De Architekten Cie. wint Dutch Daylight Award 2022

De Architekten Cie. wint met het project EDGE Amsterdam West de Dutch Daylight Award in de categorie > 1000 m2. De gezamenlijke ambitie was een uiterst gezond en duurzaam gebouw maken met daglicht op elke werkplek, ook voor plekken die niet aan een raam zitten. Om dit te bewerkstelligen in een jaren zeventig-kantoor met diepe vloeren was een uitdaging.
De Architekten Cie. wint Dutch Daylight Award 2022 | Project & Interieur
De Architekten Cie. wint Dutch Daylight Award 2022 | Project & Interieur
De Architekten Cie. wint Dutch Daylight Award 2022 | Project & Interieur
De Architekten Cie. wint Dutch Daylight Award 2022 | Project & Interieur

Het was vooral de combinatie van maatregelen in het ontwerp die de jury overtuigde om de Dutch Daylight Award 2022 toe te kennen aan de Architekten Cie. Het voormalige open atrium is overkapt met een spectaculaire glazen koepel met een overspanning van 76 meter. Hiermee werd de vroegere buitentuin een binnengebied en geïntegreerd als verblijf- werk- ontmoet- en lunchruimte. De glazen koepel maakt het binnenvallende zonlicht diffuus. Hierdoor was het mogelijk de aan het atrium grenzende gevel een open structuur te geven. Voormalige leidingschachten zijn vergroot en getransformeerd naar lichtschachten. Hiermee komt daglicht, via grote dakramen boven de schachten, diep het gebouw in. Door de combinatie van de koepel en de daglichtschachten komt het daglicht van binnenuit op de werkvloeren. Biophelic design van de binnenruimte; het nabootsen van de natuur in de werkomgeving.

Transformatie leidt tot Dutch Daylight Award 2022

Het voormalige hoofdkantoor van de SFB uit jaren zeventig is in 2021 getransformeerd naar een toekomstbestendig kantoor. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door A.N. Oyevaar, van het bureau Oyevaar, Stolle en Van Gool, de voorloper van het huidige de Architekten Cie. De oorspronkelijke indeling van het kantoorgebouw had een sociaal-maatschappelijk doel; namelijk gelijkwaardigheid. Het werd daarom uitgevoerd als een kantoortuin met open kantoorvloeren, toentertijd een noviteit in Nederland. Als basisvorm koos Oyevaar de octagon om de menselijke maat in de omvangrijke opgave te waarborgen. EDGE Amsterdam West, zoals het gebouw nu heet, bevindt zich aan de Basisweg 10 in Amsterdam West. Daar waar het oorspronkelijk ontwerp weinig contact met de buitenwereld en licht gaf, verwelkomt het atrium nu daglicht in het centrum van het gebouw via een groot glazen dak. Hiermee is de karakteristieke open ringvorm van het kantoorgebouw intact gebleven, en is het lege hart onderdeel geworden van de organisatie. Tevens zijn voormalige schachten lichtschachten geworden die daglicht tot diep op de werkvloer brengen.