BNA-voorzitter Francesco Veenstra per 1 september Rijksbouwmeester

Algemeen 06-11-2020
BNA-voorzitter Francesco Veenstra per 1 september Rijksbouwmeester

Met trots maakt de BNA bekend dat haar voorzitter Francesco Veenstra op 6 november 2020 door de ministerraad is benoemd tot Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Op 1 september 2021 zal hij als Rijksbouwmeester starten, naast zijn werk bij Vakwerk Architecten. Daarmee zal hij dan zijn huidige, eerste periode van voorzitterschap bij de BNA kunnen afmaken. 
BNA-voorzitter Francesco Veenstra per 1 september Rijksbouwmeester

Francesco Veenstra: “Het BNA-voorzitterschap is een eervolle en dankbare rol die ik met verve zal blijven vervullen tot de zomer volgend jaar. Mijn inzet is en blijft: het belang van architectuur en de waarde van de architect nog steviger op de maatschappelijke en bouwagenda zetten. Architecten leveren een onbetwiste bijdrage aan een duurzame leefomgeving, een meerwaarde die het waard is om te promoten.”

BNA-voorzitter Francesco Veenstra per 1 september Rijksbouwmeester

Francesco Veenstra als pleitbezorger voor trots

De BNA, dat eerder zijn gebouw van het jaar bekendmaakte, reageert verheugd op de benoeming. BNA-directeur Fred Schoorl: “Allereerst feliciteren wij Francesco met deze grote eer. Het is jammer dat hij in de zomer van 2021 afscheid van de BNA moet nemen, maar we zien het écht als een erkenning voor hem, ook voor het werk dat hij vanuit de BNA deed. We zijn apetrots.”
Francesco Veenstra begon op 1 juli 2019 met zijn voorzitterschap, nadat hij door de BNA-ledenraad was benoemd. In zijn eerste voorzittersperiode legt hij veel nadruk op onderlinge solidariteit tussen architecten en inniger samenwerking in de bouwketen. Ook is hij een sterk pleitbezorger voor meer trots op het vak. Vanuit het bestuur heeft hij de afgelopen tijd meegewerkt aan de opstelling van een nieuw beleidsplan ZIN! In de coronaperiode doet hij samen met het BNA-team mee aan het intensieve overleg in de bouw en met bewindspersonen en ambtelijke top.

Unieke overstap

De BNA vindt het jammer, maar begrijpt de nieuwe stap van de voorzitter, stelt Schoorl. “Het is uniek dat een BNA-voorzitter gelijk overstapt naar de rol van Rijksbouwmeester. Het allerbelangrijkste is dat wij hem dit persoonlijk enorm gunnen. Zijn sterke maatschappelijke betrokkenheid, met als hoekstenen solidariteit en samenwerking, maken hem een ideale Rijksbouwmeester in tijden van grote maatschappelijke opgaven en tegenstellingen. Maar nu gaan we eerst nog driekwart jaar met hem buffelen voor de architectenbranche. Uiteraard feliciteren wij ook het kabinet en het Atelier Rijksbouwmeester met deze aanstelling.”