60ste Salone del Mobile.Milano: duurzaam design en hulde aan de schoonheid

De 60ste editie van de Salone del Mobile.Milano vindt van 7 tot 12 juni plaats in de Fiera Milano Rho. Een belangrijke mijlpaal, waarbij kwaliteit, innovatie, schoonheid en – nu meer dan ooit – duurzaamheid opnieuw de kernwaarden zullen zijn. Na twee zware jaren als gevolg van de coronapandemie, waarin alleen de supersalone plaatsvond, kijkt de Salone vooruit. Het doel is ambitieus: aantonen dat het zowel mogelijk als cruciaal is om weer live geweldige internationale evenementen te organiseren, waarbij duurzaamheid en milieubewustzijn worden verankerd in de meubelproductie.
60ste Salone del Mobile.Milano: duurzaam design en hulde aan de schoonheid | Project & Interieur
60ste Salone del Mobile.Milano: duurzaam design en hulde aan de schoonheid | Project & Interieur
60ste Salone del Mobile.Milano: duurzaam design en hulde aan de schoonheid | Project & Interieur
60ste Salone del Mobile.Milano: duurzaam design en hulde aan de schoonheid | Project & Interieur
60ste Salone del Mobile.Milano: duurzaam design en hulde aan de schoonheid | Project & Interieur

Maria Porro, voorzitter van de Salone del Mobile.Milano: “De Salone del Mobile is altijd een katalysator geweest voor creativiteit, positiviteit en energie. We zijn altijd een plaats van dialoog en constructie geweest, zowel in Milaan als op de edities van Shanghai en Moskou. We zijn nu net zo geschokt als iedereen door de oorlog in Oekraïne en geloven nog meer in het belang om een ​​middelpunt te zijn van culturen en stijlen, die openstaan ​​voor de wereld. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat het werk van de exposanten weer centraal staat. Het evenement fungeert als een ‘leeg canvas’ voor alle hoofdrolspelers – bedrijven, merken en ontwerpers – waarop ze hun eigen identiteit kunnen projecteren, hun eigen inhoud kunnen promoten en hun eigen verhalen kunnen vertellen. Een referentiepunt voor de hele ontwerpgemeenschap. We kunnen niet stil blijven staan, maar hebben zelfs de plicht om nog sneller te gaan in de richting van ontwerp-, productie- en distributieoplossingen die zo duurzaam mogelijk zijn. Wat we vandaag nodig hebben is een ethische benadering van design. We zullen op de Salone veel bedrijven zien die hard werken om meubelen te maken met het milieu en het welzijn van de mensen in gedachten.”

2000 exposanten voor Salone del Mobile.Milano

Fiera Milano Rho zal naar verwachting zo’n 2.000 exposanten ontvangen: die zijn allemaal gevraagd om de stands te ontwerpen met inachtneming van duurzaamheidscriteria. Onder de 2.000 exposanten zijn meer dan 600 jonge ontwerpers onder de 35, die allemaal vrij zijn om hun eigen identiteit zo goed mogelijk uit te drukken, met volledige creatieve vrijheid. De door architect Mario Cucinella ontworpen installatie van 1.400 m2, Design with Nature , zal het duurzaamheidsconcept onderstrepen en een ideale versie van het ‘wonen van de toekomst’ tonen. Het thema van de SaloneSatellite van dit jaar is Designing For our Future Selves, waarbij duurzaamheid eveneens het belangrijkste thema is. Daarnaast is er programma met gesprekken en debatten met de vooraanstaande vertegenwoordigers uit de hedendaagse designscene.

Richtlijnen

De laatste Salone del Mobile.Milano vond plaats in 2019. Het evenement heeft een reeks richtlijnen opgesteld om exposanten en standontwerpers en -bouwers te helpen de elementaire duurzaamheidscriteria te respecteren. De criteria betreffen onder meer het gebruik van upcycled of herbruikbare materialen (zoals hout), met lage milieu-impact of FSC- of PEFC-gecertificeerde materialen; voldoende rekening houden met de logistieke duurzaamheid van de aanvoerbronnen van de materialen; gebruik van milieuvriendelijke producten en apparatuur; het streven om geen materialen, elektriciteit of water te verspillen; ervoor zorgen dat ‘aanpasbaarheid’ en ‘demontage voor hergebruik’ de belangrijkste principes zijn bij het kiezen van de componenten waaruit het ontwerp zal bestaan, waarbij altijd in gedachten moet worden gehouden waar en hoe ze kunnen worden hergebruikt of weggegooid. De Salone zal ervoor zorgen dat het zelf ook de aanbevelingen opvolgt bij het creëren van de gemeenschappelijke ruimtes op de beurs.

Eurocucina en FTM

Het evenement omvat ook de tweejaarlijkse tentoonstellingen EuroCucina, en het bijbehorende evenement FTK (Technologie voor de keuken) en de International Bathroom Exhibition. Ook S.Project, met 1,400 m2 aan grote projectoplossingen, keert terug. De 60e editie van de Salone del Mobile.Milano waagt zich tevens opnieuw buiten de grenzen van het beursterrein de stad in: vanaf 7 juni zal een monumentale filminstallatie te zien zijn in de Sala delle Cariatidi van Palazzo Reale, gebaseerd op de 11 waarden die al in het DNA van Salone zijn verankerd. Er worden 11 ‘films d’auteur’ vertoond van 11 vooraanstaande Italiaanse filmmakers, waaronder Francesca Archibugi en Pappi Corsicato.

https://www.salonemilano.it/en/articoli/design/new-dates-salone-del-mobilemilano-2022

(Foto’s: Andrea Mariani)