CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match

Voor het nieuwe kantoor van CTOUCH, een producent van grootformaat-touchdisplays, ontwierp B-TOO een interieur dat het DNA van het bedrijf fraai weerspiegelt. Verbinding en innovatie spelen een prominente rol.
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur
CTOUCH Eindhoven: de perfecte DNA-match | Project & Interieur

ABN Amro, Sky News, KLM, TU Delft… het zijn slechts een paar bedrijven en instellingen die gebruikmaken van de touchdisplays van CTOUCH. Gebruikers kunnen er bijvoorbeeld op afstand mee vergaderen, er content mee delen via een smartphone en ze zijn te gebruiken in het onderwijs.
CTOUCH begon in 2010 met de eerste productie van de displays en groeide in korte tijd uit tot een belangrijke internationale speler. “Het aantal medewerkers is de laatste jaren hard gegroeid, waardoor we sterke behoefte hadden aan een nieuwe locatie”, vertelt Bernard Gosselink, financieel directeur van CTOUCH. “Onze oude vestiging op een industrieterrein bij de Anthony Fokkerweg was weinig inspirerend. Ons oog viel op een prachtig gebouw, TQ op Strijp-T, het oude hoofdkantoor van Philips. Een plek met een rijke industriële erfenis.”

CTOUCH zorgt voor verbinding

B-TOO kreeg van CTOUCH de opdracht een interieur te ontwerpen dat aansloot op het wezen van CTOUCH. Joep Verheijen, managing partner en mede-eigenaar bij B-TOO: “De slogan van het bedrijf is ‘The power to engage’. In het interieur is er daarom veel aandacht voor verbinding en samenwerking. Zo hebben we verbinding vormgegeven door met bewegend beeld op diverse plaatsen in het interieur dezelfde sfeer op te roepen. Verder wisselen transparante en gesloten afscheidingen elkaar af. Fraai voorbeeld zijn de touwen die verschillende werkplekken begrenzen. Ze zorgen voor privacy, maar zorgen door de open structuur ook voor verbinding met de omgeving.”

Koningsblauw podium

De samenwerking komt mooi tot uitdrukking in een aantal werkplekken van CTOUCH: vergadertafels, lange werktafels waar medewerkers samen aan kunnen schuiven, plekken waar je samen kunt loungen, maar ook zitjes om informeel met elkaar te overleggen. Al zijn er eveneens stilteplekken waar je in concentratie kunt werken. Verder is er een koningsblauw podium, waar medewerkers en zakelijke partners van CTOUCH presentaties kunnen geven.
In het oog springt bovendien het ‘huisje’ als vergaderruimte. Gosselink: “We werken graag samen met onze partners en andere inspirerende bedrijven. Met het ‘house of companies’ laten we zien dat we ervoor openstaan.”
Het huisje is van metal stud en voorzien van behang en latex. Verheijen: “Het behang is van Arte, met een mooie textuur waardoor de indirecte verlichting beter tot zijn recht komt.”

The next level

CTOUCH staat ook voor ‘The next level’. Toekomst, groei en ambitie zijn belangrijke aspecten voor het bedrijf. Verheijen: “Dit zie je terug in innovatieve interieuronderdelen als de nieuwste interactieve touchscreens en zeer akoestische plafonds. Het product- en innovatieteam is bovendien op een speciaal 20 cm hoge vlonder geplaatst.”
The next level is bovendien een cryptische omschrijving van de levensfase waarin CTOUCH zich bevindt, zegt Verheijen. “Waar ontmoeten vormgeving en het DNA van het bedrijf elkaar met een uitstraling die nu maar ook de komende jaren past? Hoe word je als kleine innovatieve club serieus genomen? Je kunt het niet altijd direct benoemen of pakken. Maar detaillering, materialisering, kleur en nuance spelen wel een rol. In dit geval een afwerking die niet over the top of fancy is. En ook niet te sober of té hip.”

Zachte materialen

CTOUCH is gehuisvest op de derde verdieping van het gebouw dat een sterk industriële uitstraling heeft. In het interieur is die uitstraling bewust bescheiden gehouden. We zien bijvoorbeeld betonnen vloeren en stalen glaswanden. Verheijen: “Maar we hebben ook zachte materialen en warme kleuren toegevoegd. Denk aan vilt, blauwe tapijten en gele bureaustoelen. Boven verschillende werkplekken zijn gemummificeerde groene plantenbollen gehangen en in de lunchruimte hebben we planten aan plafonds bevestigd.”
Het meubilair is grotendeels ingekocht, met uitzondering van de keuken en de bar in de hospitality-ruimte. Ludiek zijn de poefjes waarmee je makkelijk even aanschuift bij een collega.
Al te grote gadgets zijn bij CTOUCH vermeden. Verheijen: “We wilden geen sfeer als bij Google, met tafeltennis, caravans en bakfietsen.”

Favoriete plek

In totaal werken er ruim 55 mensen bij CTOUCH, op een oppervlakte van 1300 m2. Gosselink: “We hebben meer bureaus dan medewerkers, dat geeft een vrij gevoel. Je kunt zitten waar je wilt gaan zitten.” CTOUCH beschikt bovendien over een fors magazijn, met een oppervlakte van meer dan 2000 m2. “Het geeft ons veel meer mogelijkheden bij het verzenden van producten”, aldus Gosselink. “We willen zelf ‘in control’ zijn als het gaat over de distributie en ons hypermoderne magazijn helpt daarbij.”
Gosselinks favoriete plek is bij het bureau met de platenspeler. “De arbeidsvitamine via het vinyl zorgt voor de juiste spirit!” De lunchruimte is de favoriete plek van Verheijen. “Het heeft een prettige ambiance. Door het contrast op te zoeken in de houten vloer en ruime beplanting ontstaat er geborgenheid. Een gevoel van thuiskomen op een plek waar je koffie ruikt en horeca proeft. Misschien roept dat ook wel het Bourgondische Brabant bij mij op. Heerlijk verblijven tussen sprankelend design en warme geborgenheid.”

Razendsnel

Terugblikkend verliep het proces razendsnel. Verheijen: “Van eerste schets naar definitief ontwerp duurde slechts een maand. Het interieur is in een half jaar voltooid. Alle partijen stonden op scherp: onze opdrachtgever, verhuurder, installateurs, bouwers en wij als interieurarchitecten. In een soort van bouwteam hebben we de klus binnen budget geklaard. En dat in een monument waar niet zomaar alles kan.”
Gosselink: “De investeringen zijn best fors geweest, maar we zijn van plan hier zeker tien jaar te blijven. De faciliteiten op Strijp-T zijn goed, we zitten pal tegenover het station en tussen de grote spelers. En in het kantoor voelen we ons als een vis in het water.”

www.b-too.nl

(TEKST Karl Bijsterveld – FOTOGRAFIE Hugo de Jong)

LEGENDA
Opdrachtgever CTOUCH
Interieurontwerp B-TOO
Interieurbouw Intera Interieurbouw, Tenback projecten
Losse meubelen Koleksyon, Linteloo, Deblick, Savo
Tapijt Toucan-T (DB2)
Behang Arte
Verlichting &Tradition, Vita, Zuiver, Koziol, Petite Friture, Eglo

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.