100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere

Het Floriade-jaar is gestart. Vanaf vandaag is het nog precies 100 dagen tot de opening van Floriade Expo 2022. Voor deze gelegenheid is een grote aftelklok in het centrum van Almere geplaatst, waarmee wordt afgeteld naar 14 april.
100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere | Project & Interieur
100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere | Project & Interieur
100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere | Project & Interieur
100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere | Project & Interieur
100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere | Project & Interieur

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert hier samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal. Het jaar 2022 wordt volgens de organisatie een jaar vol spektakel, groene inspiratie en belevenissen in Almere, zoals het innovatie Kascomplex.

Kick-off Floriade Expo 2022

Tijdens de kick-off van het Floriade-jaar is vandaag een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in Almere Centrum onthuld. Hilde van Garderen, locoburgemeester en wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing bij gemeente Almere en Hans Bakker, algemeen directeur Floriade Expo 2022 zijn voor de gelegenheid geïnterviewd door pionier groene leefomgeving en televisiepresentator Lodewijk Hoekstra. Hoe kijken ze aan tegen de ontwikkelingen van de wereldtuinbouwtentoonstelling, honderd dagen voor opening?

Thema van nu

“Floriade past bij Almere. We zijn een groene stad waarin veel ruimte is, in letterlijke en figuurlijke zin”, aldus Van Garderen. “Het thema van Floriade, Growing Green Cities, is een thema van nu. We weten allemaal dat steden over de hele wereld steeds groter worden. We hebben echt een uitdaging op het gebied van klimaatverandering. Hoe gaan we al die mensen op een verantwoorde manier voeden, wat betekent het voor de dieren, hoe gaan we in een mooie balans met elkaar verder leven? In de hele wereld wordt daarover nagedacht en dat komt samen bij Floriade. De Expo maakt inzichtelijk wat je als stad en als inwoner kan doen op een duurzame, circulaire manier met behoud van biodiversiteit, want we moeten beter gaan zorgen voor onze planeet.” Ook het Kunst- en Cultuurprogramma van de Expo en in de stad is iets waar ze trots op is. “Het is nog nooit zo groot geweest als op deze Floriade. Veel Almeerse en Flevolandse pareltjes laten zien wat ze in huis hebben. Ik ben enorm trots op mijn stad en popel om al het moois te laten zien aan iedereen in binnen- en buitenland.”

Groenstructuur

Hans Bakker reflecteert op de stand van zaken honderd dagen voor opening: “Het Arboretum is opgeleverd. Dit blijvend groen vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus die daarna op het terrein verrijst. Het is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek waar bezoekers straks letterlijk doorheen lopen. Wat dit arboretum extra uniek maakt, is dat alle bomen en planten bijdragen aan een gezonde, groene stad. De aanleg van de groene stadswijk en de inrichting van de Expo gaan gezamenlijk op, dat maakt dit project nóg interessanter!”

Floriade Expo 2022 half jaar open

Floriade is een half jaar open en verwacht twee miljoen bezoekers waarvan 72 procent uit Nederland en 28 procent uit de buurlanden. “Voor de sector een bijzonder project, maar ook voor bezoekers. Vooral ook gezinnen beleven een leerzame en gezellige dag uit, lopen van land naar land, genieten van een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma, siertuinen, circulaire paviljoens en een belevingskas. De kabelbaan, een vorm van duurzame mobiliteit in de stad, biedt een prachtig uitzicht over de biobased bruggen, het arboretum en de landenpaviljoens. Floriade toont bezoekers dat leven in een groene stad het goede leven is: Het Groene Leven. Floriade is een groen en inspirerend dagje uit.”

(Fotografie: Maarten Feenstra)