Certificaat Anderhalve Meter Horeca

Horecabedrijven die aantonen dat ze aan de anderhalve meter-eis voldoen, kunnen vanaf 1 juni weer open. Bovendien kunnen deze bedrijven zich onafhankelijk laten controleren en bekrachtigen met het nieuwe certificaat Anderhalve Meter Horeca. Certificatie-instelling SKG-IKOB ontwikkelde de erkenningsrichtlijn samen met Van de Weerd Horecamakelaardij. Wie positief is beoordeeld ontvangt het certificaat van erkenning, wat moet bijdragen aan een veilig verblijf in restaurant, hotelkamer, vergaderzaal én buiten op het terras.
Certificaat Anderhalve Meter Horeca  | Project & Interieur
Certificaat Anderhalve Meter Horeca  | Project & Interieur

Al eerder ontwikkelde SKG-IKOB in samenwerking met CFP Green Building het onafhankelijke certificaat Anderhalve Meter Kantoor. Nu is daar dus een horeca-variant bij ontwikkeld als aanvulling in samenwerking met Van de Weerd Horecamakelaardij die hiervoor de inhoudelijke input leverde. De verplichtingen in deze nieuwe erkenningsrichtlijn zijn gedetailleerd en vormen een heldere richtlijn voor horecamanagement en -personeel. Zo moet men onder meer de spelregels vermelden op de website, een gezondheidscheck doen bij aankomst van gasten of reservering en aanduidingen hebben voor looprichtingen. Personeel in grotere keukens dient een eigen werkgebied te hebben en in de bediening werkt men met eigen dienbladen. In alle gelegenheden is de tafelbezetting maximaal vier personen en zijn op het terras alleen zitplaatsen, wordt roomservice voor de deur afgeleverd en betreedt housekeeping de ruimte alleen als er geen gasten zijn. Betalingen vinden bij voorkeur met mobiel pinapparaat aan tafel plaats. Na vertrek van gasten worden alle tafels, stoelen en gebruikte menukaarten grondig ontsmet, werkoppervlakken worden ieder uur gereinigd.

Onafhankelijke certificering toegankelijk voor iedereen

De erkenningsregeling staat open voor alle partijen in Nederland, zodat meerdere organisaties erkend kunnen worden. Zodra een organisatie erkend is kan zij beoordelen of horecagelegenheden voldoen aan de eisen in deze erkenningsrichtlijn. SKG-IKOB controleert steekproefsgewijs de kwaliteit van de gegeven adviezen en uitgevoerde werkzaamheden en waarborgt hiermee de zorgvuldigheid en onafhankelijkheid. De erkenningsregeling wordt actueel gehouden door een college van deskundigen. Dit borgt tevens dat organisaties die de erkenningsregeling mogen voeren erop kunnen vertrouwen dat de inhoud van de regeling onafhankelijk is opgesteld en blijft. Een gevelbordje of een sticker bij de ingang is het fysieke bewijs van erkenning voor elk aangemeld kantoorgebouw of horecabedrijf. Zo zien bezoekers dat aan alle eisen is voldaan en dat het pand veilig bezocht kan worden. Meer informatie is te vinden op de website van SKG-IKOB.