Arcam presenteert Private_Eye_Butler_Spy

Apparaten assisteren in huis en op kantoor, camera’s registreren bewegingen en algoritmes bepalen informatiestromen. De invloed van technologie op het dagelijkse leven wordt steeds groter. De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy – van 12 maart tot en met 26 juni 2022 bij Arcam - onderzoekt de veranderende relatie tussen technologie en de mens.
Arcam presenteert Private_Eye_Butler_Spy  | Project & Interieur
Arcam presenteert Private_Eye_Butler_Spy  | Project & Interieur
Arcam presenteert Private_Eye_Butler_Spy  | Project & Interieur
Arcam presenteert Private_Eye_Butler_Spy  | Project & Interieur

Private_Eye_Butler_Spy gaat onder meer over toepassingen in en rond het huis die steeds intelligenter worden. In plaats van een huissleutel bepalen toegangssystemen aan de hand van biometrische data of een deur opengaat. In de stad controleren scanauto’s of parkeergelden zijn betaald en registreren sensoren de drukte op straat of de luchtkwaliteit. De relatie tussen mens en gebouw, technologie en omgeving wordt steeds complexer. Dat is niet nieuw. De afstandsbediening bestaat al sinds 1898 en ‘draadloze berichten’ kunnen al sinds de uitvinding van de radio worden verzonden. In de 20ste eeuw zijn veel uitvindingen gedaan die het leven gemakkelijker hebben gemaakt – denk aan elektrisch licht, de computer of het internet.

Informatie verzamelen

Wat nieuw is, is dat al die uitvindingen – zodra een specifieke toepassing binnen de wetenschap of oorlogsvoering een toepassing krijgt in een product geschikt voor massaconsumptie – niet alleen gemak verschaffen, maar ook informatie verzamelen. Zo is nieuwe ‘slimme’ technologie steeds vaker niet alleen een middel voor technische of sociale vooruitgang, maar (ook) een dienst, waarvoor moet worden betaald – met geld of met informatie over jezelf.
Ontwerpers hebben zich altijd laten inspireren door de relatie tussen technologie, maatschappij en woonhuis. In de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy blikken we terug en vooruit. Aan de hand van de thema’s Mens//Machine, Ruimtelijke manifestaties van smart, Privacy en ethiek en Signaal niet gevonden verkennen we welke ethische vraagstukken en ontwerpopgaven deze high-tech-toekomst met zich meebrengt.

Officiële opening Private_Eye_Butler_Spy

De tentoonstelling wordt officieel geopend op vrijdagmiddag 11 maart om 17.00 uur door Marleen Stikker (oprichter, directeur en bestuurder van Waag).

Private_Eye_Butler_Spy is gratis te bezoeken van 12 maart tot en met 26 juni 2022 bij Arcam aan de Prins Hendrikkade 600 in Amsterdam. 

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.