Bom Group en V8 Architects ontwikkelen Kascomplex

De Nederlandse tuinbouwsector is een echte pionier met vernieuwingen die een voorbeeld vormen voor de rest van de wereld. De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 staat in het teken van het leuker, leefbaarder en duurzamer maken van steden. Op de Expo zie je prachtige innovaties uit de tuinbouw op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie. Een van die voorbeelden is het Kascomplex van maar liefst 10.000 m². V8 Architects uit Rotterdam tekende het ontwerp. Bom Group uit Hoek van Holland gaat het Kascomplex bouwen.
Bom Group en V8 Architects ontwikkelen Kascomplex  | Project & Interieur
Bom Group en V8 Architects ontwikkelen Kascomplex  | Project & Interieur

Het Kascomplex is dé plek waar de Nederlandse Tuinbouw zich in de breedste zin van het woord zal presenteren aan de wereld. De kas is 170 meter lang en is opgedeeld in vijf onderdelen: de Ontvangst, een Hightech Greenhouse, een Belevingskas, een Technology Innovation Centre en een Kasrestaurant. De uitvoering en inrichting van het Kascomplex is erop gericht om zowel de bezoekers aan Floriade als de buitenlandse (handels)delegaties mee te nemen in de innovaties en ontwikkelingen op het gebied van onder andere kringlooplandbouw, klimaatadaptatie, biodiversiteit en voedselvoorziening.

Ideale bouwpartner voor Kascomplex

“Bom Group is momenteel een van de meest innovatieve kassenbouwbedrijven in de sector”, aldus Jan Willem Griep, directeur speciale projecten Floriade Expo 2022. “Zij zijn specialist in het ontwikkelen van duurzame kassystemen, die het energie- en watergebruik voor voedselproductie optimaliseren. Bij uitstek een partner om de bouw van ons 10.000 m2 grote Kascomplex aan toe te vertrouwen. Het strakke lichte ontwerp van V8 Architects past goed bij de groenstructuur van het Floriade-terrein en is flexibel door het modulaire systeem, dat de verschillende thematische onderdelen in de kas mogelijk maakt.”

Verheugd en trots

“Uiteraard zijn wij zeer verheugd en trots als Bom Group dat wij deze mooie opdracht mogen uitvoeren voor het kascomplex op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade”, aldus John Meijer, commercieel directeur bij Bom Group. “Samen met V8 Architecten hebben wij het initiatief genomen om een kas te bouwen die zeker als zodanig herkenbaar en functioneel moest zijn, maar ook een hoogstaand stukje tuinbouwtechniek kan laten zien. Tevens word de kas als ontvangstruimte, tentoonstellingsruimte en andere toepassingen gebruikt. Dus vonden wij dat ook het design in het oog moest springen en de verschillende gebruiksvormen in elkaar over te laten vloeien. Kortom; vele aspecten waarin Nederland leidend is komen tezamen in deze kas. Bezoekers vanuit Nederland en daar buiten, maar ook het vak, tonen wij bij Floriade de innovaties in de glastuinbouw die de jaarrond teelt van verse groenten, fruit, planten  en bloemen mogelijk maakt, onafhankelijk van het lokale klimaat, met een minimale inbreng van energie en water.”

Poëtische ervaring

“De Floriadekas vormt een symbiose van een pragmatisch kassysteem en een poëtische ervaring van typische aspecten, zoals de immense schaal, bijzondere reflecties van lucht en licht, en een museale route“, aldus Michiel Raaphorst, architect-directeur bij V8 Architects.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.