Nederland is al jaren het land waar het grootste aandeel architecten BIM gebruikt. Momenteel is die eerste plaats nog steeds bezet door Nederland, waar maar liefst vier op de vijf architecten BIM gebruikt terwijl alle vijf afweten van het bestaan ervan. Gezien de ruime afstand tussen de eerste en tweede plaats in dit klassement is er weinig kans dat dat zal veranderen. Wat wel is veranderd is dat het Verenigd Koninkrijk, al een aantal jaren de nummer twee, is ingehaald door Polen, waar een groter percentage architecten nu BIM gebruikt. België heeft het ook goed gedaan en staat nu op de derde plaats, terwijl Italië helemaal onderaan deze rangorde achter blijft. Dit laat dus duidelijk zien dat het gebruik in sommige landen een stuk harder is gegroeid dan in andere.
Meer verschuivingen verwacht
Wanneer USP Marketing Consultancy kijkt naar de prognose voor de toekomst, gebaseerd op de verwachtingen van architecten om in de komende jaren BIM te gaan gebruiken, is het duidelijk dat de race nog lang niet over is en dat er nog flinke veranderingen in het bovenstaande klassement aankomen. De enige uitzonderingen zijn Nederland, zoals eerder vermeld, en Italië, waar momenteel slechts 22 procent van de Architecten BIM gebruikt. Het BIM-gebruik in de andere zes landen ligt rond de 40 procent, iets er boven in Polen en iets er onder in Duitsland, maar allemaal vrij dicht bij elkaar. Daardoor hoeft BIM-gebruik in een land in het midden van de rangorde ook niet veel sneller te groeien om een ander in te halen en een plaats te stijgen in het klassement.
Significante groei in BIM gebruik verwacht
Op basis van de plannen van architecten om BIM te gaan gebruiken in de komende jaren, wordt verwacht dat BIM gebruik in alle landen zal stijgen, maar vooral door de verschillende startposities niet overal even snel. In Nederland wordt slechts een klein beetje verdere groei verwacht, terwijl Italiaanse architecten juist flinke groei verwachten waardoor maar liefst drie op de vijf architecten daar over vier jaar BIM gebruikt. Maar zoals eerder gezegd starten de andere zes landen min of meer op dezelfde positie, wat betekent dat de komende vier jaar een nek-aan-nekrace zal worden met veel verschuivingen in het klassement.
Wat er daarna zal gebeuren is moeilijker te voorspellen. Een geval als Nederland, waar vier op de vijf architecten BIM gebruiken en meer dan de helft van hun omzet uit BIM-projecten halen, laat zien dat er een nog hoop groei mogelijk is in de andere landen. Daarentegen kan Nederland ook een uitzondering zijn, en kan het zijn dat het BIM gebruik in andere landen op een ander niveau zal stabiliseren in het komend decennium.