Winnaars Gouden A.A.P. 2020: Trippenhuiscomplex en Rhapsody

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In NEMO Science Museum zijn donderdag het Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020 voor het beste gebouw van Amsterdam van het afgelopen jaar. Eerstgenoemde transformatieproject van Office Winhov, Rijksvastgoedbedrijf en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ontving de vakprijs, terwijl het door TANGRAM architectuur en stedelijk landschap ontworpen wooncomplex in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F bekroond werd met de publieksprijs.

De twee projecten werden gekozen uit tien kanshebbers op de Gouden A.A.P. 2020. De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door ARCAM en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. De vakjury van de dertiende editie bestond uit Cassandra Wilkins (architectuurhistoricus bij Crimson Historians & Urbanists), Julius Taminiau (architect en oprichter van Julius Taminiau Architects) en Caroline Nevejan (Chief Science Officer gemeente Amsterdam). De publieksjury werd gevormd door Enes Dedeić (advocaat), Johanna Bähn (ambtenaar en programmamanager) en Pim Fenger (politicoloog en ambtenaar).

Winnaar Gouden A.A.P. meesterproef

Het Trippenhuiscomplex van Office Winhov in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ziet de jury als een meesterproef. “De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de al eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als een ambachtsman en dat levert een ongekende kwaliteit op.”
Mieke Zaanen, directeur bij KNAW: “Wat een kers op de taart om de Gouden A.A.P. 2020 te winnen! De Rijksbouwmeester en ik zagen bij het bezoek van de vakjury hoe ook zij werden gegrepen door de samenhang tussen oud en nieuw en de sereniteit die het ontwerp van Office Winhov in het Trippenhuiscomplex heeft gebracht. Maar dat we zouden winnen had ik gezien de concurrentie, werkelijk niet verwacht. Wat we tijdens de Open Monumentendag zagen gebeuren, onderstreept wat volgens mij de essentie is van de verbouwing: dat het Trippenhuiscomplex is veranderd van een mystiek bastion in een uitnodigend huis voor wetenschap en kunst, voor iedereen die daarmee kennis wil maken.”

Directe invloed op de leefomgeving

Rhapsody in West van TANGRAM architectuur en stedelijk landschap in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F heeft volgens de jury de meest directe invloed op de leefomgeving van mensen in de buurt en de leefbaarheid in de stad. Het is de opdrachtgever en architect gelukt om een oase te creëren op een onmogelijke plek, die qua architectuur zowel verassend is, als naadloos aansluit op de omgeving. Het project is een prachtig voorbeeld van openheid en verbinding met de buurt in architecturale en sociale zin.
Charlotte ten Dijke, architect-directeur bij TANGRAM architectuur en stedelijk landschap: “Trots op het resultaat en de prijs! Het bevestigt de waardering voor een gezonde stad met niet enkel oog voor mooie gebouwen, maar ook voor groene publieke ruimten en sociale samenhang in de buurt. Thema’s voor de stad van de toekomst!”

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.