TANK ontwerpt interieur EDGE Amsterdam West

Actueel
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het duurzame herontwikkelingsproject EDGE Amsterdam West wordt eind dit jaar opgeleverd. Dit project betreft een kantoorgebouw van 60.000 vierkante meter dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. TANK ontwierp het interieur van ruim 3.000 m2 aan openbare ruimtes op de begane grond. Daarvoor lieten de ontwerpers zich inspireren door de centrale stadspleinen van grote steden als bruisende ontmoetingsplek.

Centraal in het interieurontwerp van TANK staat de ‘living square’; een actieve kern en een stedelijke oase die de gebruikers uitnodigt tot verbinding. Dit komt onder andere naar voren in de verschillende zitmogelijkheden binnen de functionele ruimte, waar huurders en bezoekers welkom zijn om samen te werken, te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Dankzij de indrukwekkende nieuwe glazen koepel wordt de ruimte overspoeld door daglicht, wat de ruimte een waar gevoel van buiten geeft. Het radiale tegelpatroon op het plein maakt dat men vanzelf aangetrokken wordt naar de ‘living square’. In het midden van het plein staat een  groen, cirkelvormig paviljoen dat de bar huisvest met daar bovenop een unieke vergaderruimte. Het plein grenst aan alle – eveneens cirkelvormige – omliggende ruimtes, de ‘suburbs’. De suburbs bieden ruimte aan uiteenlopende functies zoals een vergader vleugel, het restaurant, het auditorium en het entreegebied.

Kloppend hart als ontwerp van TANK


Het kloppende hart van EDGE Amsterdam West is de indrukwekkende living square, vergelijkbaar met een levendig plein of piazza in een grote stad. EDGE kocht het gebouw in 2012 met het doel een nieuwe generatie van duurzame gebouwen te introduceren. Zo voldoet EDGE Amsterdam West aan de hoogste scores van welzijns- en duurzaamheidscertificaten en is het gebouw energiepositief, dankzij meer dan 6.000 vierkante meter aan zonnepanelen en thermische energieopslag onder de grond. Deze visie op een carbon neutral toekomst ligt ten grondslag aan het interieurontwerp. De living square wordt omringd door veel natuurlijk groen in de vorm van een met daglicht overgoten overdekt park en verticale tuin die, in combinatie met veel natuurlijke tinten binnen met buiten verbinden.  “Wij ontwierpen het interieur voor EDGE West met behulp van biophilic design; veel groen, daglicht, natuurlijke routing en weinig rechte lijnen zorgen voor een interieur waar mensen zich van nature goed bij voelen”, aldus Sanne Schenk, co-founder van TANK.

(Fotografie: Bert Teunissen)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.