Dutch Design Week uitsluitend als virtueel festival

Dutch Design Week 2020 (17 t/m 25 oktober) zal niet in fysieke vorm plaatsvinden. Dat heeft burgemeester John Jorritsma van Eindhoven op advies van de Veiligheidsregio gisteren besloten. De noodverordening die deze week van kracht is geworden na het uitvaardigen van nieuwe coronamaatregelen door het kabinet, heeft de burgemeester doen besluiten alle geplande bijeenkomsten in het kader van de fysieke DDW af te gelasten.
Dutch Design Week uitsluitend als virtueel festival | Project & Interieur
Dutch Design Week uitsluitend als virtueel festival | Project & Interieur
Dutch Design Week uitsluitend als virtueel festival | Project & Interieur

Dutch Design Foundation (DDF), de organisatie achter de Dutch Design Week, betreurt het besluit maar heeft zeker ook begrip, aldus directeur Martijn Paulen. “We worden in sneltreinvaart ingehaald door de ontwikkelingen van Covid-19 en hebben oog voor de impact, vandaar begrip voor dit besluit. De afgelopen maanden hebben wij samen met de ontwerpcommunity en onze partners ontzettend hard gewerkt aan een bijzondere DDW waarbij relevante ontmoetingen tussen het ontwerpveld en professionele bezoekers centraal stonden. Anders dan dat we gewend waren zou het dit jaar een intiem festival worden, dat zowel fysiek als virtueel zou plaatsvinden. De ontwerpcommunity stond klaar om de wereld te laten zien hoe zij kunnen bijdragen aan het bieden van nieuw perspectief. Het is ongelooflijk pijnlijk dat we in een jaar waarin zij het harder nodig hebben dan ooit, zo worden ingehaald. Dat dit een bizar jaar is wisten we natuurlijk, maar dat het fysieke festival nu, 2,5 week voor aanvang, geen doorgang kan vinden stemt ons ontzettend verdrietig.”

Burgemeester waardeert inspanningen DDW

Burgemeester Jorritsma waardeert het enorm dat DDW zoveel mogelijk coronaproof is gemaakt, maar volgens hem weegt de bestuurlijke verantwoordelijkheid die hij draagt in de bestrijding van het coronavirus zwaarder: “Als ik de toenemende besmettingen in onze stad zie, met de beelden van de krakende gezondheidszorg in het voorjaar nog op mijn netvlies, dan kan ik niet anders dan absolute voorrang geven aan het bestrijden van het virus en het tegengaan van nieuwe besmettingen. Het naar de stad halen, of binnen de stad faciliteren van grote groepen mensen die DDW bezoeken, past daar niet in.”

Dutch Design Week virtueel

Rekening houdend met de te verwachten impact van Covid-19 heeft DDW in de afgelopen maanden ook hard gewerkt aan het ontwikkelen van een virtuele festivalervaring. In eerste instantie parallel aan de fysieke DDW, maar nu zal dit het internationale hoofdpodium worden. Paulen: “Natuurlijk kan dit de fysieke week niet vervangen, maar we gaan met het virtuele programma verder opschalen om het ontwerpveld zoveel mogelijk ondersteunen bij het creëren van relevante verbindingen”. De komende dagen zal de organisatie in afstemming met de ontwerpcommunity en partners nader bepalen hoe dit vorm te geven. Het bewerkstelligen van deze verbindingen zal ook een belangrijke doelstelling zijn voor de rest van dit jaar en de periode daarna.