Duurzaam bedrijf met een duurzaam interieur

Projecten 13-06-2023
Fotografie: Mireat/Van Keulen Ontwerp
Fotografie: Mireat/Van Keulen Ontwerp

Voor het nieuwe kantoor van SolarEis was de vraag om een zo circulair en duurzaam mogelijk kantoor te ontwerpen. Van Keulen Ontwerp zette door middel van hergebruikte materialen een solide basis neer – voor een spannend kantoor in een verder doorsnee open ruimte.

Fotografie: Mireat/Van Keulen Ontwerp
Fotografie: Mireat/Van Keulen Ontwerp

De wens van de opdrachtgever was tevens om gebruik te maken van tweedehands en refurbished meubilair voor het aankleden van het kantoor – wat tot een mooi eindresultaat leidde. Daarnaast realiseerde Van Keulen Ontwerp door middel van duurzame en ruwe materialen een uniek en stoer interieur, dat na het gebruik zo weer terug kan naar de tweedehands bouwmaterialenhandel.

Duurzaam bedrijf met een duurzaam interieur

Terrassen

Het ontwerp is Van schets tot uitvoer volledig in het beheer van Van Keulen Ontwerp geweest. Een van de ingrepen was het verhogen van de vloeren in het midden, om zo alle werkplekken, ook die aan de buitenzijde van de ruimte, een goed uitzicht naar buiten te bieden. De vloeren vormen nu een soort terrassen, die behalve met werkplekken zijn ingevuld voor verschillende vormen van ontspanning – bijvoorbeeld met een bank, boksbal en kussens, voor iedereen herkenbaar en voorzien van een logische opbouw. Rondom ligt een circulair tapijt van Desso. Doordat het werken met de overgedimensioneerde balken zo eenvoudig was, waren met name de vloeren heel snel klaar en was er in de strakke planning meer ruimte voor andere in het oog vallende zaken, zoals het meubelmaatwerk.

Duurzaam bedrijf met een duurzaam interieur

Losmaakbaar en herbruikbaar

Een belangrijk aspect van circulair ontwerp is het ontwerpen van producten en systemen die kunnen worden gedemonteerd, gerepareerd en hergebruikt. Dit betekent dat er niet alleen wordt gekeken naar het product zelf, maar ook naar de manier waarop het wordt geproduceerd, vervoerd en afgevoerd aan het einde van de levensduur. Bij SolarEis is dit in hoge mate gebeurd met de houten balkenvloeren. Maar ook de losse onderdelen zijn losmaakbaar en herbruikbaar. Zo staat er de refurbished Mira stoel van Herman Miller en zijn er lampen gemaakt van gerecyclede cd’s uit het atelier van MyCreation van Philips/Signify. De door vintagewinkel Elles Exclusive geleverde bezoekersstoelen zijn van het Deense Erik Jørgensen. De tafel uit de collectie van Fabrikoos is geleverd door Cantor en gemaakt met cc-gefreesde precisie van TheNewMakers; ieder onderdeel is naleverbaar.

Duurzaam bedrijf met een duurzaam interieur

De wanden, die draaibaar zijn in verband smet de glasbewassing, zijn van dezelfde lengtes als de vloerdelen, en voorzien van potten gemaakt van gerecycled plastic van Elho. De wanden zijn modulair en eenvoudig weer te demonteren en elders op te bouwen.

Duurzaam bedrijf met een duurzaam interieur

Duurzaam interieurontwerp

Een ander aspect van duurzaam interieurontwerp is energiezuinigheid. Door het gebruik van ledverlichting, energiezuinige apparatuur en isolatie is het energieverbruik verminderd en het interieur energiezuiniger gemaakt. Ook het verminderen van afval en het bevorderen van recycling zijn belangrijk voor een duurzaam interieur. Door het gebruik van recyclebare materialen en het verminderen van de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, kan de impact op het milieu worden verminderd. Zo koos Van Keulen Ontwerp bij SolarEis ook voor een duurzaam muzieksysteem – van het Franse La Boite concept, waarschijnlijk de enige leverancier in Europa die gegarandeerd onderdelen tot in lengte van dagen na levert. Geen wegwerp maar reparatie dus, in de snel veranderende wereld van elektronica een bijzondere en duurzame service.