DAM Preis für Architektur 2021 voor MVRDV

Het Deutsches Architekturmuseum kent de DAM Preis für Architektur 2021 toe aan MVRDV voor het ontwerp van WERK12. Dit gebouw vormt het vrolijke middelpunt vormt van Werksviertel-Mitte in München. Het is de eerste keer dat een Nederlands architectenbureau deze eer ten deel valt. De jury erkent de speelsheid, maar ook de duurzaamheidsambitie van het gebouw. WERK12 heeft een prominente plek in het Deutsches Architektur Jahrbuch 2021 en staat centraal in de DAM Preis-tentoonstelling in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt die vandaag opent.
DAM Preis für Architektur 2021 voor MVRDV | Project & Interieur
DAM Preis für Architektur 2021 voor MVRDV | Project & Interieur
DAM Preis für Architektur 2021 voor MVRDV | Project & Interieur
DAM Preis für Architektur 2021 voor MVRDV | Project & Interieur
DAM Preis für Architektur 2021 voor MVRDV | Project & Interieur
DAM Preis für Architektur 2021 voor MVRDV | Project & Interieur

Dat de DAM Preis für Architektur naar MVRDV gaat, is bijzonder. Het is Duitslands meest prestigieuze architectuurprijs en wordt sinds 2007 uitgereikt, dit jaar voor de vijfde keer in samenwerking met het Deutsches Architekturmuseum. Elk jaar nomineert een jury van architecten, critici en andere deskundigen 100 gebouwen. Na het samenstellen van een shortlist van twintig gebouwen is dit jaar WERK12 tot winnaar uitgeroepen.
Het in 2019 voltooide WERK12, ontworpen in samenwerking met N-V-O Nuyken von Oefele Architekten, vormt de kern van Werksviertel-Mitte. Dit voormalige industriegebied bij München’s Ostbahnhof onderging een grootscheepse transformatie en is nu een hotspot voor de creatieve industrie. WERK12 is multifunctioneel; het telt kantoren, restaurants, bars, een fitnessruimte en een zwembad. Absolute eyecatcher is de gevel met zijn vijf meter hoge kreten als ‘Hmpf’ en ‘Wow’. Dit speelse kunstwerk werd gecreëerd door de Duitse kunstenaars Engl & Engelmann die zich lieten inspireren door de taal uit stripboeken.

Hommage aan eerder ontwerp van MVRDV

WERK12 combineert een eenvoudige vorm, eerlijke materialen en transparante gevels. Gebruikers kunnen het gebouw ook via de buitentrappen betreden die de 3,25 meter brede terrassen die elke verdieping telt verbinden en als het ware om het gebouw heen ‘krullen’. Het ontwerp verwijst hiermee – en is een hommage aan – een van MVRDV’s beroemdste projecten, het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover. WERK12 is ook een flexibel gebouw, in de zin dat het kan worden aangepast aan veranderend gebruik in de toekomst. Zo zijn de ruimtes 5,5 meter hoog en kunnen bijvoorbeeld mezzanineverdiepingen worden toegepast. Dit maakt dat een lange levensduur van het gebouw is gegarandeerd en het gebouw ook een echt duurzame bijdrage is aan Werksviertel-Mitte.

MVRDV-oprichter: ‘DAM Preis für Architektur ontvangen is een eer’

“Ik vind het een eer om de DAM Preis in ontvangst te mogen nemen, vooral voor een gebouw als WERK12 dat zich op zo’n luchtige manier presenteert”, zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV, het bureau dat eerder al een prijs ontving voor Depot Boijmans van Beuningen. “De architectuurwereld kan soms behoorlijk serieus en zelfs saai zijn, het is een geruststellende gedachte dat de jury de waarde van WERK12’s ludieke toevoeging aan Werksviertel-Mitte zo waardeert. Ik ben er ook trots op dat de jury meer zag dan de speelse gevel en begrijpt dat we met ons gebouw een aantal relevante en urgente kwesties in de architectuur adresseren, van duurzaamheid tot verbinding met de stad.”

Geen achtergrondgemompel

DAM Preis-jurylid Anne Femmer: “Als architectuur mag spreken en moet spreken, kan niet alles slechts achtergrondgemompel zijn. WERK12 schreeuwt, maar het heeft ook zeker belangrijke dingen te zeggen; namelijk als je écht wilt, kun je tegelijk flexibel, universeel, robuust, open en nog vrolijk zijn ook.”
De DAM Preis-tentoonstelling in het Deutsches Architekturmuseum loopt tot en met 13 juni 2021 en laat zien welke ideeën en principes achter het ontwerp van WERK12 schuilgaan door middel van video’s, graphics, renders en een model dat speciaal voor de DAM-tentoonstelling werd gemaakt. Vanwege coronamaatregelen vinden zowel de uitreiking van de DAM Preis als de opening van de tentoonstelling online plaats. De prijsuitreiking is te volgen via www.dam-preis.de en de tentoonstelling te bezichtigen via www.dam-online.de. Het deel van de tentoonstelling over WERK12 wordt gesponsord door Object Carpet.