Diébédo Francis Kéré ontvangt Pritzker Architecture Prize 2022

Diébédo Francis Kéré, architect, vader en sociaal activist, is gehuldigd als winnaar van de Pritzker Architecture Prize 2022. Dit kondigde Tom Pritzker, voorzitter van The Hyatt Foundation, vandaag aan. Deze organisator sponsort de award die internationaal wordt beschouwd als de hoogste eer van architectuur.
Diébédo Francis Kéré ontvangt Pritzker Architecture Prize 2022 | Project & Interieur
Diébédo Francis Kéré ontvangt Pritzker Architecture Prize 2022 | Project & Interieur
Diébédo Francis Kéré ontvangt Pritzker Architecture Prize 2022 | Project & Interieur

“Ik hoop mensen ertoe aan te zetten te dromen en risico’s te nemen”, aldus Francis Kéré. “Iedereen verdient kwaliteit, luxe en comfort. We zijn met elkaar verbonden en zorgen over klimaat, democratie en schaarste zijn zorgen voor ons allemaal.”
Geboren in Gando, Burkina Faso, tegenwoordig gevestigd in Berlijn, versterkt en transformeert architect Francis Kéré gemeenschappen door architectuur. Door zijn toewijding en betrokkenheid op het gebied van sociale rechtvaardigheid, en door intelligent gebruik van lokale materialen, werkt hij in landen waar architectuur en infrastructuur veelal afwezig zijn. Hij ontwerpt schoolinstellingen, gezondheidsfaciliteiten, woningen, openbare gebouwen en openbare ruimtes.

Diébédo Francis Kéré handhaaft de missie

“Francis Kéré is een baanbrekende architect die zijn waarde bewijst in landen waar extreme schaarste heerst”, aldus Tom Pritzker. “Hij is zowel architect als dienaar en verbetert de levens en ervaringen van talloze burgers in een deel van de wereld dat soms wordt vergeten. Door gebouwen die schoonheid, bescheidenheid, durf en vindingrijkheid tonen, en door de integriteit van zijn architectuur, handhaaft Kéré de missie van deze prijs gracieus.”
Vorig jaar wonnen Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal uit Frankrijk de prestigieuze award.