Farrell en McNamara winnen de 2020 Pritzker Architecture Prize

De Ierse Yvonne Farrel en Shelley McNamara uit Dublin zijn verkozen tot winnaars van de 2020 Pritzker Prize. Dit maakte Tom Pritzker, voorzitter van The Hyatt Foundation, bekend. Deze stichting sponsort de prijs die bekend staat als de hoogste eer op het gebied van architectuur.
Farrell en McNamara winnen de 2020 Pritzker Architecture Prize | Project & Interieur
Farrell en McNamara winnen de 2020 Pritzker Architecture Prize | Project & Interieur

“Voor hun integriteit in hun benadering van zowel gebouwen als de manier waarop ze hun praktijk leiden, hun geloof in samenwerking, hun vrijgevigheid jegens collega’s, hun niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid in de architectuur, hun verantwoordelijke houding ten opzichte van milieu, hun vermogen om kosmopolitisch te zijn en tegelijkertijd het unieke van elke plek waar ze werken te omarmen, om al deze redenen en meer ontvangen Yvonne Farrell en Shelley McNamara de 2020 Pritzker Architecture Prize”, aldus het jury-rapport.

Belang van de Pritzker-prijs

“Architectuur kan worden omschreven als een van de meest complexe en belangrijke culturele activiteiten op de planeet”, zegt Yvonne Farrell. “Architect zijn is een enorm voorrecht. Het winnen van deze prijs is een prachtige bevestiging van ons geloof in architectuur. Bedankt voor deze grote eer. ”

Humanisme, ambacht, vrijgevigheid en culturele connectie

“Binnen het ethos van een praktijk als de onze hebben we vaak moeite gedaan om ruimte te vinden voor de implementatie van waarden als humanisme, ambacht, vrijgevigheid en culturele connectie met elke plaats en context waarbinnen we werken. Het is daarom buitengewoon verheugend dat deze erkenning ons en onze praktijk wordt geschonken en aan het oeuvre dat we gedurende een groot aantal jaren hebben weten te produceren”, zegt Shelley McNamara. “Het is ook een prachtige erkenning van de ambitie en visie van de klanten die ons opdracht hebben gegeven en ons in staat hebben gesteld onze gebouwen te realiseren.”

www.pritzkerprize.com