“Goede architectuur staat open – open voor het leven, open om de vrijheid van iedereen te vergroten”, zegt Anne Lacaton, één van de winnaars van de Pritzker-architectuurprijs 2021. Het duo volgt Yvonne Farrel en Shelley McNamara uit Dublin op. Lacaton: “Architectuur mag niet demonstratief of indrukwekkend zijn, het moet nuttig en mooi zijn, met het vermogen om stilletjes het leven te ondersteunen dat erin zal plaatsvinden.”
Mensheid als geheel
“Dit jaar hebben we meer dan ooit het gevoel dat we deel uitmaken van de mensheid als geheel”, zegt Alejandro Aravena, voorzitter van de Pritzker Architecture Prize-jury. “Of het nu om gezondheids-, politieke of sociale redenen gaat, er is behoefte aan een gevoel van collectiviteit. Lacaton en Vassal zijn radicaal en gedurfd door hun subtiliteit, waarbij een respectvolle maar ongecompliceerde benadering van de gebouwde omgeving in evenwicht is.”
Oplossen van beperkingen en problemen
“Ons werk gaat over het oplossen van beperkingen en problemen, en het vinden van ruimten die emoties en gevoelens kunnen creëren. Aan het einde van dit proces en alle inspanningen, moet er lichtheid en eenvoud zijn, terwijl alles eerder zo complex was,” legt Vassal uit. Een voorbeeld van het werk van beide architecten is de transformatie van Palais de Tokyo (Parijs, Frankrijk 2012). Na de restauratie had dit museum de beschikking over 20.000 m2 extra ruimte, deels door het creëren van een nieuwe ondergrondse ruimte.
49ste en 50ste laureaten Pritzker-architectuurprijs 2021
Lacaton & Vassal hebben hun gelijknamige architectenbureau in 1987 in Parijs opgericht. Zij hebben meer dan dertig projecten in Europa en West-Afrika voltooid. Ze zijn de 49ste en 50ste laureaten van de Pritzker Architecture Prize.
- Bekijk ook
- https://www.lacatonvassal.com/