DP6 ontwerpt RADIUS: centrum voor hedendaagse kunst

DP6 ontwerpt RADIUS, centrum voor hedendaagse kunst over ecologie en klimaat. Het kunstcentrum zal in 2022 openen in het uit 1918 stammende pomphuis met ondergronds bassin, een rijksmonument behorende bij de watertoren aan de noordkant van het centrum van Delft. Het ontwerp bestaat uit drie gebouwdelen met elk een unieke sfeer: het fascinerende ondergrondse bassin, dat wordt omgebouwd tot 500 m2 tentoonstellingsruimte, het uitnodigende pomphuis dat wordt getransformeerd tot entreegebied en een nieuw transparant paviljoen waarin het restaurant gevestigd wordt. In het ontwerp van RADIUS is grote aandacht besteed aan de ecologische voetafdruk door gebruik van bio-based materialen, low-tech installaties en aandacht voor de biodiversiteit in het historische stadspark.
DP6 ontwerpt RADIUS: centrum voor hedendaagse kunst | Project & Interieur
DP6 ontwerpt RADIUS: centrum voor hedendaagse kunst | Project & Interieur
DP6 ontwerpt RADIUS: centrum voor hedendaagse kunst | Project & Interieur
DP6 ontwerpt RADIUS: centrum voor hedendaagse kunst | Project & Interieur
DP6 ontwerpt RADIUS: centrum voor hedendaagse kunst | Project & Interieur

Het Kalverbos waarin RADIUS een centrale positie krijgt, is een waardevolle groene plek met een rijke historie, aan de noordkant van de Delftse binnenstad. Vroeger lag hier de vesting van Delft en in de 19e eeuw lag er een begraafplaats. De karakteristieke watertoren stamt uit 1896 en maakt onderdeel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft. In 1918 werd de watertoren uitgebreid met een pomphuis en groot cirkelvormig waterbassin. Dit waterbassin ligt in de grond verzonken onder een talud en heeft een capaciteit van ruim twee miljoen liter drinkwater. De cirkelvormige betonnen muren zijn in de loop der tijd aangetast door het water en hebben hierdoor een prachtige tekening gekregen. De gemeente wilde heel graag een publieke functie in het watertorencomplex, zodat de mooie groene plek weer ten volle door de Delftse gemeenschap kan worden gebruikt.

Centrum voor hedendaagse kunst met drie sferen


Het centrum voor hedendaagse kunst zal bestaan uit drie bouwdelen met elk een eigen karakteristieke sfeer: een warm en uitnodigend entreegebouw in het oude pomphuis, een spannende en ruige tentoonstellingsruimte in het cirkelvormige bassin en een licht en transparant restaurantpaviljoen waarin de gasten kunnen genieten van het stadspark. Het ontwerp DP6, dat ook betrokken was bij de realisatie van De Rederij in Alblasserdam, respecteert en herstelt de bestaande kwaliteiten van het monument en maakt die geschikt als kunstcentrum door de toevoeging van twee verfijnde nieuwe elementen gemaakt van biobased inlands multiplex.

Twee verfijnde biobased multiplex elementen 


In het pomphuis wordt het eerste multiplex element toegevoegd, losstaand van het monument, zodat dit niet wordt aangetast. In dit element wordt de ontsluiting opgelost en het herbergt ook de boekwinkel. De bezoekers komen op het maaiveld binnen en waaieren via het trappenhuis uit naar het ondergrondse bassin met tentoonstellingsruimte of naar het op het talud gelegen horecapaviljoen. Op de entresol, onder de mooie spanten van het pomphuis, is een sfeervolle extra zitruimte voor de horeca. 
Bovenop het talud bevindt zich het tweede multiplex element, het restaurantpaviljoen dat uit niet meer dan vier houten spanten, vlaswol isolatie en glas tot aan de grond bestaat. Het paviljoen en pomphuis worden door een glasstrook met elkaar verbonden. Hierdoor kan het constructief los blijven. Door de grote mate van transparantie en verfijning in de detaillering is de binnen-buiten beleving optimaal. Een groen vegetatiedak met beplanting dat geurt en kleurt in alle seizoenen draagt bij aan de biodiversiteit van het park. De ruige sfeer in het ondergrondse bassin past heel goed bij de thematiek van RADIUS. De wanden, met bijzondere kalktekening worden daarom behouden en slechts op een paar punten doorbroken, zodat er een goede routing ontstaat. De massa van de aarde wordt gebruikt voor de isolatie en het koelen van het complex, hierdoor heeft het weinig extra installaties nodig.

RADIUS: centrum voor hedendaagse kunst en ecologie

Het nieuwe Kunstcentrum RADIUS wordt geïnitieerd door Niekolaas Lekkerkerk (1988) die nu nog als directeur aan kunstruimte A Tale of A Tub in Rotterdam-West is verbonden. “Binnen het programma van RADIUS verwelkomen we kunstenaars en andere belanghebbenden die urgente ecologische kwesties, waaronder klimaatverandering, vervuiling, de teloorgang van biodiversiteit, milieurechten en sociale rechtvaardigheid, rigoureus benaderen.” Zegt Niekolaas. “ De locatie van het kunstcentrum in Delft, in de nabijheid van enkele van ‘s werelds meest toonaangevende wetenschappelijke instellingen, biedt de mogelijkheid om ons te concentreren op samenwerkingen tussen disciplines.”