Fokkema & Partners en CBRE leveren werkomgeving APG op

Fokkema & Partners en CBRE kondigen met trots de oplevering aan van de werkomgeving van APG in het duurzame gebouw EDGE Amsterdam West. APG is de grootste pensioenuitvoerder van Nederland en verzorgt het pensioen voor 4,8 miljoen deelnemers. In de unieke herontwikkeling van het pand in Sloterdijk door EDGE Technologies, naar ontwerp van de Architekten Cie, heeft Fokkema & Partners een spraakmakend ontwerp gemaakt voor de APG-werkvloeren dat kleur geeft aan het gebouw. 
Fokkema & Partners en CBRE leveren werkomgeving APG op | Project & Interieur

Hoewel het een multi-tenant gebouw is, wilde APG wel duidelijk zichtbaar en herkenbaar zijn in EDGE Amsterdam West. Daarom ontwierp Fokkema & Partners voor de drie balkons in het gemeenschappelijke atrium een expressieve, driedimensionale folly, elk in een van de huisstijlkleuren van APG: blauw, geel en rood. Het 3D-ontwerp van de follies is geïnspireerd op het bredere perspectief dat APG biedt door kennis te delen, elkaar en anderen op ideeën te brengen en net iets verder te kijken. Dit levert verassende invalshoeken op, net zoals de follies. Deze zien er door het 3D-effect, en afhankelijk van het kijkperspectief, steeds anders uit. De follies kunnen voor verschillende uitingen herkenbaar worden ingezet, zo is in de pride week een regenboogvlag aan de stellage gehangen. De balkons met de follies bieden ruimte voor ontmoetingen tussen APG’ers en hun gasten en markeren de plek waar koffie gehaald kan worden. Ze zijn vanuit het atrium overal direct zichtbaar, waardoor APG herkenbaar is. Daarnaast vormen zij de overgang tussen het ruime atrium van het gebouw en de kantoorvloeren van APG.

Anders dan eerdere ontwerpen Fokkema & Partners

Binnen het grootschalige rondlopende gebouw van 60.000 m2, met een groot atrium in het hart, was het de uitdaging om een aantrekkelijke werkomgeving te creëren waarin mensen hun oriëntatie behouden. Fokkema & Partners heeft daarom lange en overzichtelijke zichtlijnen vanaf de werkvloer gecreëerd met continu zicht op het atrium en de follies op de balkons. Voor de oriëntatie zijn ook verschillende zoneringen op de werkvloeren toegepast met een geheel eigen sfeer, waardoor ze herkenbaar zijn. De materialisering van bijvoorbeeld de focuszone is geïnspireerd op de rust van de natuur, waardoor het beoogde gebruik van deze zone ook intuïtief voelbaar is. Ook over kleurgebruik is nagedacht. Omdat aan de noordkant van het gebouw het daglicht koeler is, zijn warme kleuren toegevoegd en aan de zuidkant zijn juist weer koele kleuren toegevoegd. In alle opzichten is het gedurfde kleurgebruik opvallend. Het maakt deze werkomgeving anders dan alle eerdere ontwerpen van Fokkema & Partners.
Daarnaast is zoveel mogelijk daglicht benut door de buitengevel en atriumgevel vrij te houden van gesloten ruimten. De bijzondere lichthoven en open trappen verbinden bovendien de verdiepingen. Dit draagt extra bij aan de open en transparante werkomgeving van APG en stimuleert ontmoeten en samenwerken.

Een gedragen werkomgeving voor en door APG’ers

De medewerkers van APG zijn vanaf het eerste moment betrokken bij het ontwerp voor deze werkomgeving. APG vindt het belangrijk dat APG’ers werken in een omgeving dat hun werkleven leuker maakt, waar ze zich thuis voelen en die past bij APG. Het resultaat is een werkomgeving die past bij de behoeftes van medewerkers en hun werkzaamheden. Het is een flexibele, open en vitale werkomgeving met een variëteit aan focus-, samenwerk- en ontmoetingsruimtes. Mensen kunnen verschillende ruimten gebruiken om elkaar te ontmoeten en te werken in verschillende niveaus van privacy. Bovendien is het kantoor een inspirerende ontmoetingsplek geworden met een persoonlijke uitstraling, dat immers steeds belangrijker is geworden in een tijd waarin mensen gewend zijn geraakt aan thuiswerken.
Een prettige werkomgeving zit vaak ook in de details. Zo zijn er op de werkvloer van APG veel planten te vinden. In totaal zijn 125 m2 aan groene wanden verwerkt in de werkomgeving. Ook zijn biophilic wanden in het ontwerp meegenomen: patronen van zwarte driehoekjes waarin je beelden van de natuur kunt zien als je er vanaf een afstand naar kijkt, zoals een vlinder. Deze elementen laten zien dat APG het welzijn van mensen centraal stelt en dat ze met recht mogen werken in deze persoonlijke en aansprekende werkomgeving.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.