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

De wereld van het interieurdesign maakt een vreemde tijd door. Vanwege Covid-19 wordt sinds maart de ene naar de andere beurs geschrapt of uitgesteld – zoals Light + Building, de Salone del Mobile in Milaan en Design District –, maar dit betekent echter niet dat ontwerpers en fabrikanten stilzitten en er niets nieuws onder de zon is. Op verschillende andere manieren – waaronder online presentaties, virtuele showroombezoeken of persberichten – worden vrijwel wekelijks mooie en interessante nieuwe producten geïntroduceerd. Een selectie.
Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

De enige die op 3 juni, de dag dat Design District van start zou gaan, wél in de Van Nellefabriek was, was Arthur Eltink. Hij liet in een pakkende video zien wat Johanson Design op het gebied van interieurdesign had willen presenteren (zie youtu.be/P8KL0ELdYBI), waaronder Stroll – een collectie speelse, flexibele en stapelbare poefs en bankjes, die gemakkelijk kunnen worden bijgeschoven en spontane ontmoetingen stimuleren. Stroll is er in verschillende hoogtes en met of zonder wielen, en verkrijgbaar in alle RAL-kleuren; optioneel kan de zitting worden gestoffeerd. Het ontwerp is van het Berlijnse bureau Böttcher & Kayser.
www.johansondesign.com
www.arthur-eltink-agencies.nl

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

LucidiPevere ontwierp voor LaCividina Couchette, een modulair systeem van maar liefst 38 gestoffeerde elementen, waarmee tal van zitoplossingen kunnen worden gecreëerd – lineair, gecurved of in eilanden. Bron van inspiratie vormen de gelijknamige slaapwagons, het idee achter Couchette is het creëren van een ‘chain’ van omgevingen die zowel afgezonderd als verbonden zijn. Voor afzondering kunnen tussen de zitplaatsen overal eenvoudig gestoffeerde akoestische panelen worden geplaatst, andere accessoires zijn koffietafels, USB-aansluitingen en kleerhangers – waarmee het systeem ook geschikt is voor tijdelijke kantoren of relaxgebieden. Couchette is als alle producten van LaCividina gemaakt van duurzame en volledig recyclebare grondstoffen.
www.lacividina.com
www.e4d.nl

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Tijdens het online-event Virtual Spaces, een digitaal alternatief voor een beursbezoek, presenteerde Arper onder meer Adell – een vriendelijk geronde en comfortabele loungefauteuil met een zachte en warme uitstraling. Adell heeft een zitschaal van 80 procent gerecycled polypropyleen en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De lichtgewichtfauteuil is er met houten of metalen poten en met een metalen slede-onderstel – beide in verschillende kleuren, net als de zitschaal. Voor de stoffering is er naast Arper-stoffen een tweetal speciaal voor Adell ontwikkelde stoffen van Kvadrat – Atom en Balder 3, ontworpen door Raf Simons. Optioneel zijn er een extra zitkussen en een ‘body cushion’ dat de gehele zitschaal bedekt. Het ontwerp van Adell is van Lievore + Altherr Désile Park. (Foto: @Mesura)
www.arper.com
www.beltane.nl

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

August van Vincent Van Duysen voor Serax is een serie (lounge)stoelen en tafels die de pure eenvoud ademen van het kloosterleven waarop ze zijn geïnspireerd. De bredere, iets lagere proporties zorgen daarbij voor hedendaags comfort. De serie is vervaardigd uit aluminium en verkrijgbaar met een zwarte of grijsgroene poedercoating. Dit maakt de meubelen geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Voor de August-loungestoel is er een kussen met leren bevestigingsriemen, geschikt voor buiten. Van Duysen creëerde de August-collectie oorspronkelijk voor Hotel AUGust in Antwerpen. Dit hotel is gevestigd in het klooster van een voormalig militair hospitaal, dat naar ontwerp van Van Duysen is getransformeerd (zie Pi 4-2019).
www.serax.com

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Mokki Design, het label van kunstenaar en ontwerper Monica Pinto, presenteerde Woods – een plafondlamp van massief hout met een finish die de natuurlijke uitstraling van het materiaal accentueert. De dimbare Woods heeft zes ‘takken’ met verschillende hoeken en afmetingen, die zijn voorzien van leds. De naam dankt de lamp aan zijn bron van inspiratie, de bossen, en Woods geeft hetzelfde spel van vormen, licht en schaduw als dat van de zon door de boomtakken. Mokki Design ontving onlangs twee onderscheidingen – een ‘Runner-Up van de A’Design Award & Competition’ voor Woods en een ‘Best Furniture & Lighting Design Specialists – Southern Europe’ van Build Architecture Awards 2020 voor de gehele collectie.
www.monicapintostudio.com
www.mokkidesign.eu

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Bamboo van Missana uit Valencia is de eerste collectie voor binnen én buiten van het bedrijf. De Oekraïense productontwerper Pavel Vetrov liet zich voor Bamboo inspireren door bamboebossen, en creëerde een bank en een fauteuil met een frame van buizen in de vorm van gestileerde bamboestokken. Voor extra duurzaamheid en stevigheid voorzag Missana Bamboo van een rvs-structuur voor buiten, en een ijzeren structuur voor buiten – en voegde als subtiel een houten armlegger toe. Missana wordt in Nederland vertegenwoordigd door Jan Blaauw Agenturen.
www.missana.es
www.janblaauw.com

Fraai interieurdesign en noviteiten, ondanks Covid-19

Joost van Bleiswijk ontwierp voor Moooi hanglamp Tinkering, een blikvanger van formaat en een sterk staaltje van ambachtelijkheid. ‘To tinker’ betekent knutselen, en zo is Tinkering ook ontstaan: Van Bleiswijk ontwierp de lamp oorspronkelijk voor zijn eigen huis en knutselde net zo lang totdat hij een lichtinstallatie met de juiste ritmiek had. Tinkering is er in twee breedtes, 83 en 139 cm. Hij wordt van stroom voorzien door Electrosandwich by Marcel Wanders, Moooi’s alternatief voor conventionele bedrading – zonder interne draden.
www.moooi.com
www.kikiandjoost.com

Studio Vix ontwierp Vlinder – een flexibel akoestisch bureauscherm waarmee je op elke (werk- of leer-)plek je eigen veilige cocon kunt creëren. Het scherm kan worden neergezet of opgehangen, en je kunt er je eigen notities of foto’s op prikken. Vlinder is gemaakt van gerecycled petvilt van Féline en als geheel weer te recyclen – en een duurzamer, vriendelijker en persoonlijker interieurdesign alternatief voor een plexiglas Covid-spatscherm. Het vilt is diep van kleur en vervilt zonder water. De lichtgewicht Vlinder is gemakkelijk in te klappen en dan als aktetas mee te nemen, waarbij je achter de speciale multifunctionele band je spullen kunt vastmaken. Studio Vix is te zien op GLUE Amsterdam van 18 tot en met 20 september, een evenement dat wél doorgaat.
www.studiovix.nl

Een van de noviteiten die Erco voor Light + Building op het programma had staan, was deze Eclipse – een nieuwe generatie in lichttechniek voor de hoogwaardige tentoonstellingsverlichting en de exclusieve detailhandel. De nieuwe Darklight-lenzen garanderen het grootste visuele comfort en projecteren precieze lichtbundels. De straal vanuit slechts één lichtpunt zorgt voor een perfect gelijkmatig verlicht oppervlak. Het nieuwe spotprogramma is ontwikkeld als modulair systeem. Dankzij vijf maten is de verlichting van de vitrine tot en met het atrium mogelijk. Elf lichtverdelingen accentueren tot op de punt nauwkeurig – van de smalle spot via veranderbare zoomoptieken tot en met de homogene wallwashing.
www.erco.com

Kvadrat introduceert twee meubelstoffen naar ontwerp van Raf Simons, Helia en Silas. Geïnspireerd door Perzische lamsbont, in het bijzonder Astrakhan, is Helia een boucléstof met een zware, organische textuur. Helia is er in subtiele neutrale kleuren en intensere tinten kastanjebruin, blauw en geel, waarbij de geverfde vezels van het garen in sommige tinten een rijk melange-effect creëren. Met een volumineuze textuur en een uitzonderlijke zachtheid, heeft Silas een opvallend mat oppervlak dat de luxueuze uitstraling van haute couture breisels oproept. De stof wordt geproduceerd als fluweel en ondergaat een complex afwerkingsproces, waardoor ze een bijzondere tactiele kwaliteit krijgt. Het kleurenpalet bestaat uit neutrale kleuren, rijke gouden tinten en een selectie van Simons’ kenmerkende tinten. Helia en Silas zijn gebruikt voor de bekleding van het Malitte-zitsysteem van Roberto Matta (1966), een heruitgave van het Italiaanse interieurdesign merk Paradisoterrestre.
www.kvadratrafsimons.com
www.paradisoterrestre.it

Het Oostenrijkse EOOS (Gernot Bohmann, Martin Bergmann en Harald Gründl) ontwierp voor Walter Knoll de gloednieuwe Sheru chAIR – een luchtig gestoffeerde, kuipstoel waarop je uren kunt zitten, zowel op een congres of vergadering als thuis. Het comfort wordt nog verhoogd door de ademende bekleding, die er is in tal van kleuren, stoffen en leersoorten, en bovendien eenvoudig kan worden verwijderd. De stoel is er ook als lagere fauteuil, de Sheru armchAIR.
www.walterknoll.de

Occony ontwerpt hoogwaardig kantoor- en hospitalitymeubilair gemaakt van biologische afvalstromen, en zorgt ervoor dat deze grondstoffen na gebruik weer gerecycled worden. Occony gebruikt voor zijn interieurdesign de materialen die ons door de natuur ter beschikking worden gesteld: Form Follows Nature. De meubelen zijn gemaakt van ‘waste-paper’, een afvalstroom die anders de verbrandingsoven in zou gaan. Ze zijn vrij van vluchtige organische stoffen en andere toxische bestanddelen, alle losse onderdelen zijn vervangbaar omdat de meubelen remontabel zijn ontworpen en opgebouwd. Door de toegepaste ‘unclickable’ lijmverbinding zijn ze volledig recyclebaar, alle losse lagen kunnen namelijk van elkaar worden gescheiden. De meubelen worden in Nederland geproduceerd. Voorbeeld is deze nieuwe tafel Kami Pebble, ontworpen door Joost van der Vecht. De tafel wordt met drie segmenten eenvoudig gekoppeld tot vergader- of boardroom tafel – coronaproof zolang het nodig is.
www.occony.com

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.

Bekijk ook