Basischool De Verwondering genomineerd voor EGCA 2021

Basisschool De Verwondering is genomineerd voor de prestigieuze European Green Cities Award 2021. ORGA Architect was verantwoordelijk voor het ontwerp. Nederland zendt dit project in vanwege de groene aspecten in en om het gebouw. De ligging van de nieuwe school in dichte bebouwing maakt dit tot een extra prestatie. “Voor een groot, groen schoolplein is niet altijd de ruimte. Juist door dit project uit te lichten, willen we laten zien dat op praktisch iedere locatie een prettige groene leefomgeving haalbaar is”, aldus de organisatie.
Basischool De Verwondering genomineerd voor EGCA 2021 | Project & Interieur
Basischool De Verwondering genomineerd voor EGCA 2021 | Project & Interieur
Basischool De Verwondering genomineerd voor EGCA 2021 | Project & Interieur
Basischool De Verwondering genomineerd voor EGCA 2021 | Project & Interieur

De Verwondering is een school, gebouwd volgens ‘biofilische architectuur’. Architect Daan Bruggink, oprichter van ORGA Architect, licht toe: “De groene elementen zorgen voor een stimulerende leeromgeving voor de leerlingen die de nieuwsgierigheid en verwondering voor alles wat met de natuur te maken heeft, aanwakkert. Bovendien heeft het natuurlijke gebouw een enorme positieve invloed op de stedelijke omgeving en het milieu. Het veertien klaslokalen tellende gebouw heeft een groen buitenlokaal op het dak en een ruime centrale ruimte. In het interieur vormen levende planten een belangrijk onderdeel van de architectuur. Ook een groot deel van de gevels is begroeid met klimplanten. De school is omgeven door een natuurlijke en groene speelplaats.“

Internationale competitie voor De Verwondering

Met de nominatie concurreert De Verwondering in Almere nu met twaalf andere Europese landen, waar ook inspirerende oplossingen zijn genomineerd. De dertien projecten worden de komende periode beoordeeld door een internationale vakjury. Het internationaal winnende project wordt later dit jaar in Brussel bekendgemaakt.

Groene Steden voor een Duurzaam Europa

De Award is een initiatief van Green Cities Europe. Dit is een platform dat de vergroening van de openbare ruimte stimuleert door innovatieve ideeën, informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise aan te bieden. De activiteiten van dit platform richten zich op bepaalde thema’s: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie. Voor meer informatie over het platform en over de projecten is er de website www.thegreencities.eu.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.