Design Museum Den Bosch presenteert 'Sneakers Unboxed'

De sneaker is in korte tijd het meest wijdverspreide designobject ter wereld geworden. De tentoonstelling Sneakers Unboxed nodigt de bezoeker uit om een kijkje achter de schermen te nemen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z’n kop heeft gezet. De sneaker wordt dagelijks gekocht en gedragen door miljoenen mensen wereldwijd; in 2020 alleen al werd er meer dan een miljard paar sneakers verkocht.
Design Museum Den Bosch presenteert 'Sneakers Unboxed' | Project & Interieur
Design Museum Den Bosch presenteert 'Sneakers Unboxed' | Project & Interieur
Design Museum Den Bosch presenteert 'Sneakers Unboxed' | Project & Interieur
Design Museum Den Bosch presenteert 'Sneakers Unboxed' | Project & Interieur

Sneakers Unboxed combineert de geschiedenis en culturele context van de sneaker met de laatste innovaties op het gebied van design en duurzaamheid. De tentoonstelling richt zich op de ontwerpers en ingenieurs achter de belangrijkste vernieuwingen in vormgeving en technologie, en op de mensen die de sneaker tot stijlicoon hebben gemaakt. Ontdek wat de meest verhandelde schoen ooit is, zie hoe een robot sneakers breit, verwonder je over de hardloopschoenen die records braken en bewonder de zeldzaamste sneakers van toen en nu.

Geschiedenis van de sneaker

De geschiedenis van de sneaker begint in de sportwereld, waarbij de verbetering van de atletische prestatie voorop stond. Maar de sneaker wordt pas echt populair en groeit uit tot een stijlicoon door verschillende jeugdculturen van de jaren zeventig. Het is grotendeels dankzij jongeren dat een schoen die vroeger voornamelijk met sport werd geassocieerd, het symbool wordt van style en status. Jongeren waren op zoek naar exclusiviteit en freshness – nog steeds de belangrijkste elementen van de sneakercultuur van vandaag. De hedendaagse sneakerindustrie wordt gedreven door designinnovatie, maar zeker ook door de vraag van de consument: limited editions en experimentele samenwerkingen tussen sportmerken, kleine boetiekjes en modeontwerpers hebben de industrie volledig veranderd.

Sneakers Unboxed en duurzaamheid

De tentoonstelling geeft ook een kijkje in het meest urgente ontwerpprobleem van onze tijd: duurzaamheid. Innovatieve materialen, experimentele productietechnieken en circulair ontwerp zijn enkele thema’s die aan bod komen en schetsen een beeld van de toekomst van sneakerdesign.

Voor het Nederlandse publiek

Sneakers Unboxed is een samenwerking met the Design Museum, London. Design Museum Den Bosch past de tentoonstelling volledig aan voor het Nederlandse publiek, met extra aandacht voor de culturele geschiedenis van de sneaker en de ontwerpers en unieke ontwerpen van Nederlandse bodem.

Ook in Design Museum Den Bosch
De tentoonstelling GOTH – Designing Darkness is nog tot en met 18 april 2022 te zien op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping toont het designmuseum sinds 6 februari de foto’s die het fotografenduo Blommers/Schumm maakte van de werken van Lucio Fontana uit de collectie van het museum, onder de titel Blommers/Schumm find Fontana.

(Fotografie: Ed Reeve)