Brussels Design September walhalla voor designliefhebbers

Actueel 10-09-2020
Brussels Design September walhalla voor designliefhebbers

Van 10 tot en met 30 september is Brussel weer het walhalla voor designliefhebbers – tijdens de 15de editie van het jaarlijkse evenement Design September. In winkels, pop-up stores, galeries en andere culturele ruimtes zijn meer dan honderd presentaties en tentoonstellingen te zien en evenementen bij te wonen.
Brussels Design September walhalla voor designliefhebbers

Brussels Design September richt zich dit jaar op verandering: door de gezondheidscrisis is het belangrijker dan ooit rekening te houden met waarden als verantwoorde consumptie, voorrang voor nabijheid, een nieuwe organisatie van het reizen, en een herinterpretatie van de rol van objecten – en dus tot een andere lezing te komen van wat essentieel, noodzakelijk of nutteloos is.

Brussels Design September walhalla voor designliefhebbers

Drie thema’s voor Brussels Design September

Hierbij spelen drie thema’s een hoofdrol. In de eerste plaats de steun van de jonge hedendaagse Belgische en Brusselse creaties: in 2020 zullen er geen buitenlandse eregasten zijn, maar worden 50 jonge Belgische ontwerpers individueel voorgesteld via de website van Design September. Zij krijgen bovendien de kans om hun ontwerpen live te verkopen in Tour&Taxis, tijdens de 2de editie van de Contemporary Design Market op 26 en 27 september; in dezelfde ruimte (en op dezelfde dagen) is ook de Brussels Design Market, de grootste vintage-markt in Europa die dit jaar zijn 28ste editie beleeft.

Vakmanschap in de verf

Het tweede thema wordt ingezet in een Arts&Crafts parcours, waarbij in verschillende ateliers het vakmanschap in de verf wordt gezet. Op het programma staan onder meer open dagen bij Zaventem Ateliers, het MAD Home of Creators en SeeU en diverse workshops. Derde thema is Upcycling: bewaren, recycleren, creëren en herstellen zijn hierbij de sleutelwoorden, waarvoor Design September een nauwe samenwerking is aangegaan met Fablabs en een vijftiental designers. In deze wereld, waarin grondstoffen steeds beperkter en duurder worden, is het essentieel om de materialen die eigenlijk zouden worden weggegooid, te herwaarderen.
Tentoonstellingen van gerenommeerde ontwerpers op emblematische Brusselse locaties, zoals het Horta huis, BOZAR en het ADAM – Brussels Design Museum, zullen het culturele aanbod van deze 2020-editie versterken.

www.designseptember.be
www.contemporarydesignmarket.be

Zie voor het actuele nieuws rond evenementen de rubriek Actueel van Pi-Online, en voor verslagen de rubriek Events. In de Agenda vindt u een overzicht van aankomende evenementen.