Aric Chen in directie van Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam, kondigt de benoeming aan van Aric Chen als nieuwe algemeen en artistiek directeur per 1 mei. Hij zal dat eerst op afstand doen en vanaf 1 september 2021 vervult hij de rol fulltime vanuit Rotterdam. Samen met Josien Paulides, zakelijk directeur van het instituut, vormt Chen de raad van bestuur. Hij volgt de huidige algemeen en artistiek directeur Guus Beumer op, die in mei zijn functie neerlegt. 
Aric Chen in directie van Het Nieuwe Instituut | Project & Interieur
Aric Chen in directie van Het Nieuwe Instituut | Project & Interieur
Aric Chen in directie van Het Nieuwe Instituut | Project & Interieur
Aric Chen in directie van Het Nieuwe Instituut | Project & Interieur

“Het Nieuwe Instituut is een jong instituut dat desondanks een lange geschiedenis kent; een verhaal dat ik al jaren bewonder”, vertelt Aric Chen. “Ik beschouw het als een voorrecht om te mogen voortbouwen op het baanbrekende werk dat het instituut heeft verzet. Om te kunnen putten uit de kracht van de Nederlandse culturele en creatieve gemeenschappen en hun internationale netwerken, die de fundamentele vragen over ons verleden, heden en toekomst in hun werk centraal stellen.”
Judith van Kranendonk, voorzitter van de raad van toezicht van Het Nieuwe Instituut is verheugd over de benoeming van Chen: “We waarderen Aric Chen enorm om zijn uitgebreide kennis, ervaring en internationale reputatie op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur. Daarnaast sluit zijn internationale en interculturele profiel goed aan bij het meer internatonaal en intercultureel worden van de vakgebieden die Het Nieuwe Instituut representeert”. Van Kranendonk voegt eraan toe: “We kijken erg uit naar de volgende stappen en de doorlopende succesvolle ontwikkeling van het instituut. Chen and Paulides vormen een sterk team.”
Josien Paulides, zakelijk directeur, vertelt: “Sinds de oprichting in 2013 heeft Het Nieuwe Instituut onder leiding van Guus Beumer zorgvuldig gebouwd aan een stevige basis met een innovatieve interdiscipinaire werkwijze. Het instituut kreeg in 2021 de status van nationale erfgoedinstelling en het beleidsplan voor 2021-2024 werd positief ontvangen. Dit plan biedt de kaders om de werkwijze van het instituut te verweven en door te gaan met het ontwikkelen van een maatschappijkritisch programma, met kennis over de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw als fundament. Vanuit deze sterke positie kijken we uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen met Aric Chen.“

Korte biografie van Aric Chen

Chen is geboren en getogen in de Verenigde Staten en woont momenteel in Shanghai. Hij is curator, docent, schrijver en creative director. Hij brengt uitgebreide internationale werkervaring mee op zowel het historische als hedendaagse vlak wat betreft architectuur en design en hun raakvlakken met andere disciplines. Recente tentoonstellingen onder zijn leiding zijn onder andere het huidige X is Not a Small Country: Unravelling the Post-Global Era, die op 5 april werd geopend in het Museum of Art, Architecture and Technology (maat) in Lissabon; State of Extremes (2019-2020) in het Design Museum Holon in Israël; en Arata Isozaki: Third Space (2019) in het Oita Art Museum in Japan.
Op dit moment is Chen universitair docent en oprichter-directeur van het Curatorial Lab van het College of Design & Innovation van Tongji University in Shanghai. Daarnaast is Chen ook Curatorial Director van de Design Miami-beurzen in Basel in Zwitserland en Miami Beach in de VS. In die hoedanigheid heeft hij tentoonstellingen ontwikkeld over post-nature design en Amerikaanse identiteiten en het debat hierover gestimuleerd.
Van 2012 tot 2019 was Chen de eerste Lead Curator voor Design en Architecture en later Curator At Large bij M+, een museum met een oppervlakte van 65.000 vierkante meter in West Kowloon Culture District in Hongkong. Het gebouw voor dit museum van beeldcultuur is door Herzog & de Meuron ontworpen en zal dit jaar worden geopend. In deze rol had Chen de leiding over het samenstellen van het design- en architectuurteam van het museum, het programma en de permanente collectie, waaronder de aankoop van bijna 2.000 voorwerpen en 20.000 archiefstukken, zoals het interieur en de façade van de sushibar Kiyotomo van Shiro Kuromata (1988, Tokyo) en het archief van Archigram.
Chen heeft er in 2011-2012 in zijn rol als eerste creative director van de Beijing Design Week mede voor gezorgd dat dit evenement nieuw leven werd ingeblazen. Hij maakte daarnaast deel uit van diverse besturen, adviesraden en jury’s en heeft de rol van adviseur vervuld voor de UABB Shenzhen Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture, de Gwangju Design Biennale, de Cooper-Hewitt Design Triennial (New York) en de London Design Biennial. Hij schreef daarnaast het boek Brazil Modern (Monacelli, 2016). Toen hij in New York als journalist en criticus werkzaam was, heeft hij regelmatig bijdragen geleverd aan publicaties als The New York Times, Metropolis, Architectural Record, Wallpaper* en Fantastic Man, en was hij redacteur voor Dutch, Surface, I.D., Fast Company en andere tijdschriften.

Aanvang werkzaamheden 

Chen zal vanaf 1 mei één dag in de week werkzaam zijn voor Het Nieuwe Instituut. Hij zal naar Rotterdam verhuizen en dan vanaf 1 september 2021 voltijds aan de slag gaan in zijn nieuwe functie. Als onderdeel van zijn overstap naar Het Nieuwe Instituut maakt hij zijn termijn als Curatorial Director af bij Design Miami; deze termijn loopt tot november 2021. Zijn rol bij het Curatorial Lab bij het College of Design and Innovation van Tongji University in Shanghai loopt tot de lente van 2022.

Het Nieuwe Instituut  

Het Nieuwe Instituut is het instituut voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam. Met zijn tentoonstellingen, programma’s, onderzoek en uitgebreide nationale en internationale samenwerkingsverbanden, betrekt het instituut denkers, onderzoekers, ontwerpers, makers en diverse publieksgroepen bij het kritisch beschouwen van urgente kwesties zoals de manier waarop wij het verleden interpreteren en de wijze waarop wij in de toekomst zullen gaan handelen. Het instituut is in 2013 ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform. Het instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en is onder meer verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending aan de Architectuurbiënnale van Venetië en andere internationale biënnales.

(Fotografie: Yoha Jin (portretten van Chen) en Petra van der Ree)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.