WeWantMore ontwikkelt duurzame classificatiemethode

Met de gloednieuwe open source-classificatiemethode die designstudio WeWantMore ontwikkelde, kunnen ontwerpers en interieurarchitecten snel en eenvoudig achterhalen hoe duurzaam materialen precies zijn. “Duurzaamheid moet even zwaar doorwegen als esthetiek en budget.”
WeWantMore ontwikkelt duurzame classificatiemethode  | Project & Interieur
WeWantMore ontwikkelt duurzame classificatiemethode  | Project & Interieur
WeWantMore ontwikkelt duurzame classificatiemethode  | Project & Interieur
WeWantMore ontwikkelt duurzame classificatiemethode  | Project & Interieur

Als ontwerpers en interieurarchitecten zeker willen zijn dat de materialen die ze kiezen duurzaam zijn, kunnen ze voortaan gratis een beroep doen op een nieuwe classificatiemethode. Designstudio WeWantMore ontwikkelde een gebruiksvriendelijk kleurensysteem waarmee professionals snel en gemakkelijk de meest duurzame materialen kiezen. “Veel materiaalleveranciers en meubelmerken doen al grote inspanningen als het gaat om duurzaamheid”, verduidelijkt Ruud Belmans, mede-oprichter en creatief directeur bij de Belgische studio. “Maar wanneer een ontwerper of een studio het duurzame materiaal niet selecteert, schieten we daar weinig mee op. Zo zijn we op het idee gekomen om een classificatiemethode te ontwikkelen. Iedereen heeft vandaag de mond vol van duurzaamheid, maar het is voor ontwerpers niet altijd eenvoudig om te achterhalen welke materialen en leveranciers duurzaam zijn en welke niet. We hebben een methode uitgedokterd die hen toelaat om esthetische keuzes en duurzame keuzes te verzoenen, zonder urenlang elk materiaal te moeten researchen.”

Uitgebreide materiaal- en merkenstudie door WeWantMore

Om de classificatiemethode uit te werken, organiseerde WeWantMore een enquête en voerde het een uitgebreide materiaal- en merkenstudie uit. Heel wat verschillende criteria bepalen hoe duurzaam een materiaal is: de levensduur, de mate van herbruikbaarheid en recycleerbaarheid, het land van origine, de groei/productiesnelheid, het al dan niet testen op dieren… Bij de producenten spelen naast duurzaamheid ook economische en sociale criteria een rol, denk maar aan arbeidsomstandigheden. WeWantMore vertaalde de resultaten van de enquête en het onderzoek in een eenvoudig en gebruiksvriendelijk kleurensysteem. Dat wordt voortdurend verder verfijnd op basis van nieuwe inzichten en nieuwe evoluties in de sector.

Gratis downloaden

Ontwerpers en (interieur)architecten kunnen de classificatiemethode van WeWantMore gratis downloaden, benadrukt Belmans. “We willen onze kennis met zoveel mogelijk ontwerpers delen, om het gesprek over duurzaamheid op gang te brengen. Duurzaamheid moet in de nabije toekomst een beslissend element worden in het ontwerpproces. Een element dat voor designers even zwaar doorweegt als esthetiek of budget.”

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.