Wiegerinck en Vakwerk ontwerpen Slingeland Ziekenhuis

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wiegerinck en Vakwerk zijn als architectenteam geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. De twee bureaus zijn hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan, waarin de kruisbestuiving tussen de verschillende ontwerpers zal leiden tot een aantrekkelijk, efficiënt en innovatief ziekenhuisontwerp.

De focus van het ontwerp van Wiegerinck en Vakwerk voor Slingeland Ziekenhuis ligt op de ‘acute as’. Dus op een optimale verbinding tussen 24/7 geopende afdelingen zoals SEH, Eerste Harthulp, HAP, beeldvorming, OK en intensive care. Een ander aandachtspunt is de inpassing van het nieuwe ziekenhuis in het prachtige coulisselandschap langs de Oude IJssel, met z’n historische doorzichten en zichtlijnen.

Wiegerinck en Vakwerk passen campusmodel toe 

Wiegerinck, dat ook indrukwekkend werk leverde voor het Amphia Ziekenhuis in Breda, en Vakwerk ontwerpen een compact ziekenhuis volgens het campusmodel. Er wordt een ruimtelijk onderscheid gemaakt tussen hoog-complexe afdelingen en eenvoudiger afdelingen waaraan geen hoge technische eisen worden gesteld. Anders gezegd: Afdelingen zoals hotfloor en laboratoria aan de ene kant, tegenover minder geavanceerde afdelingen, zoals de verpleegafdeling en de kantoren. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld ‘simpele’ kantoorruimte onnodig veel budget opsnoept. Optimale zorgprocessen worden in dit compacte campusmodel efficiënt ingepast.

Naast het ziekenhuis nog drie gebouwen

Los van het ziekenhuis verschijnen nog drie gebouwen: een zorgboulevard, een parkeergebouw en een revalidatiecentrum, gerund door Sensire en Klimmendaal, die ook vanuit het ziekenhuis makkelijk bereikbaar zijn. Het ensemble van in totaal vijf bouwvolumes is met respect in het fraaie landschap ‘gelegd’, waarbij de historische bomenrijen weer in ere worden hersteld. Dat geeft een organische driedeling in het terrein en een compositie die een echo is van de diverse gebouwen op een boerenerf. De bestaande boerderij ’t IJsseltje wordt zorgvuldig ingepast in het landschapsontwerp.

Herstel van patiënten bevorderen

Ruimte, uitzicht en groen bevorderen het herstel van patiënten. Het kliniekgedeelte, gelegen op de hoger gelegen verdiepingen, is daarom volledig gericht op het landschap. Vanuit hun bed hebben patiënten zicht op de mooie omgeving, de Oude IJssel en de hoge luchten. Doetinchem krijgt een ziekenhuis van topkwaliteit, dat helemaal klaar is voor de toekomst.