Citadelhof nieuwe locatie Design Museum Den Bosch

Dat het nieuwe Design Museum Den Bosch een plek zou gaan krijgen in de Bossche Stadsdelta was al enige tijd bekend. De precieze locatie was echter nog niet duidelijk. Daar is vandaag verandering in gekomen: het nieuwe museum zal verrijzen op de Citadelhof. Op deze plek, in de buurt van de nieuw te bouwen Lage Diezebrug, zal het museum een herkenbaar icoon zijn voor iedereen die vanuit het noorden de stad binnenkomt. Hier zal Design Museum Den Bosch zich ontwikkelen tot hét designmuseum van Nederland. 
Citadelhof nieuwe locatie Design Museum Den Bosch  | Project & Interieur
Citadelhof nieuwe locatie Design Museum Den Bosch  | Project & Interieur
Citadelhof nieuwe locatie Design Museum Den Bosch  | Project & Interieur

Het museum is enthousiast over de nieuwe locatie Citadelhof. Het is een geweldige zichtlocatie met een gezichtsbepalend entree voor de stad. Het biedt de mogelijkheid om een iconisch gebouw neer te zetten met een schitterend uitzicht over de stad. Iedereen zal zich aangesproken voelen door dit nieuwe museum, van jong tot oud en van de museumveteraan tot de persoon die voor het eerst over onze drempel komt. Want de nieuwe locatie is ook aanleiding om met nieuwe ogen naar het museum te kijken, en het nóg aantrekkelijker te maken voor zowel de inwoners van Den Bosch als cultuurliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Hét designmuseum van Nederland in Citadelhof

De verhuizing van Design Museum Den Bosch is een geweldige kans voor zowel het museum als ’s-Hertogenbosch als Cultuurstad van het Zuiden. Design Museum Den Bosch heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een toonaangevend museum met een landelijke aantrekkingskracht. Met blockbustertentoonstellingen als Design van het Derde Rijk, GOTH – Designing Darkness en Sneakers Unboxed wist het telkens opnieuw nieuwe doelgroepen aan te spreken en agendeerde het belangrijke thema’s. Het museum heeft lef, programmeert op het scherpst van de snede en verbindt design aan de maatschappij van nu. De komende tijd gaat het museum op deze voet verder, en zal het zich nog verder ontwikkelen tot hét designmuseum van Nederland

De volgende stappen

De voorkeur van de gemeente voor deze locatie is slechts een kleine stap in een veel uitgebreider proces richting het nieuwe Design Museum Den Bosch. Op 31 januari 2023 neemt de gemeenteraad het definitieve besluit, en in de periode daarna wordt er gewerkt aan de selectie van een architect en het opstellen van onze visie voor het nieuwe museum. Uiterlijk 2030 hopen we iedereen in het nieuwe museum te kunnen verwelkomen.