'Bluebot maakt gebouwbeheer slimmer en efficiënter'

Algemeen 16-07-2020
'Bluebot maakt gebouwbeheer slimmer en efficiënter'

Breijer, onderdeel van Facilicom Solutions, lanceert een bluebot met Artificial Intelligence die gebouwbeheersystemen steeds nauwkeuriger moet afstemmen op actuele situaties. De beoogde resultaten: een lager energieverbruik en een gezonder binnenklimaat, tegen minder kosten.
'Bluebot maakt gebouwbeheer slimmer en efficiënter'

“Dankzij Artificial Intelligence (AI) zorgt de bluebot er zelfstandig voor dat gebouwbeheersystemen optimaal zijn ingesteld. Daarmee vermindert het energieverbruik en verbetert het comfort”, vertelt Michel Maassen, teamleider gebouwautomatisering bij Breijer, totaalaanbieder van technische dienstverlening binnen Facilicom Solutions.

'Bluebot maakt gebouwbeheer slimmer en efficiënter'

Van AI naar GBS

Aan een gebouwbeheersysteem (GBS), die alle klimaatinstallaties in een pand aanstuurt, wordt steeds meer apparatuur aangesloten. De bluebot haalt data uit het GBS en eventuele andere relevante systemen in een gebouw, en combineert deze in een digitale leeromgeving met grote hoeveelheden gegevens over bijvoorbeeld weersomstandigheden. Na de data-analyse voert de innovatie automatisch verbeteringen door in het GBS.

Bluebot stemt gebouw af op GBS

Maassen: “Elk gebouw is anders en reageert op een eigen manier op veranderingen in bijvoorbeeld het weer en de aanwezigheid van personen. De bluebot leert het gebouw met behulp van machine en deep learning tot in detail kennen, om vervolgens het GBS perfect afgestemd te krijgen op de specificaties van het gebouw en de actuele omstandigheden in de omgeving.” Uniek is dat het product inzetbaar is zonder dat er een nieuw GBS hoeft te worden geplaatst, of andere grote aanpassingen aan het systeem en gebouw nodig zijn.