Benthem Crouwel en Ova winnen competitie 4th Quadrant, Praag

Benthem Crouwel Architects (NL) en OVA (CZ) zijn gekozen als winnaars uit een selectie van vijf finalisten in de Internationale Architectuurwedstrijd voor het 4e Kwadrant van het Victory Square in Praag, Tsjechië.

Benthem Crouwel en Ova winnen competitie 4th Quadrant, Praag | Project & Interieur
Benthem Crouwel en Ova winnen competitie 4th Quadrant, Praag | Project & Interieur
Benthem Crouwel en Ova winnen competitie 4th Quadrant, Praag | Project & Interieur

De jury prees het winnende plan om de "slimme oplossingen" en noemde het ontwerp en de indeling "helder, gedetailleerd en goed doordacht". Volgens de jury creëren de diverse architectonische onderdelen samen "een zeer aantrekkelijke en overtuigende compositie van gebouwen en onderling verbonden ruimtes."

Eigentijds stadsdeel

De competitie omvatte het ontwerpen van een mixed-use ontwikkeling op de site van het 4e Kwadrant en het gebied nieuw leven in te blazen door meer dan 100.000 m² aan woningen, kantoren, gemeenschappelijke voorzieningen, een universiteitsgebouw en een Cultuurcentrum toe te voegen. Deze ontwikkeling moet een aantrekkelijke buurt creëren voor bewoners, studenten, bezoekers en campusmedewerkers. Benthem Crouwel Architects en OVA ontwierpen een eigentijds en gevarieerd programma van functies, gebouwtypologieën, openbare ruimtes en stedelijke interieurs voor deze historische locatie. Waarbij het oorspronkelijke plan werd gerespecteerd én verrijkt. Het belangrijkste kenmerk van het ontwerp is het contrast tussen een levendig, openbaar plein voor sociale interactie en een stedelijke oase met een weelderig groen bos.

Tijdslagen

De ontwikkeling van het 4e Kwadrant is de langverwachte voltooiing van het Masterplan van Antonin Engel voor het Vítězné Náměstí (Victory Square). Het winnende plan complementeert Engel's 100 jaar oude blauwdruk en voegt er tegelijkertijd een eigentijdse tijdslaag aan toe, met nieuwe mogelijkheden voor een openbaar domein dat een verscheidenheid aan bewoners, gebruikers en bezoekers aantrekt.

Democratische Architectuur volgens Benthem Crouwel

De historische banden van het Victory Square met de geboorte van de Tsjechische Republiek zijn nog steeds te zien in de majestueuze opzet en neoclassicistische architectuur. Hoewel democratische waarden belangrijk blijven, is de essentie ervan geëvolueerd naar meer toegankelijke ruimtes. Het winnende ontwerp van Benthem Crouwel Architects omarmt 'Democratische Architectuur'; met verbindende, inclusieve ruimtes die zowel functioneel als prettig voor de gebruiker zijn.

Bruisend plein versus groen bos

Het winnende ontwerp bouwt voort op de diverse kenmerken van de bestaande straten en openbare ruimtes rondom de locatie, van de dynamische boulevard tot de rustigere voetgangersstraatjes. Door de geometrie van Engel open te stellen voor het publiek, ontstaan er twee contrasterende kwaliteiten op de percelen langs Technická Street. Aan de ene kant nodigt een openbaar plein, gevormd door gebouwen aan alle zijden, mensen uit om elkaar te ontmoeten en het leven te vieren. Aan de andere kant omarmt een stadswijk een semi-privaat paradijs; de fantastische leefomgeving van een groen bos.

Toegankelijk

De plint is zeer toegankelijk met open gevels, uitnodigende ingangen, informele routes, steegjes, doorgangen en pleinen. Het ondergrondse deel is naadloos geïntegreerd in deze plint en biedt een extra toevoeging aan het openbare leven. Een royale trappartij verbindt het plein direct met een publieke passage naar het metrostation, Cultuurcentrum, de universiteit, kantoren, winkels en een markthal.

De set unieke gebouwen is doordacht ontworpen als ​​diverse maar herkenbare eenheid. Het resultaat is een bijzonder nieuw deel van de stad: een collage van verschillende vormen en ruimtes, op maat gemaakt voor een menselijke schaal, waar zowel bewoners als bezoekers zich prettig en veilig voelen.

De plannen voor het 4e Kwadrant van het Victory Square zullen in de komende periode verder worden ontwikkeld.